DEKRET

Vatikan utišal dva slovenska škofa

Objavljeno 07. maj 2012 14.21 | Posodobljeno 07. maj 2012 17.12 | Piše: Mi. S., STA

Eden od škofov je brez škofovske palice in prstana ostal zaradi »objektivne odgovornosti« za finančno stanje, v katerem je njegova nekdanja škofija.

VATIKAN, LJUBLJANA – Sveti sedež je konec aprila Slovenski škofovski konferenci (SŠK) poslal dekret, s katerim je dvema upokojenima škofoma SŠK naložil, naj se umakneta iz javnega življenja. Poleg tega je škofoma odvzel škofovsko palico, svete maše lahko odslej darujeta le v klavzuri oziroma v samostanu, nista pa niti več člana SŠK.

»Gre za interne zadeve cerkve«

Eden od škofov, ki ga je Vatikan 'poslal v tišino' (to se je zgodilo prvič v zgodovini SŠK), je brez škofovske palice in prstana ostal zaradi »objektivne odgovornosti« za finančno stanje, v katerem je njegova nekdanja nadškofija. Gre za Franca Krambergerja, upokojenega mariborskega škofa, ki ga verniki in duhovščina sicer poznajo kot velikega, a preprostega človeka molitve, piše Delo.

Slovenska veleposlanica pri svetem sedežu Maja Lovrenčič Svetkova je danes povedala, da je za to novico izvedela iz Dela. »Gre za interne zadeve cerkve o imenovanjih in to nima nič opraviti z nami. Cerkev je ločena od države,« je dejala in dodala, da jih Vatikan o tem ni dolžan obveščati.

Z dekretom kaznovali Alojza Urana

Drugi škof, ki ga zadeva dekret Vatikana, je upokojeni nadškof metropolit Alojz Uran, so pojasnili v tiskovnem uradu SŠK.

Škofovska konferenca: nadškofa sta se umaknila ob upokojitvi

Pri SŠK so pojasnili, da sta se nadškofa Uran in Kramberger umaknila v zasebno življenje že ob upokojitvi novembra 2009 oziroma februarja 2011. »Slovenska škofovska konferenca v zvezi z imenovanima nadškofoma ni prejela nobenega dekreta glede umika ali sankcij,« so poudarili.

S tem so se odzvali na poročanje časnika Delo, ki je v današnji izdaji navedel, da je sveti sedež konec aprila SŠK poslal dekret, s katerim je dvema upokojenima škofoma SŠK naložil, naj se umakneta iz javnega življenja. Poleg tega naj bi škofoma odvzel škofovsko palico, svete maše naj bi odslej darovala le v klavzuri oziroma v samostanu, nista pa tudi več člana SŠK.

Kanon 401

Pri SŠK so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili, da sta bila nadškofa Uran in Kramberger razrešena službe v skladu s kanonom 401 2 zakonika cerkvenega prava. Ta pravi, da je »krajevni škof, ki je zaradi slabega zdravja ali kakega drugega tehtnega razloga postal manj sposoben za izpolnjevanje svoje službe, zelo naprošen, naj da odpoved službi«.

V zvezi z imenovanima nadškofoma niso prejeli nobenega dekreta

Papež Benedikt XVI. je 28. novembra 2009 sprejel odpoved službe tedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana, 3. februarja 2011 pa odpoved službe tedanjega mariborskega nadškofa metropolita Franca Krambergerja. Upokojena nadškofa po razrešitvi v okviru SŠK tako nimata več odgovornosti in sta se umaknila v zasebno življenje, so poudarili na škofovski konferenci.

Prav tako so zatrdili, da v zvezi z imenovanima nadškofoma niso prejeli nobenega dekreta glede umika ali sankcij. Zavrnili so tudi navedbe nekaterih medijev, da danes poteka zasedanje SŠK. »Nekateri škofje so s člani odbora za pastoralno načrtovanje zbrani na posvetu o slovenskem pastoralnem načrtu v Celju,« so še pojasnili.
Deli s prijatelji