PO PRAVICO

Vaskrsić z novo hišo, nad državo s tožbo za 120.000

Objavljeno 20. junij 2012 12.45 | Posodobljeno 20. junij 2012 11.15 | Piše: D. P.

Prodana hiša je prišla v roke novega lastnika v slabem stanju.

Objokana Nevenka Vaskrsić, zadaj njen sin Zoran (foto: Črt Majcen).

LJUBLJANA – Družina Vaskrsić je marca ostala brez hiše, saj so zaradi dolga 124,38 evra njihovo hišo prodali na dražbi. Prizadeti Litijani so odločeni, da bodo svojo pravico poiskali na sodišču.

Kršene pravice

Po pravno pomoč so se zatekli v odvetniško pisarno Čeferin, kjer opozarjajo, da litijsko sodišče ni upoštevalo načela sorazmernosti. Ob tem naj bi jim bile kršene pravica do spoštovanja doma, pravica do mirnega uživanja premoženja, pravica do poštenega sojenja ter pravica do učinkovitega pravnega sredstva.

120.000 tisočakov

Kot piše Delo, je pravni zastopnik na Evropsko sodišče za človekove pravice vložil pritožbo na odločitev v Sloveniji. Pričakujejo, da bo sodišče ugotovilo kršitev Vaskrsićevih pravic ter da bo njegovemu klientu prisodilo 80.000 evrov (razlika med dejansko vrednostjo nepremičnine in zneskom, za katerega je bila hiša prodana – 60.000). 40 tisočakov pa pričakujejo za nepremoženjsko škodo.

Hiša v slabem stanju

Sodni izvršitelj Boris Letnar pa je potrdil, da so Vaskrsićevi hišo pustili v precej slabem stanju. Cevi centralne napeljave so bile porezane, podobno usodo so doživele tudi električne instalacije ter ploščice. Sicer pa so na Štajerskem že kupili drugo hišo. Tja naj bi se preselili čez kakšen mesec.

Deli s prijatelji