SELITEV

Vasi ob nuklearki kmalu ne bo več na zemljevidu

Objavljeno 23. november 2012 09.38 | Posodobljeno 23. november 2012 09.39 | Piše: Aleksander Brudar

Naselje Vrbina, ki leži v bližini krške nuklearke, bo kmalu le še del zgodovine.

Iva Nežič, ki v Vrbini živi že velik del življenja, se veseli novega domovanja. Foto: Marko Feist

VRBINA – Prebivalci Vrbine, ki je od nuklearne jedrske elektrarne Krško oddaljena okoli 800 metrov, so sredi novembra dočakali dan, na katerega so čakali zadnjih pet let. Začeli so namreč dobivati ključe novih stanovanj, saj se morajo zaradi gradnje poslovno-industrijske cone Vrbina izseliti.

Med prvimi, ki je že prevzela ključe nove hiše v Leskovcu pri Krškem, je 82-letna Ida Nežič. »Zadovoljni smo, da smo dobili zamenjavo. Zelo lepa hiša je,« pravi Nežičeva, ki se namerava v novo domovanje preseliti prihodnji mesec. V tem času, kot pravi, je treba kupiti še pohištvo in gospodinjske pripomočke, saj je hiša še prazna. To nalogo je 82-letna gospa prepustila sinu, na katerega se, kot pravi, lahko zelo zanese. Ta ji tako med drugim vsak dan v hišo prinese drva, saj bi sama to težko zmogla.

Med pogovorom o novem domovanju se Nežičevi velikokrat vrne spomin na moža, ki je zaradi bolezni umrl pred več kot tridesetimi leti. Kot pravi, sta se v to vas s Primorskega preselila v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja. Mož je namreč takrat tukaj dobil ponudbo za službo in tako sta se odločila, da se podata, kot pravi, v svet. »Tukaj smo se matrali na vse načine, da smo to dali skupaj,« se spominja in dodaja, da so morali na roke izkopati veliko zemlje, da so lahko sezidali klet. »Vse smo delali z lopato, plošče, zidali, naredili kvadre, mešali gradbeni material,« pravi. Po smrti moža, ki po besedah sogovornice ni umrl od dobrote, ampak od dela, je v hiši nekaj časa živela s sinom, ko pa se je ta odpravil na šolanje v Ljubljano, se je morala navaditi na samsko življenje.

Dokler nimaš ključa, ne verjameš

V zadnjih petih letih je bila večkrat v dvomih, ali hišo sploh še obnavljati ali ne. »Dokler nimaš ključa nove hiše, ne verjameš,« pravi in dodaja, da so vmes prenovili streho, misel na obnovo dvorišča pa je opustila. »Ko je prišla zamenjava, smo zadovoljni, zakaj pa ne. Niso nas vrgli na cesto. Tukaj je bil vložen ves naš trud in moža sem izgubila samo od truda.« Kljub temu da pred novo zgradbo ne bo imela vrta, se preselitve zelo veseli. »V novi hiši je ogrevanje na plin. Sem vesela, ker mene rado zebe v noge,« pravi in dodaja, da še vedno rada kuha po starem: »Sem že stara in hočem imeti štedilnik na elektriko.« Pogovor v šali konča: »Zdaj boš pa Kranjica, mi pravijo prijateljice.« Seli se namreč na drugo stran reke Save, kjer je bila včasih dežela Kranjska.

Med prvimi, ki se bodo lahko preselili v novo hišo, je tudi štiričlanska družina Golobovih. Kot pravi Damijan Golob, so z novim domovanjem zelo zadovoljni. Ob tem razloži, da je bilo življenje ob nuklearki včasih precej oteženo, saj zaradi omejene rabe prostora niso smeli graditi nobenega prizidka in opravljati nobenih gradbenih del. V zadnjih petih letih prav tako niso nič vlagali v objekt, kljub temu da so jih vmes obhajali dvomi, ali bo projekt na koncu sploh izpeljan.

V nove domove 14 družin

V nove domove se bo tako skupaj preselilo 14 družin. Poleg prvih treh, ki so ključe stanovanjskih objektov že prevzele, se jih bo osem, kot so povedali na Občini Krško, preselilo v naslednjih dveh mesecih, tri pa v drugi polovici prihodnjega leta. Pet družin bo prebivalo v Leskovcu pri Krškem, štiri v Krškem, dve v Dolenji vasi, preostale tri pa na Jelšah, Gori in v Kostanjevici na Krki.

Osnova za preselitev krajanov je bil dogovor iz leta 2007 med krajani Vrbine, občino Krško, Gen energijo, nuklearno elektrarno Krško in agencijo za radioaktivne odpadke. Krška občina je tako za iskanje nadomestnih lokacij, projektne dokumentacije, pridobivanje gradbenih dovoljenj ter izgradnji komunalne infrastrukture namenila 370.000 evrov, Gen energija pa štiri milijone evrov. Del zemljišča na območju sedanje vasi Vrbina bodo po besedah direktorja Gen energije Martina Novšaka namenili za servisne dejavnosti energetskih družb, del pa bi radi zamenjali za območja za gradnjo jedrskega odlagališča in drugega bloka krške jedrske elektrarne.

O izselitvi sosednje vasi ne razmišljajo

Na vprašanje, ali razmišljajo tudi o preselitvi naselja Spodnji Stari Grad, ki prav tako leži v 1500-metrskem pasu omejene rabe prostora in kjer prebivalci prejemajo vsakoletno individualno jedrsko rento, pa tako v Gen energiji kot na krški občini odgovarjajo, da o tem ne razmišljajo. »V primeru Vrbine gre za naselje, ki se je znašlo nekako v središču poslovnih con, zato je bila zaradi vsebinske zaokrožitve in bodoče širitve energetskih objektov selitev smiselna,« so povedali na krški občini in dodali, da za preselitev Spodnjega Starega Gradu »ni racionalnega razloga za kaj takega«.

Deli s prijatelji