LAČNI NISO

Vas zanima, kaj jedo znani slovenski zaporniki na Dobu?

Objavljeno 22. januar 2015 10.45 | Posodobljeno 22. januar 2015 10.45 | Piše: A. L.

Delovni dobijo celo četrti obrok, večerje so lažje.

V majhnih slovenskih celicah se tare zapornikov.

LJUBLJANA – Če bi se včeraj znašli v zaporu na Dobu pri Mirni na Dolenjskem, bi za zajtrk pili mleko ali čaj in jedli koruzne bombetke, kislo smetano ali jogurt. Za malico je bil na jedilniku ocvrt ali dušen piščanec, krompir in solata ali pa sir gavda, če zaporniku ni do mesa ali pa ga ne jé. Za kosilo so imeli krvavico s kislim zeljem in krompir z ocvirki, tisti, ki jim ta meni ni ustrezal, pa so lahko dobili piščančjo pečenico ali vegansko pečenico. Večerja je lažja: gobova juha z bananinim pecivom ali porova juha in dietno pecivo, poroča Nedeljski.

Kuharji inštruktorji z zaporniki

Obroke v slovenskih zaporih, tako sporoča uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, pripravljajo na podlagi normativov, ki se enotno uporabljajo v vseh zavodih. Obsojenci dobijo tri obroke na dan, tisti, ki delajo, dobijo pa še malico. Prehrana v naših zaporih je pod stalnim nadzorom zunanjih inšpekcijskih služb, ki večjih pomanjkljivosti ne ugotavljajo. Obroke pripravljajo kuharji inštruktorji skupaj z obsojenci, ki so razporejeni na delo v kuhinjo.

Kaj vse je še na meniju?

V prihodnjih dneh bodo zaporniki za kosilo lahko jedli krompirjeve cmoke z ocvirki, fižolovo enolončnico (pašta fižol) s prekajenim mesom, pečenega piščanca s krompirjem, dušeno zelje, kuhano govedino, pražen krompir, hren, file stroganov, svaljke, sarmo in slan krompir.

Deli s prijatelji