DIREKTORSKA

Vas mika stolček? Do poldneva še čakajo na prijave

Objavljeno 23. februar 2015 08.27 | Posodobljeno 23. februar 2015 08.27 | Piše: STA, T. L.

Izteka se rok za prijavo na razpis za direktorja ZZZS.

Zdravstvena blagajna pred imenovanjem direktorja

LJUBLJANA – Kandidati za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se lahko še danes do 12. ure prijavijo na razpis za to funkcijo. Gre za ponovljen razpis, saj na prvem noben kandidat ni prejel večine glasov navzočih članov upravnega odbora ZZZS.

ZZZS je razpis objavil 6. februarja. V sredo bo upravni odbor določil kandidate, s katerimi bodo opravili razgovor. Ti pogovori bodo potekali predvidoma 12. marca.

Na prvi razpis so se prijavili generalni direktor ZZZS Samo Fakin, ki mu štiriletni mandat poteče 15. maja, zdravnik koncesionar iz Juršincev Miro Lasbaher, direktor področja financ in računovodstva na ZZZS Janko Štok in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Zvonko Zinrajh.

Fakin je napovedal, da se bo na razpis prijavil tudi tokrat. Tudi Štok se nagiba k temu, da se bo ponovno prijavil na razpis.

Potrebno je soglasje državnega zbora

Generalnega direktorja na predlog upravnega odbora ZZZS imenuje skupščina zavoda za štiri leta. K imenovanju daje soglasje državni zbor.

O Fakinu, ki nima podpore največje parlamentarne stranke SMC, je bilo v zadnjem času kar nekaj medijskih zgodb. Nekateri mediji so, denimo, poročali o tem, da si Fakin prek razpisa za projekte promocije zdravja na delovnem mestu, vrednega tri milijone evrov, kupuje glasove članov upravnega odbora za nov mandat. Za sredstva na razpisu se namreč potegujejo tudi gospodarska zbornica in sindikati, predstavniki teh organizacij pa sedijo tudi v upravnem odboru ZZZS. Fakin to »kupovanje glasov« zanika in navaja, da o denarju odloča skupščina zavoda.

Časnik Delo pa je ta teden poročal o domnevnem neskladju razpisa z zakonodajo.

Deli s prijatelji