ZASKRBLJENI

Varuhinja pozvala ministra za pravosodje k izplačilu plač

Objavljeno 05. april 2013 00.11 | Posodobljeno 05. april 2013 00.11 | Piše: Ma. F.

Zaposleni v Javnem gospodarskem zavodu Pohorje Mirna so napovedali, da bodo v petek, 5. aprila, začeli stavkati zaradi neizplačanih plač.

Vlasta Nussdorfer.

LJUBLJANA – Varuh človekovih pravic RS je v sporočilu za javnost izrazil zaskrbljenost zaradi napovedi zaposlenih v Javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Pohorje Mirna, da bodo v petek, 5. aprila, začeli stavkati zaradi neizplačanih plač.

JGZ Pohorje Mirna, katerega ustanovitelj je država, zagotavlja možnost dela obsojencev v času prestajanja zaporne kazni, ki je namenjeno predvsem ohranjevanju, pridobivanju in povečanju njegovih strokovnih sposobnosti, da bi se po prestani kazni laže vključil v življenje na prostosti. »To je tudi zakonska zahteva,« so zapisali v sporočilu.

Varuhinja ponovno opozorila ministra za pravosodje

Varuh obsoja ravnanje države, ki kot ustanoviteljica JGZ Pohorje, zaposlenim ne izplača plače. Enako nesprejemljivo se jim zdi, da nagrade za opravljeno delo ne prejmejo tam zaposleni obsojenci. Varuh je že 14. marca od ministrstva za pravosodje zahteval sporočilo ukrepov, da bodo zaposlenim v roku izplačane plače oziroma nagrade za opravljeno delo. Ker odgovora še niso prejeli, je varuhinja na nesprejemljiv položaj 3. aprila ponovno opozorila ministra za pravosodje. Pričakujejo, da bo ta oziroma vlada RS storila vse, da se nedopustno stanje čim prej odpravi in tako zagotovi normalno izvrševanje kazni zapora.

»Varuh je sicer v preteklosti Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij že večkrat predlagal, da se okrepi obnova samooskrbe v slovenskih zavodih za prestajanje kazni zapora, s čimer bi se lahko zagotovilo (koristno) delo še večjemu številu zaprtih oseb, ki želijo delati, in tako osmislilo čas prestajanja kazni zapora,« so še zapisali.

Deli s prijatelji