OCENA USTAVNOSTI

Varuhinja je vložila 36 strani obsežno zahtevo

Objavljeno 19. julij 2012 16.46 | Posodobljeno 19. julij 2012 16.46 | Piše: T. L., STA

Čebašek Travnikova izpodbija določbe zakona, ki omejujejo pravico do letnega dodatka za upokojence in znižujejo pokojnino nekaj več kot 26.000 upokojencem.

LJUBLJANA – Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je danes na ustavno sodišče vložila 36 strani obsežno zahtevo za oceno ustavnosti 143. člena zakona o uravnoteženju javnih financ, ki se nanaša na znižanje pokojnin okoli 26.000 upokojencem. Sodišču predlaga zadržanje izvrševanja tega dela zakona in pričakuje prednostno obravnavo zahteve.

Čebašek Travnikova izpodbija določbe 143. člena zakona o uravnoteženju javnih financ, ki omejujejo pravico do letnega dodatka za upokojence in znižujejo pokojnino nekaj več kot 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun. Kot je pojasnila na današnji novinarski konferenci, se je za vložitev zahteve odločila na podlagi več kot 160 prejetih pobud nekaterih sindikatov, društev in tudi »ogorčenih upokojencev«.

Preslabo obveščeni

Namestnik varuhinje Tone Dolčič je dejal, da so bili ljudje premalo obveščeni o znižanju pokojnin, saj so na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) takoj po sprejemu zakona začeli »deževati« pritožbe, ugovori in pripombe.

Po njegovih podatkih bo zdaj Zpiz vsem, ki jim je bila znižana pokojnina, izdal odločbe v upravnem postopku. Tako bo pravnoformalno vsem odprta pot uveljavljanja pravic.

Sporen način sprejemanja zakona

V zahtevi za ustavno presojo varuhinja med drugim opozarja na ustavno sporen način sprejemanja zakona, kršitev načela jasnosti in določnosti predpisov ter kršitev človekovega dostojanstva.

Čebašek Travnikova predlaga tudi, da ustavno sodišče zadrži izvrševanje 143. člena zakona do končne odločitve o zahtevi. Zadržanje utemeljuje z razmerami, ki so nastale zaradi napačne razlage, ob katerih pogojih in po kakšnem postopku ta določba učinkuje na višino pokojnin.
 

Deli s prijatelji