KDO SO?

Varuhi vrednot 
osamosvojitve

Objavljeno 23. december 2012 21.00 | Posodobljeno 23. december 2012 20.59 | Piše: Ali Žerdin

Kdo so člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki so pred dnevi v Kočevju organizirali festival domovinskih napevov.

Lojze Peterle in Igor Bavčar sta dva izmed štirih članov prve vlade, ki so v predsedstvu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Foto: Jože Suhadolnik

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je pred dnevi v Kočevju organiziralo festival domovinskih napevov, osrednja točka prireditve pa je bila pesem Mati Domovina, hvalnica lepotam Slovenije in klic k narodni slogi, ki jo je napisal brigadir Tone Krkovič. Kdo so člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve? Kaj so počeli ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih? Kaj delajo danes?

Vladni poker

V predsedstvu Združenja najdemo štiri člane vlade, ki jo je leta 1990 postavil Lojze Peterle – ob tedanjem predsedniku vlade so v vodstvu Združenja še sedanji premier in tedanji obrambni minister Janez Janša, tedanji notranji minister Igor Bavčar ter tedanji minister za zunanje zadeve in sedanji generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel.

V predsedstvu je tudi pomemben del obrambne koordinacije, ki je leta 1991 usklajevala delovanje milice in teritorialne obrambe. Ob Janši in Bavčarju sta v obrambni koordinaciji delovala še Krkovič in Bojan Korsika. Krkovič je bil leta 1991 poveljnik specialne brigade Moris, 1990 pa je v dogovoru z Bavčarjem in Janšo organiziral manevrsko strukturo Narodne zaščite.

Korsika je eden od članov predsedstva Združenja, ki so leta 1988 delovali v Odboru za varstvo človekovih pravic. Tega je takrat vodil Igor Bavčar, v kolegiju odbora pa sta ob Korsiki sodelovala še Marko Hren in Lojze Peterle. V tistih letih je bil Hren aktivist novih družbenih gibanj, še posebno mirovnega in duhovnega. Leta 1990 je z listo novih družbenih gibanj z geslom Hren gre v nos kandidiral za parlamentarca.

Glavnina prihaja iz SDZ

Pomembna celica sedanjega Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je zasedba uredništva Časopisa za kritiko znanosti, ki je delovalo v drugi polovici 80. let. S tem so takrat sodelovali Janša, Bavčar in Korsika. Slednji je bil na začetku osemdesetih tudi urednik Mladine.

V vodstvu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve sedi tudi nekdanji odgovorni urednik Nove revije Dimitrij Rupel. Urejal jo je med letoma 1984 in 1987; uredil je tudi 57. številko Nove revije, potem pa so ga takratne oblasti odstavile.

Franci Feltrin je bil leta 1990 poslanec v slovenski skupščini, izvoljen na listi Zelenih Slovenije. Slavko Kmetič, ki danes vodi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, pa je bil leta 1990 poslanec skupščine, izvoljen na listi Pučnikovih socialdemokratov. Kmetič je bil pred tem pomemben aktivist delavskega gibanja. Leta 1988 je vodil stavko železničarjev, 1989 pa je postal predsednik sindikata strojevodij.

Glavnina članov predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je leta 1990 delovala v Slovenski demokratični zvezi. Dimitrij Rupel je bil prvi predsednik SDZ, Janša je bil podpredsednik, Bavčar in Alenka Žagar Slana sta bila njena člana, Peterle pa je bil takrat predsednik krščanskih demokratov.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve ni edino združenje, ki si je za cilj zadalo skrb za zavarovanje spomina na osamosvojitev. Zveza veteranov vojne za Slovenijo se ukvarja s krepitvijo domoljubja. Policijsko veteransko združenje Sever neguje spomin na delovanje policije v prelomnem času.

Med člani vodstev treh organizacij, ki se ukvarjajo z varovanjem spomina na prelomni čas, skupnega imenovalca ne bomo našli. Bo verz Toneta Krkoviča Naš narod v slogi naj živi in poje Sloveniji dovolj, da bi združenja med seboj sodelovala? 

Deli s prijatelji