ZDRAHE

Varovance delovnega centra preselili iz zelenila h klavnici

Objavljeno 26. marec 2014 19.14 | Posodobljeno 26. marec 2014 19.14 | Piše: Oste Bakal

Pri Gornji Radgoni je bila enajst let enota varstveno-delovnega centra.

Hiša Roškarjevih, iz katere je VDC po enajstih letih na hitro pobral šila in kopita. Foto: Oste Bakal

GORNJA RADGONA – Domačini iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni so se enajst let srečevali s petnajstimi sosedi iz bivalne enote v sestavi Varstveno-delovnega centra (VDC) Murska Sobota, enota Gornja Radgona. Varovanci so se v udobni hiši Franca in Ivanke Roškar v Črešnjevcih 98, ki stoji sredi bujnega cvetja in zelenja, počutili dobro, v harmoničnem sožitju so dihali tudi s soseščino. V dnevnem domu so se imeli z mentorji in vzgojitelji lepo, saj jim je bilo na voljo vse, kar so potrebovali. Pozimi pa je kot strela z jasnega usekala novica o začasni selitvi varovancev najprej v Mursko Soboto, nato pa njihovi trajni premestitvi v sivo klavniško-industrijsko cono v Gornji Radgoni. Odločitev je bila bliskovita, direktorica VDC Murska Sobota Angela Benko Lang je hišne ključe lastnikoma vrnila že 3. februarja.

Najlepša in najcenejša enota

Nekatere varovance so preselili v dijaški dom v Murski Soboti, druge v najeti objekt v okolici Ljutomera. Sprememba je bila nujna, zatrjuje direktorica Benko Langova, zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih mora izvajati. Roškarjeva pa jo zavračata, saj da je bil prav njun objekt najcenejši. Sodelovanje naj bi, pravi Franc Roškar, prekinili iz »povsem drugih vzrokov in interesov, ki jih preiskujejo ustrezni organi«. Doda še, da se je pred enajstimi leti enota VDC iz prostorov na Lackovi, ki so bili v lasti občine, preselila v Črešnjevce prav zaradi znatno nižje najemnine.


Odpovedali so lastniki

Direktorica VDC Murska Sobota Angela Benko Lang poudarja, da bi se morale najemnine na splošno znižati. Tako tudi v primeru Roškarjevih: »Po desetih uspešnih letih sodelovanja smo že podpisali novo pogodbo, a je zatem nastala zakonodajna sprememba, ki smo jo vnesli v aneks. Lastniki se z njo niso strinjali, dali so nam trimesečni odpovedni rok za izselitev. Objekt smo vrnili v prvotnem stanju. Naredili smo vse, kar je bilo treba, in verjamem, da se bomo razšli prijateljsko.« 
 

»Ob prevzemu objekta je komisija ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti menila, da je ta bivalna enota najlepša in najcenejša v Sloveniji. Varovanci, njihovi svojci ter zaposleni so bili zelo zadovoljni v novem objektu, kakor tudi sosedje, tako da je bilo sodelovanje vsestransko odlično, vse dokler ni vodstvo začelo izvajati tako imenovanih varčevalnih ukrepov,« še pove Franc Roškar.

VDC je najemodajalcema do konca leta 2013 redno plačeval najemnino 4,28 evra na kvadratni meter na mesec. Zunanje funkcionalne površine – 1953 kvadratnih metrov vrta, zelenice za sprostitev in večjega parkirišča – pa sta Roškarjeva dodala v brezplačno uporabo. Ker se je pogodba iztekala, so oktobra 2013 podpisali aneks z nespremenjeno najemnino za nadaljnjih deset let.

Zamolčani in prikriti dodatek

Toda že v začetku novembra je VDC najemodajalcema v podpis poslal nov, drugi aneks z utemeljitvijo, da je v prvem nastala manjša formalna napaka in da se za njiju prav nič ne spremeni. In sta ga v dobri veri podpisala, potem pa bi ju skoraj kap: »Za januar 2014 sva prejela izplačilni račun že itak nizke najemnine znižan na 3,90 evra za kvadratni meter. Na pritožbo je direktorica VDC odgovorila, da je tako zaradi povišanja davka, ki ga mora VDC plačati državi. Ter da bo nižja neto najemnina obveljala tudi v prihodnje. Pojasnila je še, da je v drugem aneksu dopisana besedica bruto, ki je v prvem ni bilo.«

Odnosi med strankama so se tako skrhali. Direktorica naj bi razglašala, da je najemnina v Črešnjevcih previsoka, da lahko dobi objekte za manj denarja in da je zaradi krize primorana krčiti dejavnost, saj svojci, ker ne zmorejo več plačevati, varovance jemljejo domov. Roškar pa pravi, da sta z ženo ugotovila, da VDC Murska Sobota drugim najemodajalcem po Pomurju za slabše objekte od njunega plačuje celo višje najemnine.


Prednosti nove lokacije

Direktorica VDC Angela Benko Lang pojasnjuje, da je najemnina pri Roškarjevih, ki je znašala 5,4 evra bruto na kvadratni meter, konkurenčna, a so po več kot desetih letih sodelovanja glede na krizne čase in stanje na trgu pričakovali vsaj nekaj znižanja: »Najemodajalce, s katerimi sodelujemo več kot pet let, poskušamo prepričati o znižanju najemnin. Uporabnikom in občinam, iz katerih prihajajo naši varovanci, moramo kar se le da znižati stroške, med katerimi gre najemninam največji delež. Menim pa, da je velika škoda, da so se lastniki tako odločili in nas postavili pred izvršeno dejstvo in smo morali oditi.« Novi najemodajalec je pravna oseba, takim se ne plačuje davka, tako da je cena zdajšnjega najema za kvadratni meter približno enaka: »Zato pa je objekt razporejen bolj racionalno, saj ima vsaka soba svojo kopalnico, vse sobe in druge prostore povezuje en hodnik, s čimer je energetska varčnost veliko večja. Ker je nova bivalna enota v neposredni bližini dnevnega varstva, bodo naši uporabniki imeli delo v bližini. Ob vsem tem sem prepričana, da smo zaplet kljub vsemu rešili ugodno.«
 

V odprtem pismu, ki sta ga poslala tudi sosedom, Roškarjeva zavračata govorice, češ da sta izselitev enote VDC dosegla onadva z izsiljevanjem previsoke najemnine. Še posebno pa ju žuli za skoraj 200 evrov znižana najemnina, v resnici sta zaradi nje odpovedala pogodbo: »Protestirava proti znižanju že itak nizke najemnine in še posebno proti načinu, kako sva bila s prikrito podtaknjeno spremembo v aneksu brez najinega soglasja v resnici preslepljena, namerno prevarana. Najine pritožbe niso upoštevali. Nasprotno, direktorica nama je celo očitala, da imava previsoko najemnino, da je najina hiša slabe kakovosti in so zato stroški ogrevanja previsoki.«

Selitev v 
nehumano okolje

Še dodatno pa ju je pogrelo, ko sta izvedela, da naj bi direktorica najela drugo hišo slabše kakovosti za znatno višjo najemnino. Povesta še, da sta za hišo imela že tudi kupca, ki pa naj bi ga prav direktorica Benko Langova odvrnila od namere.

Menita tudi, da je bila njuna odpoved za direktorico pričakovana.

Del varovancev so iz Črešnjevcev preselili na dve lokaciji, v delavnice pa jih vozijo kombiji, dokler jih ne bodo vselili v propadli gostinski lokal Rodos v industrijski coni na Meleh. Vselili jih bodo v objekt v neposredni soseščini s klavnico, povrhu bodo obdani še s čistilno napravo klavniških odpadkov, odlagališčem odpadkov, sevajočimi antenami in vso noč močno razsvetljenimi parkirišči. Res je, da bodo imeli blizu do delavnice – a za visoko, čeprav neizračunano ceno, da bodo delali in stanovali v nehumanem industrijskem okolju, v betonskem industrijskem objektu brez enega samega kvadratnega metra zelenice za sprostitev.

Roškarjeva se čudita, kako da je stroka VDC Murska Sobota in pristojnega ministrstva za novo lokacijo za bivalno enoto za osebe z motnjami v duševnem in telesnem razvoju sploh dovolila tako turobno okolje.

Deli s prijatelji