UGOTOVITVE

Varnostno tveganje zaradi tektonike pri drugem bloku krške nuklearke inženirsko nepomembno

Objavljeno 19. januar 2014 12.44 | Posodobljeno 19. januar 2014 12.44 | Piše: STA, A. L.

Tektonski prelom Libna zelo verjetno sploh ni prelom.

Kdaj dovolj evrov za razgradnjo v Krškem?

KRŠKO – Raziskava, ki jo je družba Gen energija lani naročila, da bi z večdisciplinarnim pristopom ugotovili, kakšna je tektonika območja, kjer naj bi gradili drugi blok krške nuklearke, ugotavlja, da so tamkajšnja tovrstna varnostna tveganja inženirsko nepomembna. Tektonski procesi v Krški kotlini so tudi manj dinamični od strokovnih predvidevanj.

Tektonski prelom Libna zelo verjetno sploh ni prelom

V Gen energiji, ki upravlja slovensko polovico Nuklearne elektrarne Krško (Nek), so pojasnili, da so mednarodni in domači strokovnjaki v svojem poročilu Karakterizacija libenske prelomnice in tektonska zgradba Krške kotline enotni, da tektonski prelom Libna zelo verjetno sploh ni prelom. Varnostna tveganja, povezana z njim, pa so inženirsko nepomembna in znotraj upravnih omejitev.

V omenjeni energetski družbi sicer raziskave za izgradnjo drugega bloka krške nuklearke izvajajo od leta 2007, med pomembnejšimi pa so tudi geotehnične geološke in seizmološke raziskave, ki jih izvaja konzorcij slovenskih in svetovno priznanih organizacij.

Po strokovnih priporočilih so hkrati za razumevanje tektonske strukture Libna, ki se imenuje po vzpetini v soseščini Krškega, lani naročili raziskavo, ki jo je ob sodelovanju več domačih in tujih strokovnih ustanov vodila ameriška družba Rizzo Associates. Njeno poročilo so dobili tik ob koncu preteklega leta, so dodali.

Vse je odvisno od države

Sklop raziskav je zajemal preučitve vseh pomembnih predhodnih raziskav in dodatno geomorfološko analizo širše okolice predlaganih mest za postavitev novega bloka nuklearne elektrarne, določanje geokronološke starosti sedimentov v širši Krški kotlini ter geofizikalne raziskave visokoresolucijskih seizmičnih profilov vzdolž izbranih profilov prek domnevnega poteka preloma. Glede na dosedanje ugotovitve pa bodo v Gen energiji nadaljevali priprave za strateško, upravno in investicijsko odločanje o projektu drugega bloka krške nuklearke.

V okviru omenjenega projekta so do zdaj opravili strokovne študije, ki omogočajo utemeljeno širšo politično in družbeno razpravo o energetski prihodnosti države ter o nadaljnji vlogi izkoriščanja jedrske energije v Sloveniji. Pripravili so tudi podlage za ustrezno umestitev in argumentacijo ohranitve ter širitve izkoriščanja jedrske energije, začetek upravnih postopkov za izgradnjo drugega jedrskega bloka v Krškem pa je odvisen od strateške odločitve države, ki je lastnik projekta, so še zapisal v krški Gen energiji.

Deli s prijatelji