NADZOR

Varnostni organi še obvladajo skrajneže

Objavljeno 16. julij 2013 09.17 | Posodobljeno 15. julij 2013 20.36 | Piše: Jadran Vatovec

Zakaj le za posebne ukrepe policije in Sove različni vatli?

Vinko Gorenak in Dragutin Mate sta svoje povedala mimo zaprtih vrat. Foto: Igor Zaplatil/Delo

LJUBLJANA – Poslanci so pred dnevi v delu državnozborskega zasedanja, zaprtem za javnost, obravnavali poročilo o delu parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v preteklem letu. Take stvari so menda (o tem bi nas vsaj rad prepričal del slovenskih politikov) lahko celo tako pomembne in usodne, da jih pač nujno morajo obravnavati za nepredušno zaprtimi vrati. Čeprav smo predstavniki medijev že vnaprej vedeli, je omenjena parlamentarna komisija lani obravnavala zlasti problematiko tako imenovanih skrajnih skupin in nazadnje ugotovila, da te v Sloveniji sicer (še) ne predstavljajo resnejše grožnje, da pa kljub temu organi pregona prav vsakega ekstremističnega (?!) dejanja ne morejo oziroma ne bi mogli preprečiti.

Predsednik komisije, nekdanji notranji minister in zdajšnji poslanec Janševega SDS Dragutin Mate – točno, lani je komisijo vodila poslanka Jankovićeve Pozitivne Slovenije Melita Župevc – je v nadaljevanju zasedanja, ko je bilo to že odprto za javnost, pojasnil, da je komisija vlado celo pozvala, naj pripravi dopolnitev zakonodaje, ki je pomanjkljiva na področju preprečevanja morebitnih ekstremističnih dejanj, a je vlada poziv zavrnila in komisiji sporočila, da je zakonodaja zadovoljivo dobra. Da je vse skupaj le še bolj bizarno, je skupina poslancev zdajšnje vladne koalicije predlagala ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije »za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin«, ki bo po Matejevem mnenju lahko odkrivala popolnoma enake stvari, kot jih je že komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Mate je opozoril tudi na dvojne vatle: policija mora, na primer, pred začetkom izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov nujno izkazati, da gre za utemeljen sum, Slovenska obveščevalno-varnostna služba (Sova) pa lahko slovenskim državljanom prisluškuje že kar na podlagi indicev.

Če upoštevamo tisto, kar so povedali še drugi člani Matejeve komisije (denimo Matej Tonin iz NSi ali Srečko Meh iz SD), lahko sklepamo, da, prvič, slovenske varnostne in obveščevalne službe za zdaj le obvladujejo razmere tudi takrat, ko gre za skrajne skupine, ter drugič, da parlamentarni nadzorniki na področju zagotavljanja in spoštovanja človekovih pravic do zdaj niso odkrili hujših anomalij. Kar, seveda, nujno ne pomeni, da jih ni bilo.

Koalicija ni slišala vprašanj?

Vinko Gorenak iz SDS – tako kot Dragutin Mate je tudi on nekdanji notranji minister – je še pred začetkom zasedanja na svojem blogu objavil več vprašanj »za organizatorje protestov«, ki jih bo, tako je napovedal, za zaprtimi vrati postavil poslancem zdajšnje vladne koalicije: Ali so bili nasilneži plačani? Kdo je »daroval« denar za ljubljanske nasilne protestnike? Kdo je denar prinesel na kraj delitve? Kdo ga je delil nasilnikom? Kdo jim je dal navodila za napade na policiste? In še: zakaj pa danes nihče ne protestira proti vladi, ki je zvišala DDV, ki je znižala plače javnim uslužbencem, ki bo zvišala katastrski dohodek, ki obljublja krizni davek, ki kar na korespondenčnih sobotnih sejah znižuje socialne transferje itn.? Po seji nam je Gorenak povedal, da so se vladni poslanci pretvarjali, da njegovih vprašanj sploh ne slišijo.

Deli s prijatelji