MUHASTO

Varljiva pomlad: sneg bo (znova) pobelil tudi nižine

Objavljeno 21. marec 2013 18.05 | Posodobljeno 21. marec 2013 18.04 | Piše: T. L.

Jutri bo pomladno in sončno vreme, do ponedeljka pa bo zapadlo do 15 centimetrov snega.

Pomlad se je na hitro pokazala, a spet bo zapadel sneg.

LJUBLJANA – Vstopili smo v pomlad in tudi zadnja dva dneva sta nas razveselila s sončnim in z razmeroma suhim vremenom. Pa vendar: ne veselite se prekmalu. »Petek bo lep, sončen, je pa res, da se nato zima znova vrača. V nedeljo in ponedeljek bo namreč padel sneg do nižin,« je povedal meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso).

Sneg do nižin, padlo ga bo do 15 centimetrov

In koliko snega lahko pričakujemo? Do ponedeljka zjutraj bo v večjem delu Slovenije zapadlo med pet in 15 centimetri snega. Tudi temperature bodo spet povsem zimske: v nedeljo bodo čez dan segle do največ 0 stopinj Celzija, lahko pa bodo ostale tudi pod lediščem. Večjih razlik med jutranjimi in dnevnimi temperaturami ne bo.

Jutri: iz minusa na plus 14

Lahko pa večji temperaturni skok pričakujemo jutri: zjutraj bodo temperature nekaj stopinj pod lediščem, čez dan pa se bo živo srebro povzpelo do 14 stopinj Celzija. Pomlad, ki se kaže v teh dneh, bo varljiva, saj se začenja hladno obdobje, ki se bo od nedelje še kar vleklo v prihodnji teden, pomladi pa še ni videti, pravi Gregorčič. Tokratni niz sneženja se bo sicer zaključil v ponedeljek, v torek in sredo bo suho vreme, nekaj padavin – tudi snežne – pa lahko znova pričakujemo v četrtek. V nedeljo in ponedeljek bo tudi vetrovno, saj bo začela pihati neprijetna burja.

Izkoristite sončen petek

Jutrišnji petek bo jasen in suh, za konec tedna v soboto bo vreme že bolj oblačno, morda lahko na posameznih območjih rahlo prši, vendar ni pričakovati obilnejšega deževja. Čez dan bodo temperature segale do šestih stopinj Celzija. 

Arso je sicer izdal opozorilo zaradi visokih vodostajev rek, vendar pa, kot pravi Gregorčič, padavine, ki nas čakajo v prihodnjih dneh, ne bodo vplivale na vodostaje, saj bodo ti počasi upadali.

Deli s prijatelji