OBČINE

Varčevalno ukinjanje

Objavljeno 15. junij 2013 14.01 | Posodobljeno 15. junij 2013 14.03 | Piše: Jadran Vatovec

Minister Virant bi manjše občine ukinil že do lokalnih volitev.

Franc Bogovič se je menda pripravljen spopasti z mlini na veter 
(foto: Leon Vidic).

LJUBLJANA – Predsednik opozicijskega SLS Franc Bogovič je bil kot gost Odmevov TV Slovenija nenavadno odločen. Ne, prav nič ni leporečil. Del tam izrečenih poudarkov je objavil tudi na družbenem omrežju twitter. Če jih poskušamo približno povzeti: »Zakaj v SLO ponovno govorimo o zmanjševanju števila občin? Zaradi varčevanja? Ni analize, ki bi potrdila pozitivne učinke takšnega ukrepa. Za mano je trinajst let županovanja v občini Krško, poznam to področje. Žalosti me, da se o občinah govori kot o statističnih napakah, saj so ustavna kategorija. V občinskih upravah se bistveno bolje in bolj pošteno upravlja kot na državni ravni, zato bi bilo treba več nalog prenesti na lokalno raven. Lokalna samouprava se je pri nas sfižila takrat, ko je koalicija, podobna današnji, sfižila projekt pokrajin. Zagotovo pa ni rešitev v centralizaciji. Dr. Gregor Virant je v mandatu neke prejšnje vlade že zamajal sistem javne uprave, zato ga rotim, da tega tokrat ne stori tudi z lokalno samoupravo. Osnovni problem je, da nekateri zmotno mislijo, da sta država le njen osrednji del in Ljubljana. Niti v 300 letih slovenske občine ne bodo naredile tolikšne izgube, kot bomo porabili za dokapitalizacijo NLB.«

Spomnimo se, minister za notranje zadeve in javno upravo, predsednik vladne Državljanske liste dr. Gregor Virant, je napovedal, da bi bilo za Slovenijo več kot dovolj, če bi imela največ 100 občin, morda celo manj, denimo 80, ter da bo zato vladni koaliciji najpozneje do septembra predlagal, naj s spremembo zakonodaje zmanjša število občin. Mimogrede, TVS je sicer najprej v Odmeve vabila Viranta, vendar ta »ni utegnil priti«, zato je kot rezervnega intervjuvanca povabila še predsednika SLS.

Kakor koli, večina strokovnjakov le ni tako zelo (tako zelo kot Virant!) navdušena nad ukinjanjem občin kar po hitrem postopku oziroma nad zmanjševanjem njihovega števila kar čez palec. Opozarjajo predvsem na to, da bi bilo pri združevanju občin nujno treba upoštevati, natanko tako, ustavne omejitve. Dr. Stane Vlaj, eden od nedvomno največjih slovenskih pravnih strokovnjakov na področju lokalne samouprave, je celo dejal, da bi morebitno bistveno zmanjšanje števila občin še pred naslednjimi državnozborskimi volitvami pomenilo dobesedno čudež. Ker? Ker bi, kot pravi dr. Vlaj, zadostno strokoven pristop nujno zahteval predhodno usklajevanje (dogovor) s predstavniki vseh zdajšnjih občin. Sliši se razumno. Strokovnjaki pač niso politiki, zato opozarjajo še na nekaj: da ključni, kaj šele edini razlog za krčenje števila občin (danes jih imamo, kot je znano, kar 212) nikakor ne bi smel biti zgolj javnofinančni, zgolj tako imenovano varčevanje.

Mar res že do prihodnjega leta?

Notranji minister dr. Gregor Virant pravzaprav števila občin ne bi zmanjševal »šele« pred naslednjimi državnozborskimi volitvami, marveč že do naslednjih lokalnih volitev – ki bodo že prihodnje leto. Do takrat naj bi vse občine, ki nimajo najmanj 5000 prebivalcev, preprosto ukinili oziroma prisilno pridružili večjim. Kako je še rekel Virant? »Vladna koalicija mora biti predvsem enotna in pozabiti na strankarski prestiž.« Kljub temu pa bi se lahko bolj premišljeno lotevala z varčevanjem obteženih reform.

 

Deli s prijatelji