ODGOVOR

Varčevalni ukrepi 
z višjimi plačami?

Objavljeno 14. marec 2012 10.42 | Posodobljeno 14. marec 2012 10.42 | Piše: Jadran Vatovec

Vlada nas opozarja, da bomo morali varčevati povsod, na prav vseh področjih.

Vlasti Vivod se je izplačalo iz protokola Morsa priti na MZZ (foto: Igor ZaplatIl).

LJUBLJANA – Že v minulem tednu (ko se je minister za gospodarstvo mag. Radovan Žerjav odločil, da uslužbencem svojega ministrstva ne bo več dovolil, da bi v tujini plačevali s službenimi plačilnimi karticami) smo za to pristojnim službam vlade oziroma nekaterih ministrstev poslali vprašanje, ali tudi pri njih morda razmišljajo o kakšnem podobnem ukrepu.

Odgovor smo prejeli samo iz Urada vlade za komuniciranje (Ukoma) in iz kabineta predsednika vlade (KPV).

Ukrepi za zmanjšanje stroškov

Ukom je pojasnil, da je ena od zavez iz koalicijske pogodbe tudi sprejetje ukrepov za zmanjšanje in racionalizacijo stroškov dela v državni upravi: »Zato je vlada ob obravnavi rebalansa proračuna za leto 2012 sprejela sklep, s katerim nalaga predstojnikom neposrednih uporabnikov proračuna, da v skladu z načeloma učinkovitim in gospodarnim ravnanjem s proračunskimi sredstvi takoj pristopijo k pregledu vseh že sklenjenih pogodb in sporazumov, ki vsebujejo finančne posledice za proračun države in druge blagajne javnega financiranja, in da, če ugotovijo ravnanja, ki niso v skladu s tema načeloma, takoj pristopijo k postopkom za odpoved teh pogodb itn.« In še: »Vlada je ob tem ministrstvu za pravosodje in javno upravo naložila, da pripravi spremembo zakona, ki ureja višino povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterimi drugimi prejemki, ter spremembo uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini.«

Ministrstvoma za pravosodje in javno upravo ter za finance je vlada hkrati naročila, naj pripravita predloge ukrepov za zmanjšanje stroškov na področju uporabe programske in strojne opreme (informacijske tehnologije), uporabe službenih vozil, izdatkov za najete parkirne prostore, pri podjemnih in avtorskih pogodbah ter izdatkih za študentsko delo. Vlada je sklenila, da je (do preklica) v državni upravi prepovedano sklepati avtorske in svetovalne pogodbe.

Lapidaren odgovor smo prejeli tudi iz kabineta predsednika vlade: »V kabinetu predsednika vlade je trenutno v uporabi samo ena plačilna kartica, ki se uporablja izključno za potrebe protokola, povezanega z dejavnostjo kabineta predsednika vlade.«

Iz službe za odnose z javnostjo notranjega in finančnega ministrstva nam (do včeraj) še niso »utegnili« odgovoriti.

Zmanjšanje števila veleposlaništev

Kakor koli, posledice krize se bodo očitno poznale na vseh področjih. Zato na MZZ, denimo, razmišljajo o zmanjšanju števila veleposlaništev v Skandinaviji ter zaprtju veleposlaništva na Portugalskem in konzulata v New Yorku. Zato je še toliko zanimivejše, da je zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, kot prvemu med vsemi novimi ministri, že kar na začetku mandata uspelo vlado prepričati, naj njegovo šefinjo kabineta Vlasto Vivod, s katero je prvak Desusa sodeloval že na obrambnem ministrstvu, poviša v naziv višje sekretarke in ji za približno 500 evrov poveča bruto plačo. Tako imajo na MZZ tri s statusom višjega sekretarja, novih imenovanj pa, kot smo izvedeli, ne načrtujejo.

Podobno, zelo blago rečeno, hecna je tudi napoved, da bi tudi notranji minister dr. Vinko Gorenak (SDS) nekdanji ministrici brez listnice za lokalno samoupravo Duši Trobec Bučan, po novem sekretarki v njegovem kabinetu, povečal plačo – »le« za pet plačnih razredov.

Deli s prijatelji