POZOR

Varčevalne ukrepe v javnem sektorju bodo podaljšali?

Objavljeno 18. junij 2015 01.01 | Posodobljeno 18. junij 2015 01.01 | Piše: STA, A. L.
Ključne besede: varčevalni ukrepi

S tem bi pri plačah v javnem sektorju prihranili 145 milijonov evrov.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letu 2016 kažejo, da želi vlada v prihodnje leto podaljšati za 145 milijonov evrov varčevalnih ukrepov.

Aktualni varčevalni ukrepi za omejitev mase plač se s koncem leta namreč iztečejo, zato je vlada pripravila izhodišča za pogajanja s sindikati o ukrepih, s katerimi bi preprečili za 310 milijonov evrov večje stroške za plače v letu 2016.

Ministrstvo za javno upravo je sindikatom popoldne poslalo vabilo na torkova pogajanja, na dnevnem redu katerih je tudi njihov predlog rešitve tega vprašanja.

Polni regres?

Ministrstvo predlaga, da bi 46 milijonov evrov prihranili s podaljšanjem znižanja vrednosti plačnih razredov, 71 bi jih zagotovili s podaljšanjem zamrznitve izplačevanja redne delovne uspešnosti, še 28 pa z znižanim plačilom delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela.

Sprostila pa bi se ukrepa, ki se nanašata na regres za letni dopust in premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence.

Do končnih 310 milijonov evrov, ki jih želijo doseči, tako zmanjka še 165 milijonov. Te bi dobili z enostavno omejitvijo mase sredstev za stroške dela, je razvidno iz gradiva.

Povečanje mase za 442 milijonov evrov

Vsi ukrepi, ki veljajo za letošnje leto, so bili sicer ob začetku leta ocenjeni na 349 milijonov evrov, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je po današnji seji vlade ocenil, da bi sprostitev vseh ukrepov brez kakršnih koli nadomestnih ukrepov pomenila povečanje mase za plače za 442 milijonov.

Koprivnikar je po današnji seji vlade zatrdil tudi, da se bodo plače javnih uslužbencev v naslednjem letu v vsakem primeru povečale zaradi sprostitve napredovanj, ki so vredna skupaj okoli 180 milijonov evrov. Po njegovih besedah je to zelo velik strošek za maso plač, a prihodnje leto ne bo stroška za odpravo plačnih nesorazmerij.

Koprivnikar je dejal še, da se bo zavzemal za to, da bi se plače javnih uslužbencev čim bolj sprostile, vendar v odvisnosti od rezultatov dela. »Če se bomo s socialnimi partnerji mogli dogovoriti tudi o načinu, da se kontrolira masa plač, in če bo znotraj organa možno urediti organizacijo dela tako, da bo možno iz mase plač, ki je na voljo, bolje nagraditi delavce, potem bo lahko to sproščanje večje,« je dejal na popoldanski novinarski konferenci.

Na podaljšanje varčevalnih ukrepov ne bodo pristali

Sindikati so do podaljšanja varčevalnih ukrepov kritični, saj so prepričani, da želi vlada začasne ukrepe spremeniti v trajne.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je danes že zatrdil, da na podaljšanje varčevalnih ukrepov ne bodo pristali.

V pogajalski skupini dela sindikatov, ki jo vodi Drago Ščernjavič, pa so predlagali, da se za torek predvideno srečanje srečanje prestavi, saj menijo, da ne bo dovolj časa, da bi se medsindikalno uskladili.

Oglasili so se še v novi Konfederaciji slovenskih sindikatov, kjer njen predsednik Gvido Novak prav tako zavrača podaljšanje varčevalnih ukrepov, saj meni, da bi se z vlado morali namesto o varčevanju pogovarjati predvsem o odpravi plačnih anomalij.

Deli s prijatelji