RAZVELJAVLJENO

Vam zaradi glob grozi uklonilni zapor? Nič več

Objavljeno 17. december 2014 16.22 | Posodobljeno 17. december 2014 16.22 | Piše: T. L.

Ustavno sodišče je na podlagi zahteve varuha človekovih pravic ureditev uklonilnega zapora v celoti razveljavilo.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je na podlagi zahteve varuha človekovih pravic ureditev uklonilnega zapora v celoti razveljavilo, so sporočili iz urada varuhinje Vlaste Nussdörfer. Varuh človekovih pravic je namreč leta 2012, v času, ko je bila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik, na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti zakona o prekrških v delu, ki predvideva uklonilni pripor za neplačnike glob.

Prepričani so namreč, da izpodbijana določba nedopustno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine. Dogajalo se je namreč, da je bil posameznikom določen uklonilni zapor, kljub temu da nimajo možnosti za plačilo globe, medtem ko so drugi izrazili nemoč, da bi se izognili prestajanju uklonilnega zapora, določenega v postopku izvrševanja pravnomočnih odločb, izdanih v postopku o prekršku.

Katere člene so razveljavili?

Zdaj je ustavno sodišče na seji, ki je potekala minuli četrtek, odločilo, da se razveljavijo prvi, drugi, tretji in četrti odstavek 19. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo 21/12 in 111/13), sedmi odstavek 19. člena tega zakona, kolikor se nanaša na izvršitev uklonilnega zapora, in tudi 202.b člen istega zakona. Odločilo je tudi, da se ustavijo vsi postopki odločanja o uklonilnem zakonu, ki do objave te odločitve ustavnega sodišča v republiškem uradnem listu še niso bili končani. V primerih, kjer je bil postopek o uklonilnem zaporu že zaključen, pa se uklonilni zapor ne izvrši oziroma se njegovo izvrševanje ustavi, ob tem sporočajo iz urada varuha. 

Dodajajo, da ustavno sodišče protiustavnosti izpodbijanega ukrepa uklonilnega zapora kot takega sicer ni ugotovilo. Je pa ugotovilo, da so v neskladju z ustavo posamezni pogoji in ureditev postopka, kot so predpisani za izrekanje uklonilnega zapora, ker ne dajejo v zadostni meri jamstev, ki jih zagotavlja ustava. Ker ugotovljene protiustavnosti, zlasti pa način ureditve ukrepa, ne omogočajo, da bi ustavno sodišče razveljavilo le posamezne določbe, je ureditev uklonilnega zapora razveljavilo v celoti.

Bo zakonodajalec vztrajal pri uklonilnem zaporu 

Z odločitvijo je ustavno sodišče pritrdilo varuhu, ki je vseskozi opozarjal, da ureditev uklonilnega zapora nedopustno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine. Zakonodajalec bo zdaj moral uklonilni zapor, če bo pri njem vztrajal, urediti na novo, tako bo njegova ureditev upoštevala jamstva, ki jih zagotavlja ustava, še sporočajo iz urada varuha človekovih pravic.

Deli s prijatelji