SISTEMSKE NEPRAVILNOSTI

Valdoltra zaposlenim omogoča kršenje zakonodaje brez sankcij

Objavljeno 31. januar 2014 19.38 | Posodobljeno 31. januar 2014 19.39 | Piše: STA, Ma. F.

V nezakonito preskakovanje čakalnih vrst niso bili vključeni le posamezni zdravniki, ampak gre za sistemske nepravilnosti.

LJUBLJANA – V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poudarjajo, da v nezakonito preskakovanje čakalnih vrst v Ortopedski bolnišnici Valdoltra niso bili vključeni le posamezni zdravniki, ampak gre za sistemske nepravilnosti. Bolnišnica Valdoltra namreč deluje kot sistem, ki zaposlenim omogoča sistematične kršitve delovnopravne in zdravstvene zakonodaje brez tveganja, da bi bili sankcionirani.

Skrb vzbujajoče ugotovitve

KPK ugotovitev glede preskakovanja čakalnih vrst v bolnišnici Valdoltra še ni javno objavil, saj to terja predvsem hiter odziv pristojnih institucij. V današnjem sporočilu za javnost pa poudarjajo, da so ugotovitve skrb vzbujajoče.

Kot so pojasnili, so ugotovitve minuli teden posredovali organom omenjene bolnišnice, ministrstvu za zdravje ter nekaterim drugim nadzornim in regulatornim institucijam. Več nadzornim in regulatornim organom so podali tudi priporočila in zahteve. Katerim institucijam so poslali priporočila in kakšna je njihova vsebina, pa v KPK niso navedli.

Iz ankaranske bolnišnice so sicer v četrtek zvečer sporočili, da menijo, »da so nekateri najbolj ključni podatki napačni in niso skladni z dejanskim stanjem«.

V KPK poudarjajo, da je tovrstna navedba netočna, saj je komisija podatke za elektronsko obdelavo pridobila v bolnišnici Valdoltra. Komisija je za prve preliminarne ugotovitve obdelala podatke približno 3500 bolnikov, operiranih na kolenu in kolku, na osnovi prejetih elektronskih podatkov v Valdoltri z dne 23. maja 2013.

Obravnavanje brez napotnic

Časopis Dnevnik je danes poročal, da je preskakovanje čakalnih vrst ugotovilo tudi računsko sodišče pri nadzoru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Po ugotovitvah sodišča, ki še niso dokončne, je bila v UKC Ljubljana približno petina pregledov opravljena tako, da bolniki sploh niso bili uvrščeni na čakalni seznam. V nekaterih primerih naj bi bolnike obravnavali celo brez napotnic.

Računsko sodišče naj bi po informacijah Dnevnika poseben problem zaznalo ravno v primeru bolnikov, ki so bili po obisku samoplačniške ambulante precej očitno postavljeni na posebni »tir« in so do obravnave v javni bolnišnici prišli hitreje.

V UKC Ljubljana pravijo, da bodo vse podrobneje komentirali šele ob končnih ugotovitvah računskega sodišča, preskakovanje čakalnih vrst med javnimi in zasebnimi ambulantami pa zanikajo.

Deli s prijatelji