PREDRZNOST IN POL

Vajgl ogorčen, Cerar: Zavračam takšna ultimativna sporočila

Objavljeno 09. oktober 2014 20.36 | Posodobljeno 09. oktober 2014 20.36 | Piše: A. L.

»Namesto da bi odločitev prepustili nam, zdaj oni govorijo, koga si želijo za evropskega komisarja.«

Ivo Vajgl.

BRUSELJ – »Današnja izjava vodij S&D, EPP in Zelenih v Evropskem parlamentu je skrajno nesprejemljiva. Gre za odločitev, ki jo bo sprejela demokratično izvoljena slovenska vlada sama. Kar počnejo (voditelji skupin), je neposreden napad na suverenost Slovenije,« se je po sporočilu slovenski vladi v imenu politične skupine ALDE – Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo odzval evropski poslanec Ivo Vajgl. Sami so šli celo tako daleč, da so v sporočilu za javnost celo predlagali, kandidatko za evropsko komisarko, to je Tanjo Fajon, ki da je ustrezna, kot smo poročali.

Vajgl izpostavlja, da je Lizbonska pogodba kristalno jasna: članice in člane komisije predlagajo države članice same in na Evropskem parlamentu je, da presodi njihovo primernost.

Spomnimo, potem ko nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek ni dobila zadostne podpore, je odstopila od kandidature.

»Ultimativna sporočila zavračamo!«

Kmalu za tem pa so se odzvali tudi iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja: »Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je presenečen nad današnjo izjavo gospoda Giannija Pittelle, vodjo socialistične skupine v Evropskem parlamentu, v kateri ta Sloveniji vsiljuje gospo Tanjo Fajon kot 'naravno kandidatko' za mesto članice Evropske komisije in grozi, da bi vsaka druga opcija ogrozila pravočasni začetek dela Evropske komisije in bi bila 'nerazumna'.« Izpostavljajo, da premier zavrača takšna ultimativna sporočila: »V skladu s Pogodbo o Evropski uniji (»Lizbonsko pogodbo«) kandidate za komisarje predlagajo države članice. V Sloveniji je od 18. septembra 2014 nova vlada in morebitnega novega komisarja oziroma komisarko – namesto gospe Bratušek – lahko predlaga le nova Vlada RS. Vsekakor te pristojnosti nimajo politične skupine v Evropskem parlamentu.«

Predsednik slovenske vlade pričakuje, da bodo politične skupine v Evropskem parlamentu spoštovale pravni red EU in temeljna načela demokratičnosti pri izbiranju kandidatov za komisarje. Dejstvo je, da je v Sloveniji daleč največji delež glasov na julijskih predčasnih volitvah dobila Stranka Mira Cerarja: »Odrekati največji vladni in parlamentarni stranki odločilno besedo pri izbiri novega kandidata/ke za člana/članico Evropske komisije je nedemokratično in v popolnem nasprotju s pravili EU.«

V skladu s pravili EU bo po današnjem odstopu Alenke Bratušek Vlada RS v najkrajšem mogočem času poslala v Bruselj ime novega kandidata/kandidatke za slovenskega člana Evropske komisije. 

Deli s prijatelji