LISTA KANDIDATOV

Vajgl nosilec liste Desus na evropskih volitvah

Objavljeno 17. april 2014 20.36 | Posodobljeno 17. april 2014 20.44 | Piše: STA, Ma. F.

Med kandidati sta tudi poslanki Jenkova in Kotnik Poropatova.

Evropski poslanec Ivo Vajgl.

LJUBLJANA – Svet stranke Desus je potrdil listo kandidatov za evropske poslance. Nosilec bo sedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, sledi mu občinska svetnica Desus Domžale Marija Pukl. Med kandidati sta tudi poslanki Jana Jenko in Marjana Kotnik Poropat. Prvaka stranke Karla Erjavca na listi ni, je pa prepričan, da je lista odlična in da bodo dosegli lep izid.

Po današnji seji sveta je Erjavec poudaril, da listo podpira tudi Zveza društev upokojencev Slovenije. Za skupen nastop so se po njegovih besedah odločili, ker želijo, da se njihov glas sliši tudi v Evropskem parlamentu. Ta namreč več pozornosti posveča razpravam o bančnem sistemu, financah in gospodarskih vprašanjih, a ena glavnih problematik EU je tudi staranje prebivalstva, pravi Erjavec.

Desus ne bo igral na eno struno

Vajgl je izrazil zadovoljstvo, da je na čelu liste, ki da temelji na veliko življenjskih izkušnjah in visoko kvalificiranem delu na vseh področjih. »Taka sestava liste jamči, da v Evropskem parlamentu Desus ne bo igral na eno struno, ampak bo v svojem programu in skozi svoje delovanje predstavil vse tisto, kar si Slovenija želi od EU,« je povedal in dodal, da bo na prvem mestu zaščita dostojanstva starejših ljudi.

Puklova pa je izpostavila zagotavljanje pogojev za varno starost, med drugim generacijsko sožitje in skrb za invalide. V primeru izvolitve bo zastopala tudi načela enakosti in solidarnosti znotraj zdravstvenega sistema.

Na tretjem mestu liste je podjetnik Izidor Salobir, ki se bo, kot pravi, boril za to, da bi za povprečno plačo imeli tudi povprečno pokojnino.

Sledi mu upokojena učiteljica Ingeborg Ivanek, ki je poudarila, da se bo v primeru izvolitve zavzemala zlasti za enotno šolstvo in enake pogoje ter pa tudi za boljše življenje starejših.

Upokojenci kot del družbe

Peti na listi je predsednik severnoprimorskega pokrajinskega odbora Desusa Bojan Bratina, ki se današnje predstavitve kandidatov ni mogel udeležiti, šesta pa je poslanka Jana Jenko. Tudi ona je izpostavila potrebo po zavzemanju za pravice starejših na evropski ravni ter pomen medgeneracijskega sodelovanja.

Predzadnje mesto je zavzel upokojeni ravnatelj Anton Dragan, ki je med drugim povedal, da je tudi Evropskemu parlamentu treba povedati, da upokojenci niso socialna kategorija, ampak del družbe.

Kot zadnja na listi pa bo Desus zastopala poslanka Marjana Kotnik Poropat, ki se bo prav tako borila zlasti za to, da bi se v EU slišalo več o težavah starejših.

Deli s prijatelji