UMETNOST

V Žireh že izbrali najlepšo skodelico

Objavljeno 24. april 2015 23.12 | Posodobljeno 24. april 2015 23.12 | Piše: Špela Ankele

Na natečaj je iz Slovenije in tujine pripotovalo okoli sto skodelic.

V znamenju čipke. Foto: Špela Ankele

ŽIRI – V Žirovsko kotlino je v minulih tednih pripotovalo okoli sto skodelic za kavo. Unikatnih, ročno izdelanih in potrpežljivo poslikanih. Takih iz krhkega porcelana in narejenih s pomočjo klekljev, kvačke ali iz volne. Nekateri so za izdelavo unikatne skodelice uporabili papir, drugi modelirno maso ali umetelno zavito žico, prispela je celo skodelica z ujemajočim se krožničkom, narejena iz krušnega testa.

Žirija, v kateri so bile domača klekljarica Tina Kuder Veldin, žirovska slikarka Marica Trček, z ročnimi deli dobro seznanjen Gregor Trček in zgoraj podpisana, je iz stoterice hitro izluščila izstopajoče. Katere so to, naj ostane še skrivnost, lahko pa namignemo, da bodo najlepšim kavnim skodelicam (no, tistim, ki so jih izdelali) nagrade podelili jutri, v soboto, ob 15. uri.

Natečaj za najlepšo kavno skodelico je tako le delček živahnega dogajanja, ki so ga na Žirovskem pripravili ob klekljarskih dneh. Ti bodo »kraj na koncu sveta«, kot Žiri imenuje lokalna himna, zavzeli ta konec tedna. Že danes, v petek, bodo ob 19. uri v centru Ika sredi Žirov odprli razstavo, ki so jo skrbno pripravile žirovske klekljarice, imenovane Cvetke. Tokrat so se spretne domačinke, zbrane pod mentorstvom prve dame žirovskega klekljanja Marice Albreht, odločile, da v nit prelijejo štiri letne čase.

Klekljali tudi učenci

Čipke je z mislimi na pomlad, poletje, jesen in zimo ustvarjalo približno 30 najbolj zagnanih žirovskih klekljaric v sodelovanju z Mileno Mazzini, ki je narisala likovne podlage za čipke. Na žirovski klekljarski šoli – mimogrede, tam zdaj otroke poučuje Maričina hčerka Branka Grošelj – so otroci letos raziskovali zgodbe, pripovedke, legende in anekdote, ki krožijo po domačem kraju. Učenci višjih razredov so po kraju iskali zanimive prigode in jih zapisali, mlajši učenci so na osnovi zgodb narisali risbico, te pa so s kleklji v rokah zapisali še učenci čipkarske šole. Tudi njihove čipke bodo na ogled v centru Ika.

Poleg tega bodo na obširni razstavi čipk predstavili še izdelke Klekljarske šole Stara Gorica, na ogled pa bodo tudi čipke pokojne članice društva Cvetke Beatrike Poklič in Jožeta Stanonika. Ob vsem naštetem so žirovske čipkarice poskrbele še za atraktivno postavljeno razstavo unikatnih kostumov preteklosti, ki jih je zašila Andreja Stržinar, prostorček v galeriji podjetja Ika pa so tokrat odstopili tudi domačinki Stani Kristan, ki ustvarja nevsakdanje šopke iz suhega cvetja, listja in trav. Vsekakor je ljubiteljem čipke priporočljiv tudi ogled potujoče razstave 70 klekljanih golobov, ki so te dni poleteli do kapele žirovskega župnišča Male Cvetke.

A to še ni vse, kar zajemajo letošnji klekljarski dnevi. Jutri, v soboto, se bo na vrtu pri Bahaču že dopoldne začela slikarska kolonija, ki po tradiciji spremlja žirovski čipki namenjene dni. Kot že zapisano sledi v centru Ika podelitev nagrad ob 15. uri. Najbolj unikatnim skodelicam kave so Žirovke namenile zlate, srebrne in bronaste čipke. Malce pozneje, ob 18. uri, bodo podelili še nagrade najboljšim literatom.

Nič manj klekljarsko pestra ne bo nedelja, ko se ob 13. uri začne tekmovanje v klekljanju za otroke, uro in pol pozneje pa bodo za »punklne« oziroma blazinice, na katere se pritrdi čipkarski vzorec, sedli še odrasli in se preizkusili, kako natančno, spretno in hitro lahko v njihovih rokah zapojejo kleklji.

Poleg naštetega so Žirovke obljubile še pestro paleto stojnic, na katerih bodo umetniki in izdelovalci od blizu in daleč razprli svojo ponudbo. Kdor ta teden zamudi čipkam namenjene žirovske dni, se v kotlini lahko oglasi še do 3. maja, saj bodo razstave v poslovnem centru Ika odprte vsak dan od 9. do 19. ure. 

Deli s prijatelji