NEETIČNO

V zdravstvu vedeli za Zimmermannove sporne prakse

Objavljeno 26. maj 2016 21.14 | Posodobljeno 26. maj 2016 21.24 | Piše: STA, T. Pa.

Znova bodo sprožili vse potrebne postopke proti zdravniku.

LJUBLJANA – Po razkritju, da naj bi zdravnik Janez Zimmermann brez potrebe opravljal operacije krčnih žil, pri čemer naj bi prihajalo tudi do hudih zapletov, se je izkazalo, da so v zdravništvu vedeli za domnevno sporne prakse zdravnika. Več organov je proti njemu ukrepalo, a več od opomina mu niso izrekli. Zdravnik zadeve ne komentira, napoveduje pa tožbe.

Televizija Slovenija je v sredo poročala, da Zimmermann v Sloveniji, po novem pa v Trstu, že dolga leta množično operira krčne žile. Pri tem k operaciji nagovori tudi zdrave ljudi, ki jih zavaja, da jim bo pozdravil žilne zaklopke. Operiral naj bi tudi na napotnico. Zimmermann po navedbah televizije operira v neprimernih prostorih, med zapleti pri njegovih operacijah pa omenjajo tudi sepso in amputacija noge. Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Andrej Možina je napovedal, da bo znova sprožil vse potrebne postopke proti zdravniku. Zbornica je doslej obravnavala štiri primere domnevno nestrokovnega ravnanja Zimmermanna.

Razsodišče zbornice mu je izreklo javni opomin in kolegialno priporočilo. Zbornica je lani želela opraviti redni strokovni nadzor nad delom Zimmermanna, a so od izvajalca prejeli obvestilo, da ne dela več pri njih. Zimmermann je sprva pridobil licenco za družinsko medicino, nekaj let je bil po podatkih zbornice celo brez licence, saj je ni podaljšal. Sedaj licence za družinsko medicino nima več, je pa leta 2008 pridobil licenco še iz splošne kirurgije, ki jo je 6. maja lani uspešno podaljšal do leta 2022.

Ponovni strokovni nadzor

Zbornica bo verjetno ponovno uvedla strokovni nadzor nad delom zdravnika, na koncu pa bo o njegovi odgovornosti odločal tožilec in razsodišče zbornice. Prav tako se bo Možina posvetoval s pravniki, kako preprečiti, da bi ta zdravnik še naprej tako neprofesionalno deloval. Napovedal je, da bo poklical Zimmermanna, da bi preprečil nadaljnje ogrožanje varnosti bolnikov.

Z Zimmermannom so se večkrat ukvarjali tudi na zdravstvenem inšpektoratu. Zimmermann je imel v preteklosti v Portorožu podjetje Maksimed, a je bilo po podatkih agencije za javnopravne evidence in storitve podjetje izbrisano iz registra. Med leti 2001 in 2014 so prejeli tri prijave zoper njega. Enkrat so mu izrekli opomin, dvakrat pa pri inšpekcijskem pregledu nepravilnosti niso ugotovili.

Med drugim so dobili tudi prijavo o neustreznih higienskih pogojih, o izvajanju dejavnosti brez dovoljenja na lokacijah zunaj sedeža in o nestrokovnem delu zdravnika.

Po podatkih registra je zaposlen v tujini. Vendar pa je na spletni strani Term Dobrna razvidno, da preglede izvaja tudi pri njih. Kot so pojasnili v termah, tam opravlja le preglede krčnih žil, s čimer pridobi bolnike in jih operira drugje. Povedali so tudi, da je prvi pregled pri Zimmermannu zastonj.

Na ministrstvu za zdravje pa so za STA opozorili, da Terme Dobrna nimajo dovoljenja za opravljanje specialistične ambulantne dejavnosti za področje splošne kirurgije. Neuradno tudi kot fizična oseba nima takšnega dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Na podlagi česa Zimmermann opravlja dejavnost v Termah Dobrna, danes STA ni uspelo preveriti.

Interes prevladal nad etiko

Je pa ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc napovedala, da bodo o Zimmermannu obvestili italijanske oblasti. »Primer Zimmermann je lep primer, ko gospodarski interes prevlada nad stroko in etiko. Že večkrat sem poudarila, da zdravstvena storitev ne more biti gospodarska storitev, zdravstveno stanje bolnika bi moralo biti v ospredju,« je dejala. Ob tem je napovedala, da bodo skušali pripraviti zakonske določbe za področje nadzora kakovosti in varnosti v zdravstvu, da se taki primeri ne bi več dogajali. Glede na to, da je Zimmermann delal v tujini, je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bolnikom, ki so se pri njem zdravili, povrnil večji del stroškov zdravljenja. Lani in letos do 20. maja so jim povrnili 388.376 evrov za te storitve. Dve vlogi za povračilo stroškov pri Zimmermannu pa sta bili zavrnjeni, saj bolnika nista imela pred posegom napotnice za operacijo.

Na ZZZS zbirajo informacije glede na dejstvo, da od zavarovanih oseb niso prejeli niti ene pritožbe ali obremenjujočih informacij zoper tega zdravnika. So pa prejeli okoli pet pozitivnih odzivov. ZZZS zato bolnike, ki so se zdravili pri Zimmermannu, poziva, da morebitne sume nepravilnosti ali slabih izkušenj z zdravnikom sporočijo območni enoti ZZZS. Le na ta način bo namreč lahko ZZZS na podlagi konkretnih primerov posredoval pri italijanskih oblasteh. Ob tem pa so Kolar Celarčeva, državna sekretarka na ministrstvu Sandra Tušar in Možina pozvali bolnike, naj se pred odhodom na zdravljenje v tujini preverijo reference in usposobljenost izvajalca.

Vedelo se je

Državna sekretarka se kot kirurginja ukvarja prav s področjem operacij krčnih žil. Danes je potrdila, da je v preteklosti k njej prišlo tudi nekaj bolnic, ki jih je predhodno operiral Zimmermann. Priznala je, da ga ni prijavila, je pa obvestila skupino zdravnikov, ki se ukvarjajo z operacijami krčnih žil, in od njih dobila zagotovilo, da so podali prijavo na zbornico. Danes je izrazila obžalovanje, da ga ob teh priložnostih ni sama prijavila. »Nisem si predstavljala, da bodo reči šle tako daleč.«

Tudi Možina je opozoril, da je očitno »veliko zdravnikov in kirurgov popravljalo za tem zdravnikom«. Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš pa je opozoril, da se je že pred desetletjem med zdravniki govorilo o tem, da so po Zimmermannovih operacijah pogosti zapleti. Očitno pa se je delo tega zdravnika toleriralo, saj so te operacije »ozko grlo«, meni. Zaradi tega so po njegovih besedah ljudje tudi iskali pomoč pri Zimmermannu »po principu bolje nekaj kot nič«.

Na področju krčnih žil so v Sloveniji najdaljše čakalne dobe. A kot je opozoril pravnik zdravniškega sindikata Fides Bojan Popovič, je slovenski sistem plačevanja operacij krčnih žil kot nalašč naravnan k temu, da izvajalci služijo na zavajanju bolnikov. Ob tem je opozoril, da slovenska zdravstvena politika s svojimi ukrepi varnost bolnikov celo poslabšuje. Kot je navedel, izvajalci, ki so opravili vse pogodbene operacije krčnih žil in so dovolj bolnikov prepričali, da se vpišejo v njihovo čakalno knjigo, lahko vsako leto pričakujejo dodaten zaslužek.

Deli s prijatelji