SPREMEMBE V ZDRAVSTVU

V zdravstvene ustanove prišla novost, ki bo doletela tudi vas

Zdravniki so začeli uvajati elektronskega potrdila o upravičeni zadržanosti od dela.
Fotografija: Po končani bolezni si na ZZZS obetajo manj obiskov v čakalnicah, saj zavarovancu ne bo treba po bolniški list osebno v ambulanto. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Po končani bolezni si na ZZZS obetajo manj obiskov v čakalnicah, saj zavarovancu ne bo treba po bolniški list osebno v ambulanto. FOTO: Getty Images

LJUBLJANA – V veljavo stopa elektronski bolniški list (obrazec eBOL), ki bi lahko nadomestil dosedanjo listino Potrdilo o začasni zadržanosti od dela (obrazec BOL). Kljub opozorilom zdravniške zbornice, da uvedba elektronskega bolniškega lista z njimi ni usklajena, se je ZZZS držal prvotnih načrtov in 2. septembra začel pilotno uporabo pri nekaterih izvajalcih zdravstvenih storitev v Ljubljani, Kranju, Celju in Mariboru. Po predvidevanjih naj bi v celoti stopil v veljavo 1. januarja 2020, ko bodo stari papirnati bolniški listi postopoma šli na smetišče zgodovine.


Bolniškega lista ne bo več treba nositi v službo


Prednost uvedbe eBOL za zavarovanca je, da mu ne bo več treba dostaviti bolniškega lista delodajalcu, saj mu bo omogočen dostop do podatkov za zaposlene prek spletnega portala SPOT. Samostojnim zavezancem ne bo več treba obiskati Fursa zaradi izpolnitve zadnje strani BOL. To pomeni, da se bo bolnik zglasil pri zdravniku le v začetni fazi bolezni, nakar bo bolniško po ozdravitvi zaključil lahko kar po telefonu in ne več z obiskom zdravstvene ustanove, kjer se je doslej dvigoval bolniški list.

Obvestilo za pilotne izvajalce. FOTO: Obvestilo, ZZZS
Obvestilo za pilotne izvajalce. FOTO: Obvestilo, ZZZS

Kaj bo sprememba prinesla delodajalcem?


Ukinitev papirne listine bo za delodajalce pomenila samodejni vnos podatkov iz eBOL v njihove informacijske sisteme za obračun plač in nadomestil ter pripravo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače pri ZZZS. Teh podatkov ne bo več treba ročno vnašati. Prav tako delodajalcem ne bo treba k zahtevkom za refundacijo nadomestil plač prilagati fotokopij ali skeniranih BOL.

Zbrani osebni zdravnik ali pediater bo namesto na obrazec o začasni zadržanosti podatke zapisoval v informacijski sistem ZZZS. V sodelovanju z ministrstvom za javno upravo bodo nato delodajalci na portalu SPOT dostopali do elektronskih bolnišk svojih delavcev in sistemov za obračun plač, ki bodo hkrati služili za namen vložitve elektronskih zahtevkov za povračilo nadomestila plače, če nadomestilo plača ZZZS.

Informacijski sistem, ki bo nadomestil dosedanje bolniške liste. FOTO: ZZZS
Informacijski sistem, ki bo nadomestil dosedanje bolniške liste. FOTO: ZZZS

Samostojni zavezanci bodo elektronsko pridobivali podatke od finančne uprave (Furs). Kdor si bo želel ogledati arhiv svoje zadržanosti od dela, mu bo to omogočeno na spletnem portalu ZZZS za zavarovane osebe, na naslovu: https://moj.zzzs.si. Tam boste lahko preverili, ali je osebni zdravnik izdal elektronsko bolniško in pridobil izpis e-bolniške za primere uveljavljanja pravic na drugih področjih, kot so nezgodna zavarovanja, inšpekcijski pregledi, itn.


Več ali manj dela za zdravnike?


Obrazec eBOL bo v sistem vnesla pooblaščena oseba, ki je lahko izbrani osebni zdravnik, nadomestni zdravnik, medicinska sestra ali druga oseba pri izvajalcu. Če po besedah Damjana Kosa (ZZZS) želijo z elektronsko bolniško administrativno razbremeniti zdravnike in zmanjšati število obiskov v čakalnicah, pa nekateri zdravniki že opozarjajo, da načrtovana novost prinaša dodatne administrativne obremenitve za zdravnike in da teh zato ne bo manj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije