PESIMISTIČNO

V zdravilišča hodi vse manj Slovencev

Objavljeno 08. junij 2012 19.23 | Posodobljeno 08. junij 2012 19.22 | Piše: Mo. S., STA

Zdraviliški delavci so zaskrbljeni tudi zaradi ukrepov vlade, ki predvidevajo krčenje promocijskih sredstev.

Terme 3000.

CELJE – Število gostov v slovenskih naravnih zdraviliščih je bilo v letošnjih prvih petih mesecih podobno kot v enakem obdobju lani, število nočitev pa se je za malenkost zmanjšalo. V petih mesecih so imela slovenska zdravilišča skupaj 260.000 gostov, ki so ustvarili dober milijon nočitev oziroma 0,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ).

»Ti podatki ne kažejo najbolj optimističnih rezultatov, saj po ustvarjenih prenočitvah zaostajamo za lanskimi predvsem zaradi precejšnjega upada obiska domačih gostov, med tujci pa je izpad predvsem pri gostih iz Italije,« komentirajo v združenju.

Več tujcev

V maju se je sicer število nočitev tujih gostov povečalo za izjemnih 20,9 odstotka, vendar pa predvsem na račun kar nekaj cerkvenih praznikov v Avstriji in Nemčiji, ki so bili v lanskem letu šele v juniju. Število nočitev gostov iz Nemčije se je tako v petih mesecih skupaj povečalo za 27 odstotkov in iz Avstrije za 6 odstotkov, medtem pa je goste iz Italije očitno tako zelo prizadela gospodarska kriza, da so se kljub tradicionalnim prazničnim dnem manj odločali za preživljanje oddiha v slovenskih termah in zdraviliščih, saj se je število njihovih nočitev zmanjšalo za 11 odstotkov.

Daleč nadpovprečne rezultate zdravilišča ponovno dosegajo zaradi gostov iz Rusije, pri katerih so po lanski rekordni sezoni v letošnjih petih mesecih zabeležili rast za 29 odstotkov pri prihodih oziroma 46 odstotkov pri prenočitvah.

Manj Slovencev

Sicer pa se je nadaljeval upad domačih gostov tudi v maju. V prvih petih mesecih se je tako njihovo število zmanjšalo za 5 odstotkov, nočitev pa za 6,5 odstotka.

Prve primerjave za junij kažejo zelo podobno sliko, torej porast tujih in upad domačih gostov. Trendi niso presenetljivi, saj so nedvomno odsev gospodarskega in političnega stanja in duha v naši državi, pravijo v SSNZ. Ob tem so zaskrbljeni zaradi ukrepov vlade, zaradi katerih se zmanjšujejo promocijska sredstva za 53 odstotkov, kar napoveduje izredno slabo prihodnost slovenskega turizma.

Deli s prijatelji