NOVE MASKE

V zavezništva z Zavezništvom AB

Objavljeno 03. junij 2014 09.07 | Posodobljeno 03. junij 2014 09.07 | Piše: Jadran Vatovec

Stari obrazi si nameščajo nove maske v menda drugačnih strankah.

Miro Cerar mlajši in vsi, s katerimi je obdan, niso ne novi na političnem prizorišču ne neodvisni. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – Najprej, še preden se vnovič začnemo slepiti in si delati utvare, koliko dobrega nam bodo morda lahko prinesle julijske predčasne parlamentarne volitve, bi bilo prav, da si vendarle natočimo čistega vina. Pred čim si, na primer, v tem hipu zagotovo ne bi smeli zatiskati oči? Prav gotovo si jih ne bi smeli pred tem, da so Solidarnost z dr. Dušanom Kebrom, Jožetom Pirjevcem in Damjanom Mandelcem, Virantova Državljanska lista in zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (nosilec te liste je bil pravosodni minister zadnjih dveh vlad dr. Senko Pličanič), Združena levica, v katero so se povezali Demokratična stranka dela, Iniciativa za demokratični socializem in TRS ter na listi katere so, kot se boste spomnili, kandidirali Violeta Tomić, dr. Dušan Plut in sindikalist Branimir Štrukelj, ki je bil sicer že leta 2011 na parlamentarnih volitvah uradni predstavnik liste kandidatov stranke TRS, pa Piratska stranka in svojčas Golobičev, nazadnje pa Gantarjev Zares na evropskih volitvah dobili zelo skromno podporo vsega hudega naveličanih in razočaranih volivk in volivcev. Ja, vsaka izmed naštetih strank oziroma list je potem prejela celo manj glasov od skupine državljanov, ki se je za sinekuro v Bruslju oziroma Strasbourgu povsem iskreno potegovala kar s provokativnim imenom Sanjska služba. Čeprav je tudi Sanjska služba dobila zgolj 3,6 odstotka glasov. Zares, ki ga je po načelnem odstopu zadnjega predsednika dr. Pavla Gantarja kot začasna vodja nasledila mag. Darja Radić, je, denimo, dobil zgolj 0,9 odstotka glasov. V redu, slovenski volivci, boste rekli, so jim pač dali vedeti, kaj si mislijo o njih kot kandidatkah in kandidatih za evropske poslance s sanjskimi plačami.

Povezovanja

Do tu ni nič narobe. Nespodobno pa najbrž je, da se (is)te stranke, liste in posamezniki, ki so bili kandidati prvih oziroma drugih, po novem navdušujejo nad povezovanjem, združevanjem in kakor dobronamernimi zavezništvi, ki naj bi bila tokrat menda čisto zares v interesu slovenske države in slovenskih davkoplačevalcev. Pa ne že spet? Očitno že spet.

Poglejmo. Sobotnega ustanovnega kongresa domnevno povsem novega in kakor povsem drugačnega Zavezništva AB, stranke, ki jo bo pač odslej vodila dozdajšnja predsednica vlade, nekdanja poslanka Pozitivne Slovenije, nekdanja občinska svetnica Zaresa mag. Alenka Bratušek, se niso udeležili samo njeni člani in simpatizeji, marveč kot zelo verjetni bodoči zavezniki tudi mag. Darja Radić, mag. Tanja Fajon in Matjaž Han iz SD, ki ga po krepki zaušnici, ki jo je ta stranka prejela na evropskih volitvah, začasno vodi mag. Dejan Židan. Radovednost pa je tja prišel past celo nekdanji predsednik računskega sodišča dr. Igor Šoltes, prvak Verjamem!, edine uspešne levosredinske liste na evropskih volitvah. Za zdaj kaže, da bi se vsi radi dogovorili za zavezniško sodelovanje z Zavezništvom AB, po predčasnih volitvah še za oblikovanje vladne koalicije in nazadnje za čim ugodnejše sodelovanje v novi vladi. Tega niti ne skrivajo. Vedo namreč, da se jim mudi. Tudi zato, ker bodo nekateri med njimi imeli resne težave že samo s tem, če bodo hoteli poiskati in tudi najti 88 kandidatk in kandidatov za poslance.

Pa še to: od včeraj se je novim domnevno dobronamernim strankam, ki se množijo kot gobe po dežju, pridružila še nova stranka dr. Mira Cerarja mlajšega, ki se, kot on zagotavlja, ne umešča na nobenega od dozdajšnjih političnih polov, ne na levega ne na desnega, priznava pa, da bodo v kratkem povezovanja neizogibna in takrat, kar je jasno že zdaj, se bo Cerarjeva stranka prav tako neizogibno in raje povezovala na levi, ne na desni sredini. Mimogrede, delovanje stranke pod Cerarjevim vodstvom naj bi temeljilo na človekovem dostojanstvu, socialni in ekonomski varnosti, strpnosti, svobodi, medsebojnem spoštovanju ter medgeneracijski vzajemnosti in solidarnosti, saj naj bi Modra Slovenija zagovarjala pravno državo, odgovornost, pravičnost in trajnostni razvoj. Vau. Državljani pa naj bi kot krapi še enkrat ugriznili v enega od neodvisnih trnkov in s tem omogočili slovenskim strankokratom, ki že od leta 2011 uprizarjajo vsem dobro znano burlesko v dveh dejanjih (z dvema vladama), da tudi poslej uspešno nadaljujejo svojo farso?

Vsi lovci na fotelje se še niso prikazali

V še ne ustanovljeni stranki dr. Mira Cerarja (še pred včerajšnjim ustanovnim kongresom) so tuhtali, da podpredsednikov za zdaj še ne bi izvolili zato, ker želijo pustiti odprt prostor za ljudi, ki še(le) prihajajo in bodo prihajali v njihove vrste. Cerarjeva stranka po tem pravzaprav niti ni izjema: lov na morebitne fotelje v vodstvih in tik ob vodstvih novih strank ter tudi že na funkcije, ki jih bodo lahko po predčasnih volitvah zasedli najbolj prepričljivi predstavniki zmagovitega vladnega zavezništva, se je, skratka, uradno že začel. Vse morebitne politične preračunljivce lahko ustavijo kvečjemu volivci. Če ne bodo nasedli njihovim lepim in praznim obljubam ter jih julija ne bodo obkrožali na volilnih lističih. »Novi« obrazi, ki bi si pod krinko navidezne neodvisnosti radi zagotovili sanjske državne funkcije, vedo, da se jim mudi z zavezništvom.

Deli s prijatelji