SKRUNITEV

V žari so ga pokopali, še preden so ga upepelili

Objavljeno 26. november 2015 21.45 | Posodobljeno 26. november 2015 21.45 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Pogrebnik Boštjan Malerič se zagovarja zaradi očitkov o treh skrunitvah groba in trupla.

Zagovornik Boštjana Maleriča odvetnik Igor Smole. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

ČRNOMELJ – »Bratov pogreb je potekal normalno in brez posebnosti, smo pa doživeli šok, ko so nas obiskali kriminalisti in dejali, da je žara, v kateri naj bi bili njegovi posmrtni ostanki, prazna,« je na okrajnem sodišču v Črnomlju dejal Jožef Barič. Ni mogel skriti solza, preveč ga je prizadelo, da je nekdo posegel v grob, ob katerem so na pokopališču Sinji Vrh žalovali za pokojnim bratom Avguštinom Madroničem. Barič se je ob tem spomnil, s kakšno skrbnostjo je v ateljeju pogrebnega podjetja Malerič izbiral okrasno žaro, v katero naj bi položili bratove posmrtne ostanke. »Izbral sem takšno modrikaste barve, ker je bil lovec, kot jaz, zanjo sem dal 200 evrov. In ko so potem ob prisotnosti policistov in kriminalistov grob odprli, je bila v njem le osnovna žara s posmrtnimi ostanki, na kateri je bilo tudi ime brata, a okrasne školjke ni bilo. Takrat me je preiskovalni sodnik potrepljal po rami in me potolažil, da je moj brat v grobu. Bil sem šokiran in prizadet, saj sem videl, kako so pogrebci v odprtino spustili okrasno žaro, lovci pa so jo obsipali z odlomljenimi vejicami,« se je zadnjega slovesa, ki je bilo 29. avgusta 2013, spominjal 71-letnik s Sinjega Vrha.

A očitki tožilstva se ne nanašajo le na to, da naj bi pogrebnik Boštjan Malerič, ki ima pogrebno podjetje Miklavž Malerič, iz groba odstranil okrasno žaro in v nišo položil le originalno žaro Upepeljevalnice Žale s pepelom pokojnega Madroniča. Tožilstvo mu namreč očita, da je pokopal žaro brez posmrtnih ostankov, saj je Rozalija Gršič, Maleričeva bivša žena, ki je takrat še delala pri njem, posmrtne ostanke prevzela na Žalah na dan pogreba šele po drugi uri popoldne, Malerič pa naj bi jo potem v svoji pisarni v Vojni vasi skrival še nekaj dni. Podobno naj bi se zgodilo tudi s posmrtnimi ostanki Milana Pence, njegovi svojci, prijatelji in znanci so se torej 11. decembra 2013 od pokojnega poslavljali ob prazni žari, saj naj bi Malerič njegov pepel na Žalah prejel šele dan po pogrebu. Tega naj bi brez vednosti svojcev v grob vstavil na skrivaj. S podobno žalostno zgodbo so se morali soočiti tudi domači pokojne Marije Žugečič, ki so jo pokopali v začetku julija 2013. Ko so kriminalisti odkopali njen grob, je bila v njem le osnovna žara s pepelom, ni pa bilo okrasne žare, ki so jo kupili svojci in v katero se vstavi žara s pepelom.

Nisem kriv!

»Krivdo odločno zanikam. Drži sicer, da sem bil direktor podjetja, a ni mogoče spregledati, da je bila Rozalija zakonita zastopnica podjetja, ona je prevzemala žare na Žalah in opravljala tudi vse preostale posle. To, kar se očita meni, je lahko storila le ona, prijavila pa je mene zaradi maščevanja, saj me je hotela izriniti iz pogrebne dejavnosti in jo prevzeti sama, s pogrebnimi storitvami se je potem tudi res ukvarjala,« je med drugim dejal Malerič. Pravzaprav je prebral pisni zagovor, na vprašanja pa ni želel odgovarjati. Je pa zanikal tudi očitke, da naj bi žaro hranil v pisarni, za ovadbo, za katero stoji njegova bivša žena, pa je dejal, da gre za gole nedokazane trditve. Svojci, ki so se v mrliških vežicah na Sinjem Vrhu in v Vojni vasi poslavljali od najdražjih, niso zaznali nobenih posebnosti, pogrebci so v grobne niše vsakič položili žaro, ki so jo svojci izbrali in tudi plačali. Da bi bilo kaj narobe, nista opazila niti pogrebca Dušan Modrinjak in Mitja Grahek, ki že več kot desetletje sodelujeta z Maleričem in sta včeraj pričala na sodišču. »Ko se žara spusti v nišo groba in potegne vrvico, se pokrov okrasne žare odpre, takrat vidiš, ali je okrasna žara polna ali prazna,« je pojasnil Mitja Grahek, ki v vseh 11 letih ni opazil nobenih nepravilnosti.

Niso vzeli sledi

So pa očitne zlorabe ugotovili kriminalisti in policisti ob ekshumaciji treh grobov. »Grobove smo le fotografirali, nismo pa vzeli bioloških sledi, ker preiskovalni sodnik tega ni odredil,« je pojasnil policist Toni Rus in na vprašanje, kako so ugotovili, da naj bi grobove oskrunil Malerič, odvrnil, da je njegovo podjetje pač opravljalo pokop posmrtnih ostankov. Kronska priča postopka zoper Boštjana Maleriča je njegova bivša žena Rozalija Gršič, ki je bila tokrat vabljena na sodišče, a ni prišla, je pa v začetku marca letos za Slovenske novice opisala ozadje spornih pogrebov. Pogreb poleti 2013 na Sinjem Vrhu je bil njen prvi, ko je šlo za očitano kršitev.

»Tega pokojnika sem na sežig v Ljubljano peljala jaz. Še klicala sem Boštjana iz Ljubljane, da se pogreba ne bo dalo pravočasno izpeljati, pa sem dobila nazaj le grožnje, češ, kaj boš ti. S fanti sem se v krematoriju dogovorila, da mi dajo žaro takoj, ko pride iz peči, pa sem spet poslušala očitke, da moram počakati in še enega prevzeti. Tako so se svojci na Sinjem Vrhu od pokojnega tisti četrtek ob štirih popoldne poslovili ob prazni žari, brez pepela. In niso vedeli za to,« je marca povedala Rozalija in dodala, da je žaro pokojnega, ki so ga svojci na Sinjem Vrhu v bistvu že pokopali, dostavila v mrliško vežico v Črnomelj pol ure po pogrebu in o tem obvestila tako Komunalo kot krajevno skupnost, pa ni nihče ukrepal, žara je bila v ponedeljek še vedno tam, da pa gre za žaro pokojnega s Sinjega Vrha, je videla po identifikacijski številki.

Na prihodnji obravnavi naj bi pričal tudi uslužbenec Upepeljevalnice Žale, ki bo verjetno pojasnil, da se jim je 1. julija 2013 sesul računalniški sistem in so podatki za nazaj izbrisani. Če bi jih imeli, bi se kaj lahko zgodilo, da bi se ugotovile še katere nepravilnosti v neskladju datumov pogrebov in prevzemanju žar pokojnih. Tako pa se očitki iz obtožnega predloga nanašajo le na pogrebe po 1. juliju 2013. 

___

Objavljamo prikaz nasprotnih dejstev:

Podjetje ŽALE, d.o.o. opravlja izredno občutljivo dejavnost in iz tega razloga ima, tudi kot imetnik certifikata ISO 27001, predvidene postopke poslovanja, ki omogočajo popolno sledljivost vseh dogodkov. Neresnična je navedba, da se nam je 1.7.2013 sesul  računalniški sistem in da so podatki za nazaj izgubljeni.  1. 7. 2013 smo prešli na nov mednarodni informacijski program SAP, vendar to ne spremeni dejstva, da imamo popolno sledljivosti prevzemov žar za nazaj za zadnjih 15 let. Iz dokumentacije, ki je bila v preiskavi izročena pristojnim organom, je jasno razvidno, kdaj je bila upepelitev za določenega pokojnika naročena, kdaj izvedena ter kdaj je bila žara prevzeta. Od 1. 7. 2013 dalje pa se poleg datuma prevzema dodatno beleži tudi ura prevzema.

Mojca Hucman
ŽALE, d.o.o. 

Deli s prijatelji