PRIMER JEŽOVITA

V zapor tudi Franc Kangler

Objavljeno 24. maj 2013 18.08 | Posodobljeno 24. maj 2013 18.56 | Piše: STA, Ma. F.

Nekdanji mariborski župan bo moral v zaporu presedeti sedem mesecev.

Franc Kangler

MARIBOR – Okrajno sodišče v Mariboru je danes v primeru Ježovita nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja obsodilo na sedem mesecev zapora, vedeževalka Karin Ježovita pa je bila obsojena na pet mesecev pogojne zaporne kazni s poskusno dobo enega leta in 5000 evrov denarne kazni. Zoper direktorico stanovanjskega sklada Tanjo Vindiš Furman so bile obtožbe umaknjene.

Sodnik Boštjan Polegek je skoraj v celoti upošteval predlog tožilca Borisa Marčiča, ki je za Kanglerja zahteval prav sedem mesecev zaporne kazni, medtem ko je za Ježovito predlagal mesec več pogojnega zapora. Sodnik, ki je menil, da so bile obtožbe nedvomno dokazane, se je strinjal tudi s tožilčevo oceno, da gre zaradi dejstva, da je Kangler ravnal koruptivno kot župan, za posebej zavrženo ravnanje, zato je Marčič zahteval višjo kazen, kot bi jo sicer v kakšnem drugem podobnem primeru.

Tako Kangler kot Ježovita napovedala pritožbo

Nekdanji mariborski župan je skupaj s svojim zagovornikom Markom Bošnjakom takoj po izreku sodbe napovedal pritožbo, ob tem pa dodal, da gre očitno za politično obsodbo in da je prvi župan v Evropi, ki je bil obsojen za nekaj, kar je zgolj predlagal. Čeprav je bila obsojena samo na pogojno kazen, je pritožbo napovedala tudi Ježovitova.

Afera Ježovita se nanaša na podelitev službenega (občinskega) stanovanja, tožilstvo pa je Kanglerja v omenjenem primeru bremenilo sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Nedolžna pa ni niti Karin, ki je ponaredila podpis predsednika Društva invalidov Maribor Slavka Zakeršnika, da je lahko postala članica sveta invalidov in tako pridobila v najem 118 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Mariboru, piše Delo. Prezreti ne gre niti dejstva, da jo je Kangler v svet invalidov imenoval šele dan zatem, ko je stanovanjski sklad objavil razpis za oddajo stanovanj.

Deli s prijatelji