POHVALNO

V Žalcu šestkrat 
manj odvisnikov!

Objavljeno 30. julij 2013 12.23 | Posodobljeno 29. julij 2013 21.18 | Piše: Primož Škerl

Ker so skrbeli za odvisnike, so veljali za narkomansko metropolo.

Do uporabnikov odslej kar s kombijem. Foto: Primož Škerl

ŽALEC – Žalec ni samo regijska hmeljarska prestolnica, še vedno se ga dokaj neupravičeno drži prizvok regijske narkomanske metropole. Do nedavnega je bilo v mestu res največ odvisnikov glede na število prebivalcev, toda ta podatek je precej varljiv, tja so se namreč zgrinjali odvisniki od vsepovsod, saj je lokalna skupnost zanje vedno znala poskrbeti, jih strokovno obravnavati, imeli so tudi možnost namestitve. S spremembo lokalne politike do problematike odvisnikov se je njihovo število zdaj zmanjšalo kar za šestkrat, a to ne pomeni, da zasvojencev kmalu ne bo več.

Še v prvi polovici lanskega leta je bilo tam 191 odvisnikov, danes jih je samo še 31. Občina je stacionarni dnevni center za odvisnike spremenila v mobilnega – zasvojenci ne prihajajo več v dnevno oskrbo, ampak zanje poskrbijo z vozilom. »Tudi kombi je kupila občina. Malo je lokalnih skupnosti, ki bi toliko naredile za uporabnike drog. V stacionarni center so prej prihajali iz Celja, Šmarja pri Jelšah, Laškega, Velenja, Kozjega, Rogaške Slatine, pravzaprav kar iz vse Slovenije, hitro se je namreč razvedelo za udobje, ki smo jim ga ponudili v Žalcu, to pa ima seveda tudi negativne učinke,« pojasni Natalija Zupančič, ki vodi Društvo za samopomoč Želva – Eureka Žalec.

»V tukajšnjem parku in okolici tržnice je nekoč mrgolelo odvisnikov in razpečevalcev, po uvedbi mobilne oskrbovalne postaje pa se je interes uporabnikov precej zmanjšal. Kdor potrebuje pomoč v obliki svetovanja, se še vedno lahko oglasi v društvu, vse preostalo mu na dom pripelje kombi. K meni v pisarno lahko pridejo uporabniki drog in njihovi svojci, če le imajo interes kaj storiti. Problem je tudi, ker druge občine nimajo evidentiranih zasvojencev in potem pravijo, da jih pri njih ni. Seveda so, samo da prihajajo k nam, ker zanje poskrbimo. Lahko povem, da smo popisali 95 odstotkov odvisnikov,« pove Zupančičeva. Dnevni center v Žalcu so spremenili v zavetišče za brezdomce, na njihova vrata redno trkajo tudi ljudje s psihičnimi težavami. Odvisniki so v njem prej lahko tudi prenočili, vendar to niso bili domačini. S tem so se dlje zadržali v mestu in lokalni prebivalci so imeli občutek, da v kraju mrgoli narkomanov. Zasvojenci zdaj nimajo več te možnosti, lahko pa v centru kaj preberejo, se poučijo in se umijejo.

Zupančičeva sklene, da občina v zvezi z omenjeno problematiko v vsakem primeru vodi dobro strategijo, čeprav navzven morda ni videti tako. Ne nazadnje v Žalcu namenjajo precej denarja, da bi preprečili škodo, ki jo povzročajo droge. Kam se bodo zdaj odpravili odvisniki migranti? Bržčas se bodo vrnili v domače okolje ali poiskali prijaznejše lokacije. Sogovornica je prepričana, da bi se morali v vseh občinah zavedati, da imajo uporabnike drog in da morajo zanje poskrbeti.

Deli s prijatelji