ZAVRŽENA HRANA

V vrtcu so v enem dnevu zavrgli 114 obrokov hrane

Objavljeno 26. maj 2017 15.31 | Posodobljeno 26. maj 2017 15.31 | Piše: Tina Horvat

Med prazniki so samo v tržiškem vrtcu zaradi malomarnih staršev zavrgli več sodov hrane.

Iz Vrtca Tržič je prišlo obvestilo, da so morali v samo enem dnevu zavreči po skoraj 60 zajtrkov in kosil. Foto Marko Feist

TRŽIČ – Nedavno so se po Tržiču začele širiti govorice, da so v vrtcu zaradi nekaj neodjavljenih otrok in zaradi nekaj zavržene hrane naredili »celo štalo« oziroma velik halo in okrcali neodgovorne starše, ki ne odjavljajo svojih odsotnih otrok od prehrane. Govorice je sprožilo obvestilo, ki so ga dober teden po prvomajskih praznikih poslali vsem staršem iz Vrtca Tržič in v katerem so med drugim zapisali, da so zaradi neodjavljenih otrok samo v enem dnevu morali zavreči po 57 zajtrkov in kosil. »Zadnje čase ugotavljamo, da je med prazniki čedalje večje odstopanje med prijavljenimi otroki in tistimi, ki tudi res pridejo v vrtec. Za primer navajamo stanje v petek, 28. aprila 2017. Do roka za odjavo smo ugotovili, da bo na ta dan v vrtcu 128 otrok, v naslednjih dneh pa smo prejeli še nekaj odjav, tako da je bilo končno število prijavljenih otrok 81. V petek jih je bilo prisotnih samo 24, kar je pomenilo, da smo zavrgli po 57 zajtrkov in kosil, od tega jih je bilo nekaj zaradi posebnih diet posebej pripravljenih,« je med drugim pisalo v obvestilu, pod katero sta se podpisali Urška Jerman, ki skrbi za obračun oskrbnin, in ravnateljica Vrtca Tržič, mag. Nataša Durjava.

Med vsakimi prazniki je enako

Podali smo se v tržiški vrtec, seveda ne zato, da bi se moralo vodstvo zagovarjati zaradi domnevnega pogroma nad »pozabljivimi« starši, ampak zato, da skupaj opozorimo na velik problem zavržene hrane v Sloveniji. Če so namreč samo v Tržiču v enem dnevu zavrgli toliko hrane, lahko sklepamo, da v drugih krajih ni prav nič drugače, in to ne samo na en praznični dan. »Res je, ne gre le za en dan in za teh 57 dvojnih obrokov, ampak se vse skupaj ponavlja med vsakimi prazniki, predvsem med novoletnimi in prvomajskimi. Na to že dolgo in vsakič sproti opozarjamo starše, a je vedno enako. Ne gre le za hrano, ki jo moramo zavreči, ampak tudi za planiranje kadrov. Na ta dan je bilo zato, ker starši niso odjavili svojih otrok, od 10 do 14 vzgojiteljic preveč. To pomeni, da so prišle na delo in niso mogle ne one in ne njihove družine koristiti ali načrtovati prazničnega dopusta,« je žalostna ravnateljica, ki potrdi tudi to, da se podobno dogaja po vsej Sloveniji.

Žalostna je bila tudi Jermanova, in to tako, da se je letos zaradi starševske malomarnosti odločila napisati to obvestilo, ki je zakrožilo tudi po družabnih omrežjih. »Sporočilo je tretja verzija. Ob prvi sem bila tako jezna, da je bilo preveč ostro zapisano,« nam prizna. Najbolj jo moti to, da na vse načine obveščajo starše in pihajo na njihovo vest, naj vendarle odjavljajo svoje otroke. Na voljo imajo spletno aplikacijo, SMS-sporočilo in tudi klic do osme ure zjutraj, ko je vsakomur že jasno, da njegovega otroka ta dan ne bo v vrtec. »Možnosti za objavo je dovolj, zato ne razumem, kako to, da tega ne počnejo. Po vsej verjetnosti pa je glavni razlog ta, da starši zaradi subvencionirane prehrane plačujejo manj od redne cene. Cena dnevnega obroka je 2,07 evra, starši pa plačajo od 0,20 do 1,59 evra za prvega otroka, za drugega še dodatnih 70 odstotkov manj. To pomeni, da je strošek za starša, ki otroka ne odjavi, zanemarljiv, a za vrtec je ta cena veliko višja. Po zakonu smo namreč dolžni hrano zavreči, in sicer jo vsak dan pride k nam iskat podjetje, s katerim imamo podpisano pogodbo. Ti nam to seveda zaračunajo, in čim več hrane zavržemo, več plačamo,« opozarja Jermanova.

Ne odjavljajo socialno najšibkejši

Nataša Durjava opozori še na dodaten paradoks zavržene hrane. Pri preverjanju, kateri starši niso odjavili svojih otrok, so ugotovili, da je bila več kot polovica tistih, ki plačujejo samo od 0 do 20 odstotkov cene oskrbnine vrtca, torej socialno najšibkejši. Tem ob otrokovi odsotnosti odračunajo le od nič do 20 centov na dan. »In tako pri nas pri vhodu v vrtec otroci zbirajo hrano za Rdeči križ, saj ves čas poslušamo, kako hudo je pomanjkanje, pri zadnjih vratih pa imamo sode, s katerimi odvažamo zavrženo hrano. To se mi zdi nedopustno, nepošteno in nespoštljivo do ljudi, ki so res v stiski in bi to hrano res potrebovali. Zato smo tudi razmišljali, da bi finančno obremenili starše, ki ne odjavljajo svojih otrok, vendar za to nimamo nobene pravne podlage,« razloži. So pa za odvečno hrano med letom že našli rešitev, saj jo v dogovoru s centrom za socialno delo občasno po kosilu pride iskat nekaj posameznikov.

Kuharjem je hudo

Obiskali smo tudi kuhinjo Vrtca Tržič, ta je v eni od štirih enot, v Križah. Ekipa pod vodstvom glavnega kuharja Gregorja Selka vsak dan pripravi po približno 600 zajtrkov, kosil in malic, na dan našega obiska so ravno pekli dunajske zrezke in pripravljali pire krompir, brokoli in motovilec v solati. So bili kaj hudi, ko so morali med prazniki zavreči toliko hrane? »Seveda nam je vsem hudo, da se to dogaja. Med prazniki je vedno manj otrok od prijavljenih, a si nikoli ne upamo pripraviti toliko manj hrane, kot je potem manj otrok. Kaj pa, če bi vsi otroci prav na tisti dan prišli? Tako smo na tisti praznični petek poleg kosila samo v naši enoti zavrgli šest štruc kruha in vse mleko in čaj, le skutice za zajtrk smo lahko prihranili za po praznikih,« nam pove vodja prehrane Suzana Smolej.

Kot vse kaže, bo tokratno obvestilo iz tržiških vrtcev vseeno obrodilo boljše sadove, kot sta jih vsakoletno opozarjanje in moledovanje. Odzivi so bili namreč samo in izključno pozitivni. Prav nobeden od staršev se ni pritožil zaradi obvestila, le na facebooku smo naleteli na enega nekoliko bolj negativnega. Vsi drugi so dali vrtcu prav in tako ravnateljica kot vodja obračuna oskrbnin sta prepričani, da bo veliko staršev po tem sporočilu v prihodnje vseeno razmislilo, preden bodo zamahnili z roko in »pozabili« odjaviti svojega otroka.


Za 80 cistern zavržene hrane

Kuharska ekipa Vrtca Tržič nam je ob obisku postregla s podatki, da vsak dan v povprečju zavržejo za pol decilitra hrane na otroka. Če se držimo tega izračuna, vidimo, da v enem dnevu samo v slovenskih vrtcih, ki jih obiskuje okoli 89.600 otrok, med odpadki konča kar 4,5 kubičnega metra hrane, kar je ob 260 delovnih dnevih (brez praznikov) kar 1170 kubičnih metrov hrane, to pa je za približno 80 tovornih cistern za mleko. 

 

Deli s prijatelji