VOJSKA

V vojski bi prepovedali nadaljnje zaposlovanje in štipendiranje

Objavljeno 27. februar 2012 15.20 | Posodobljeno 27. februar 2012 15.27 | Piše: S. J.

Vojaški sindikat je danes vladi poslal svoje sklepe in predloge, ki bi pomagali prebroditi krizo tudi v vojski.

Mir na Kosovem bodo zagotavljali tudi slovenski vojaki

KRANJ – Danes se bo na Brdu pri Kranju prvič sestal ekonomsko-socialni svet (ESS), vlada pa bo socialnim partnerjem predstavila svoja izhodišča. Vladi RS je svoje predloge in pobude poslal tudi Sindikat vojakov Slovenije (SVS).

Vojska je hrbtenica vsake države

Ob napovedanih odpuščanjih v javnem sektorju želi sindikat vlado opozoriti, da je vojska hrbtenica vsake države in da posegi v vojski na področju pravic iz delovnega razmerja niso zaželeni. Na zasedanju predsedstva Evropskega združenja vojaških organizacij (EUROMIL) so ugotovili, da se vojske EU ubadajo s hudo krizo, vendar kljub temu ne nižajo statusa zaposlenim v oboroženih silah, večina držav raje varčuje na področjih znotraj obrambnega dela proračuna. Poleg tega opozarjajo, da nepremišljene poteze na obrambnem področju lahko negativno vplivajo na kredibilnost države v mednarodnem okolju in znotraj zveze Nato, kjer se je Slovenija zaradi izpolnitve zavez že znašla v nerodnem položaju.

Vzpostavitev statusa veterana slovenske vojske

Tako v SVS na dan zasedanja podajajo tri predloge in nekaj pobud, za katere menijo, da bi pomagale prebroditi krizno situacijo, v kateri se je znašla Slovenija. Vladi tako predlagajo, naj z zakonskimi rešitvami v okviru dopustnih možnosti vzpostavi vzvode za pretok kadra iz javnega sektorja v podjetja v pretežno državni lasti, saj dosedanji vzvodi za prekvalificiranje in druge rešitve ne delujejo v praksi. Vojaški sindikat predlaga prepoved nadaljnjega zaposlovanja v vojski in štipendiranja, zavzemajo pa se za vzpostavitev statusa veteran slovenske vojske.

Zaposleni z višješolsko izobrazbo zasedajo mesta, kjer je zahtevana le srednja šola

Zlasti opozarjajo na problem in finančne težave vojakov po 45. letu starosti ter na kar 700 visokošolskih izobraženih pripadnikov SV, ki zasedajo mesta, kjer je zahtevana le srednješolska izobrazba. Opozorili pa so, da v  Sloveniji nimamo veteranov, ki bi bili do tega statusa upravičeni na osnovi opravljanja vojaške službe doma in v tujini, kakor imajo to urejeno v večini evropskih držav. V Sloveniji imamo le veterane, ki so si ta status pridobili načeloma v vojni, od tod tudi izhaja zakon le o vojnih veteranih. 

Številni vojaki zasedajo nižja delovna mesta, kot bi jim pripadala po doseženi izobrazbi, ob tako rigidni kadrovski politiki pa jih večina sploh ne vidi rešitve problema, pri čemer vojska še zaposluje nove kadre na delovna mesta, na katerih je zahtevana stopnja izobrazbe, ki jo ima mnogo pripadnikov Slovenske vojske (SV).

Štipendisti imajo prednost pred pripadniki SV

Da je situacija še bolj nepravična, potrjuje dejstvo, da ministrstvo za obrambo kot dober delodajalec celo štipendira študente z namenom kasnejše zaposlitve in jim ob tem daje prednost pred pripadniki SV pri kadrovanju in prijavah na razpise za vojaško izobraževanje. Da so razmere še bolj pereče, dokazuje dejstvo, da pripadniki SV ob vojaškem izobraževanju pridobivajo v civilnih inštitucijah višjo stopnjo izobrazbe, kot je zahtevana za zasedbo njihovih delovnih mest. Takšno prakso je po našem mnenju treba nemudoma prekiniti, in to vsaj za tako dolgo, dokler bo v SV vsaj še en pripadnik, ki bo razporejen na delovno mesto z zahtevano nižjo stopnjo izobrazbe, kot jo ima sam.

Vlada naj poskrbi za dvig morale

V SVS se zavedajo, da bo tudi vojska utrpela sorazmerni del odpovedovanja zaradi splošne gospodarske in finančne krize. Ob tem pa apelirajo na vlado, naj z minimalnimi sredstvi naredi nekaj za dvig morale v SV in naj skrbno prouči pobudo za uzakonitev statusa veterana.

Deli s prijatelji