(NE)ZDRAVA ATMOSFERA

V verskem kultu tudi podsekretarka!

Objavljeno 23. september 2016 17.32 | Posodobljeno 23. september 2016 17.32 | Piše: Tomica Šuljić

Njena podrejena Irena Zakotnik grozila našemu novinarju: Če bo nujno, boš ozdravel na silo.

LJUBLJANA – V poznem sredinem popoldnevu je 50 poslancev državnega zbora potrdilo Matejo Vraničar Erman za novo finančno ministrico. Premier Miro Cerar je pred izvolitvijo omenjal njene bogate delovne izkušnje, še drugi so jo čislali kot nesporno poznavalko področja, skozi parlament sta se pretežno cedila med in mleko: gospa ministrica je diplomirala na Harvardu, na ministrstvu je od leta 1993, že zdaj je aktivno sodelovala pri delu finančnega ministrstva. A marsikakšno ministrico ali ministra so pri nas sprva hvalili na vse pretege, ob zamenjavah pa je bilo bolj malo besed. Takrat dejanja povedo vse.

Vprašanja okoli Vraničar Ermanove, ki so jih mediji obudili nekaj ur pred njenim imenovanjem, pa se ne dotikajo toliko njenih službenih odločitev kot zasebnih aktivnosti. Vraničar Ermanova je članica verskega kulta Zdrava atmosfera (ZA), ki ga je na Hrvaškem ustanovil Dragutin Barušić - Drago ter ga uspešno zasejal tudi v Sloveniji. S kultom so se bralci Slovenskih novic lahko seznanili lansko jesen in zimo, ko smo razkrivali dogajanje znotraj sekte: slednja je v Ljubljani delovala kar v prostorih frančiškanov, dasiravno so bila pisanja na spletni strani Zdrave atmosfere s stališča katoliške vere »sporna« (kot je to opisal gvardijan frančiškanov Ambrož Mušič) oziroma »krivoverstvo« (kot je nauke povzel tiskovni predstavnik zagrebške nadškofije Zvonko Franc). Po objavi prvega prispevka pa so sledile grožnje naši redakciji.

»Če bo nujno, boš ozdravel na silo«

Žalitve in grožnje so sestavni del komunikacije Zdrave atmosfere, vsaj sodeč po odzivih članov kulta: pri tem je prednjačila gospa Irena Zakotnik, ki je bila – ob kupu žaljivk na novinarjev račun – zelo neposredna: »Micek, naletel si na Resne Učence Resnega Učitelja. Mi smo ustvarjeni za paciente, kot si ti, in če bo nujno, ti obljubljamo, da boš ti, ki si sramota ne samo staršev, temveč države, ozdravel na silo.« Pri štirih elektronskih sporočilih Zakotnikove je že takrat v oči bodel njen podpis: »Poverjenica Nevladne Družine ZA, Irena Zakotnik, uslužbenka ministrstva za finance.« Zakotnikova je – po javno dostopnih podatkih – podsekretarka ministrstva, ki ga od predvčerajšnjega vodi njena kolegica iz kulta Zdrava atmosfera Vraničar Erjavčeva.

Ministrica je – v času, ko se je podpisovala še kot Mateja Vraničar, brez priimka Erman – za Zdravo atmosfero naredila že marsikaj: prispevala je svojo izpoved, kako je prišla do »učitelja Dragutina Barušića po več letih iskanja odgovorov na svoje stiske in nezadovoljstva«, pri njem da se je »počutila sprejeto in ljubljeno« in je postala boljši človek. Barušića poimenuje tudi »moj/naš beli mag Drago«, z njim pa sta ovekovečena na fotografiji pohoda sledilcev kulta na Ulovko pri Vrhniki novembra 2012. Še največjo sled pa je ministrica pustila v nekajminutnem nastopu, ki so ga člani kulta naložili tudi na youtube: v poskusu skeča Vraničarjeva igra šefico odpuščenemu novinarju, ki mu pomaga popraviti (!) članek.

In čeprav po videnem naša ministrica najverjetneje ni kandidatka za kakšno igralsko nagrado, je v videoposnetku vendarle nekaj pomenljivih trenutkov. Kot tisti, ko ministrica prebira: »Delovanje iluminatov si je nadelo masko, da skrbi za napredek človeštva.« In malo zatem: »Torej vsi doživljamo svetovno krizo, ki je umetno ustvarjena, da lahko peščica še naprej nekaznovano zastruplja človeštvo s farmacijo, gensko spremenjeno hrano, umetno sproženimi epidemijami, vremenskimi spremembami in naravnimi katastrofami.« O iluminatih ter drugih izjavah iz videoposnetka se sicer na ministrstvu za finance že v sredo niso hoteli izjasniti. Kaj vse se še skriva v ministričinem rokavu oziroma njeni glavi?

Sprenevedanje med zasebnim in javnim

Ko smo lani prejeli grožnje s strani podsekretarke Zakotnikove, smo na finančno ministrstvo naslovili nekaj vprašanj. Recimo, kako je možno, da državni podsekretarji pošiljajo grožnje v službenem času, recimo v torek ob 13. uri, kot je to storila Zakotnikova? Bojda je bila na bolniški, torej ni bila v službi, so odgovorili z ministrstva za finance: »Glede na posredovano lahko ugotovimo, da gre za zasebno korespondenco, ki ni bila poslana iz službene pošte niti ni bila poslana v službenem času, in ne predstavlja stališč ministrstva za finance.« Podobno sprenevedanje z ministrstva so pošiljali ondan, češ da ministrica strogo loči zasebno življenje od profesionalnega.

Glede na prakso njene sodelavke in sočlanice kulta Zakotnikove je sposobnost ločevanja zasebnega in javnega življenja sila vprašljiva. Zakotnikova je v enem od štirih elektronskih pisanj navedla tudi stavek, ki precej dobro oriše stanje njenega duha: »Naš Ljubljeni Učitelj Drago nas je naučil, da smo nadpovprečni.« Ministrica je sicer obljubila, da se bo »z vsem svojim delom in celotno ekipo trudila za blaginjo Slovenije, njenih prebivalcev in prebivalk«. Zdaj pač volivcem in davkoplačevalcem ostaja tveganje, da bodo v selekciji ekipe ministrice Vraničar Erjavčeve takšna imena, ki so se že proslavila v branjenju kulta Dragutina Barušiča.

Zdrava atmosfera (oziroma njena članica Jadranka Oblak) je po objavi prvega članka »Krivoverski kult v ljubljanski cerkvi« pisca prijavila na Novinarsko častno razsodišče (NČR); slednje je junija letos ugotovilo, da novinar Slovenskih novic ni kršil nobenega izmed očitanih mu šestih členov novinarskega kodeksa. Po objavi tretjega članka so vložili še eno, identično pritožbo na NČR, na razsodbo še čakamo. Edini članek o ZA, na katerega se pri ZA niso pritožili, je tisti, ki je opisoval žalitve in grožnje podsekretarke ministrstva za finance Zakotnikove. Samo ministrstvo za finance pa se ni odzvalo na žalitve in grožnje državne podsekretarke Zakotnikove, sicer članice istega kulta, v katerem je tudi nova ministrica. 

Finančna ministrica po meri komisarke

Ko so se po volitvah leta 2014 »v SMC odločili«, da bodo za ministrico brez listnice za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagali zdajšnjo evropsko komisarko mag. Violeto Bulc, in ko je slednji dr. Miro Cerar ponudil tudi položaj podpredsednice vlade, so nekateri sicer še opozarjali, da je Bulčeva uspešno obiskovala šamansko akademijo na Škotskem. Da je Cerarjeva šamanka. Toda Slovenci smo znova dokazali, da nam je laže, ko imamo kratek spomin kot zlata ribica. Ker smo želeli pozabiti, smo pozabili še na nekaj drugega: da je SMC prvič že pred začetkom enega od zanj pomembnejših predvolilnih (programskih) posvetov prečiščeval energije v prostoru, kjer so potem njegovi člani sestankovali. Za ustrezno energijsko pripravo (tako imenovano energijsko predčiščenje) je poskrbela prav Bulčeva, ki je navzoče vnaprej seznanila, da bodo tokrat sestanek začeli drugače. Tudi na to se je pozneje povsem pozabilo. Kako naj si v vladni koaliciji priznajo, da ni nujno dobro, če bo na čelu finančnega ministrstva članica neke sekte, ki preganja in izganja demone, če pa premier popolnoma zaupa šamanki in ima slednja že ves čas neverjeten vpliv nanj?


 

Deli s prijatelji