KREDITI

V veljavi nov hipotekarni zakon

Objavljeno 25. februar 2012 08.20 | Posodobljeno 25. februar 2012 08.20 | Piše: P. J., STA

Z današnjim dnem je stopila v veljavo tudi novela o prevzemih in zakon o komunalni obveznici.

Minister za finance Franc Križanič

LJUBLJANA – Danes je začel veljati novi zakon o hipotekarni in komunalni obveznici. Ta širi osnovo, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje. Instrument naj bi bankam olajšal dostop do dolgoročnejše likvidnosti v času zaostrenih razmer na finančnih trgih.

Poenostavljeno izdajanje obveznic

Zakon, ki ga je DZ sprejel 28. januarja, med drugim širi osnovo, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje, in sicer lahko zastavljajo tudi vrednostne papirje ter kredite države in lokalnih skupnosti. Novela tudi poenostavlja način izdajanja teh obveznic in način zagotavljanja kritnega premoženja.

Ugodnejše kreditiranje

Z zakonskimi spremembami bodo slovenskim bankam omogočili, da zavarujejo svoje plasmaje na medbančnem trgu s kakovostnimi papirji, je ob sprejemanju zakona povedal takratni minister za finance Franc Križanič in dodal, da bo ta instrument bankam olajšal dostop do dolgoročnejše likvidnosti zlasti v letu 2012, ko se bodo banke še vedno soočale z zaostrenimi razmerami na finančnih trgih. S tem naj bi banke spodbudili k večjemu obsegu in ugodnejšim pogojem kreditiranja.

Novela o prevzemih

Z današnjim dnem pa je začela veljati tudi novela zakona o prevzemih, po kateri upnikom, ki s konverzijo terjatev presežejo prevzemni prag, in bankam, ki prevzemni prag dosežejo z zasegom zastavljenih delnic, ni treba dati prevzemne ponudbe. S tem naj bi olajšali prestrukturiranje podjetij. Prevzemne ponudbe ni treba objaviti upnikom, ki s svojimi vložki omogočajo nadaljnje poslovanje ciljne družbe. Ob prvi nadaljnji pridobitvi vrednostnih papirjev te družbe zunaj insolvenčnih postopkov pa prevzemno ponudbo morajo objaviti.

Za večji nadzor agencije

Bankam, ki prevzemni prag v določeni družbi dosežejo po zasegu za posojila zastavljenih vrednostnih papirjev, v obdobju dveh let ni treba objaviti ponudbe za prevzem, pri čemer pa iz zaseženih deležev tudi nimajo upravljalskih pravic. Po dveh letih morajo banke bodisi objaviti prevzemno ponudbo ali odprodati delež.

Tudi to novela je DZ sprejel 28. januarja. Omogočila naj bi normalen potek postopkov prestrukturiranja, vsebuje še nekaj drugih popravkov, med drugim omogoča učinkovitejši nadzor agenciji za trg vrednostnih papirjev in zvišuje globe.
 

Deli s prijatelji