ZMAGOVALEC

V velikem finalu je Filip pokoril Anglijo

Objavljeno 09. april 2014 23.21 | Posodobljeno 09. april 2014 23.22 | Piše: Ajda Janovsky

Filip Drnovšek Zorko je veliki zmagovalec najbolj priljubljenega kviza v Veliki Britaniji!

Foto: BBC TWO

LJUBLJANA – Z dolgimi lasmi, brado in očali z debelimi črnimi okvirji je bil popolnoma drugačen od večine tekmovalcev, ki so v 43. sezoni prestižnega britanskega kviza za genije Izziv univerz (University Challenge) sedeli za tekmovalno mizo: Slovenec Filip Drnovšek Zorko (prvič smo o njem pisali ob uvrstitvi njegove ekipe v četrtfinale) je ogromno pripomogel k temu, da se je ekipa Trinity Cambridge predvčerajšnjim zvečer zavihtela na sam vrh!

Genialni nečak pokojnega Janeza Drnovška, sin veleposlanice RS na Japonskem Helene Drnovšek Zorko in pokojnega publicista Marka Zorka, je na Otoku trenutno velika zvezda. Poleg izjemnega znanja, ki ga je pokazal med tekmovanjem, na katerem so se pomerile najbistrejše glave britanskih fakultet, je bil tudi eden najdrznejših tekmovalcev: prepričan o svojem znanju je med celotnim tekmovanjem na zvonec, ki napove najhitrejši odgovor, pozvonil kar 29-krat – šestkrat več kot njegov najnevarnejši nasprotnik Zac Vermeer iz ekipe finalistov Somerville Oxford! Nič čudnega torej, da so se po veličastni ponedeljkovi zmagi na račun 22-letnega Slovenca usuli komplimenti kot: »Stavim, da je bodoči dobitnik Nobelove nagrade s čudovitimi lasmi.« »Presneti vzhodni Evropejci, pridejo sem in zmagujejo na naših intelektualnih kvizih!« se je robato pošalil gledalec, ki je Filipa oklical za pravo zver kvizov!

V finalu sta moči merili na Filipovi strani ugledna univerza iz Cambridgea, ki se lahko pohvali s kar 31 Nobelovimi nagrajenci v 20. stoletju in študenti, med katerimi sta bila tudi fizika Isaac Newton in Niels Bohr pa tudi princ Charles, in prestižni Oxford na drugi strani, na katerem sta gulili klopi med drugim tudi železna lady Margaret Thatcher in slovita indijska premierka Indira Gandhi.

Slab začetek, dober konec

Študent naravoslovja iz Ljubljane, živeč seveda v Cambridgeu, na začetku velikega finala v ponedeljek na televizijski postaji BBC sprva ni bil videti kdove kako nevaren tekmec – prvih nekaj minut je deloval celo rahlo živčen. Ekipa, ki je sicer v vseh prejšnjih tekmovanjih šova zmagovala s prepričljivo prednostjo, je pravilne odgovore tokrat prepuščala bodočemu fiziku, pravniku, študentu politologije in ekonomije ter študentu angleške literature z Oxforda. Čeprav so bili navijači prepričani, da bo veliki Slovenec, kot so Filipa pozneje imenovali na spletu, pravilno odgovoril na vprašanje o mestu ob Donavi na meji med Srbijo in Romunijo, je sprva razočaral.

»Srbsko-romunska meja je precej daleč od Slovenije,« je pozneje komentiral očitke. Kviz se je prevesil že v drugo polovico, ko se je naš pametni rojak navsezadnje ogrel. »Greta Garbo kot muza tragedije Melpomena in Virginia Woolf kot Clio sta dve znameniti osebnosti v mozaiku, s katerim so prekrita tla...,« je začel voditelj kviza Jeremy Paxman, ko je Filip v sekundi izstrelil: »Narodna galerija (The National Gallery).« V podobnem slogu je nadaljeval vse do velike zmage.

Filip pobral vso slavo

Po 36 tekmovalnih tednih, v okviru katerih so se borili s smetano študentov osemindvajsetih britanskih univerz in nasprotnike vsakokrat premagovali z rekordnim številom točk – na vsakem tekmovanju so si jih priborili več kot 200 –, je četverica Trinity Cambridge torej osvojila še veliki finale, rezultat je bil 240 : 135. Študent ekonomije Matthew Ridley, študent matematike Richard Freeland, študent klasičnih študij Ralph Morley in študent naravoslovja, naš Filip Drnovšek Zorko, ki so z nepozabno igro prikovali pred televizijske zaslone milijone britanskih televizijskih gledalcev, so postali ponosni lastniki trofeje, ki si jo želi vsaka ugledna britanska univerza, četudi je, kot je duhovito komentirala pisateljica Jeanette Winterson, preden jo je izročila kapetanu Filipove ekipe, nekoliko podobna kakemu artefaktu iz pravljičnega Hobita.

Čeprav je bila zmaga ekipna, je velik del slave pobral prav naš 22-letni Filip. »Drnovšek Zorko je moj najljubši tekmovalec Izziva univerze vseh časov, saj ne da obstajajo še kakšni drugi«, »brez Drnovška Zorka, prisežem, da jim ne bi uspelo priti niti v finale, ves čas se je zdelo, da on odgovori na večino vprašanj« – je bilo le nekaj pohval, ki so jih navdušeni oboževalci po zmagi naše brihtne glavce zapisali na spletu.
 

Nekaj vprašanj (in odgovorov), na katera 
je Filip v finalu pravilno odgovoril

• Greta Garbo kot muza tragedije Melpomena in Virginia Woolf kot Clio sta dve znameniti osebnosti na mozaiku, ki krasi tla...? Narodne galerije!

• Po katerem leta 1821 rojenem francoskem kemiku se imenuje reagent, ki vsebuje magnezijev atom? Po Grignardu!

• Cape Agulhas je ime, ki v portugalščini pomeni »igle«, in je najjužnejša točka katere države? Južne Afrike!

• Dela katerega obdobja v paleozoiku sta tudi misisipsko in pensilvansko območje? Karbona!

• Kateri sodobni žuželki je podobna in tudi sorodna meganeura, ki je živela v karbonu in je imela premer kril 70 centimetrov? Kačjemu pastirju!

• Grad Shrewsbury, opatija Tintern in katedrala svetega Magnusa v Orkneyju so tri najznamentejše zgradbe, narejene iz posebnega kamna, ki mu skrajšano rečemo ORS. To je? Bledi rdeči peščenec (old red sandstone)!

• Kateri rod označuje črka E v imenu razširjene črevesne bakterije E.coli? Escherichia! 

 

Deli s prijatelji