HIŠA MINERALOV

V Velenju zažarelo kar 2700 mineralov

Objavljeno 30. marec 2013 15.22 | Posodobljeno 30. marec 2013 15.24 | Piše: Marjan Lipovšek

Mineral je naravna, na splošno rečeno trdna sestavina Zemlje. Je torej košček neskončnega bogastva, ki ga skriva naš planet.

Hiša mineralov v Velenju, natančneje v Starem Velenju. Foto: Marjan Lipovšek

V Sloveniji smo si jih doslej lahko ogledovali v Tržiču na uveljavljenih Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja in v Prirodoslovnem muzeju Ljubljana. In zdaj je tu Velenje!

Ljubitelji naravne dediščine in znanja željni si zdaj lahko vse leto, in to na enem kraju, ogledajo dogajanje izginulih svetov in spoznavajo zaklade iz geološke zgodovine naše Zemlje – v Velenju v Hiši mineralov na Starem trgu 19. Tam je zbirka Jožeta Rihtarja; videti je mogoče geološki zbirki iz sveta in Slovenije. Trenutno je na ogled 2700 kosov, od tega tisoč iz Slovenije in 1700 iz tujine. Razstavljeni so kremeni, kalciti, piriti, fosili pa fluorescentni minerali … Vsi so last Jožeta Rihtarja. Toda to, kot pove, ni njegova celotna zbirka, saj ima (v depojih) še približno 1500 eksponatov. Dodajmo, da je imela Slovenija tri velike ljubitelje mineralov, iskalce in zbiralce. Po smrti Renata Vidriha sta ostala še Vili Podgoršek s Ptuja in Velenjčan Jože Rihtar.

Vprašali se boste, kdo je ta Jože Rihtar, ki z minerali zaseda kar hišo. Je Velenjčan, rojen leta 1968. Njegov oče Jože je bil rudar. In ko je Jože mlajši končal osnovno šolo, se je, razumljivo, odločil za šolanje na velenjski rudarski šoli. Geologijo ga je poučevala Mateja Štajner Klemenčič, ki ga je navdušila za koščke neskončnega bogastva, ki ga skriva naša Zemlja. Med iskanjem je najprej v kamnolomu v Pirešici pri Žalcu našel kalcit.

Po rudarski šoli se je odločil, da bo iskal in zbiral prav vse minerale, ne le posameznih vrst. Zaposlil se je v domačem rudniku lignita, bil je prvopisani kopač. Zaradi težav z zdravjem nazadnje ni več delal na odkopu, postal je strežnik mehanizacije.

Šestindvajsetega decembra 2008 ob 10.20 je med delom naletel na jantar, ki je zanj najdražji mineral v zbirki. Takole je bilo: na tekočem traku se je skupaj z lignitom pripeljal jantar. Na srečo je bil takrat tam Jože in zagledal je zaklad. Seveda je nemudoma segel ponj. Napotil se je na čelo jame Pesje v upanju, da bo mineralov še več. Pa se njegova pričakovanja žal niso uresničila.

Jože Rihtar išče po Sloveniji pa tudi na tujem, redno obiskuje sejme v Evropi – v Veroni, Bologni, Münchnu, Santa Marii v Franciji, seveda ne zamudi Mednarodnih dni mineralov, fosilov in okolja v Tržiču. V Sloveniji, denimo, jih je iskal na Lepi Njivi nad Mozirjem, prečesal je območje med Smrekovcem in Graško Goro, Pohorje in drugo. Bil je v rudnikih v Mežici, Idriji in seveda v domačem Velenju, obiskal je opuščena rudnika na Remšniku na Pohorju in v Sitarjevcu pri Litiji. Iskal pa je tudi na tujem, med drugim v gorah Avstrije in Nemčije, v Srbiji, Grčiji, na Madžarskem, v Alžiriji in Tuniziji ...

Njegova zbirka se vsako leto poveča za približno 200 mineralov; okrog 150 jih najde sam, približno 50 jih kupi. Trenutno je v dveh prostorih Hiše mineralov Velenje nameščenih 52 vitrin, v katerih 2700 kosov iz Slovenije, Evrope in sveta žari v vsem svojem blišču pod ultravijolično svetlobo. Ogledati si je mogoče minerale iz Rusije, Italije, Francije, Avstrije, Nemčije, iz držav na območju nekdanje Jugoslavije ...

Končno ima torej Hišo mineralov tudi Slovenija. »To je enkratna priložnost za obiskovalce, da s pomočjo mineralov, kristalov in fosilov, svetlečih se predmetov, ki so ljudem blizu, ob ustreznem pedagoškem vodstvu spoznajo teme o nastanku vesolja, Zemlje, surovin in okolja; saj je v mineralih zapisano vse,« pripoveduje dr. Marko Jeršek, direktor Prirodoslovnega muzeja Ljubljana. In dodaja: »Hiša materialov ni pomembna le za Šaleško dolino, ampak za vso Slovenijo, saj je poslanstvo, ki ga opravlja, veliko. Priporočam ogled, ker je res kaj videti!« Dr. Jeršek je bil tudi med tistimi, ki so vseskozi pozorno spremljali nastajanje velenjske hiše.

O tem, da bi imel takšen muzej mineralov, ni Jože Rihtar niti sanjal. Zdaj, ko ga ima, bi bil vesel, če bi ga povečali tako, da bi bilo mogoče videti tudi tiste, ki jih ima še v depojih. Prav tako bi rad predstavil javnosti zbirko uranskih mineralov. Teh ima okrog 150 iz Rudnika urana Žirovski vrh; za njihovo predstavitev pa bo treba zagotoviti posebne razmere.

In še to: zdaj ima Jože Rihtar še eno veliko željo, takšno, kot jo imajo prav vsi iskalci mineralov. Da bi našel kateri nov kos, ki bi ga potem poimenovali rihtarjev mineral.

Ura za vodeni ogled

Kaj vse ponuja Hiša mineralov v Velenju? Za skupine pripravljajo vodene oglede, ki trajajo približno uro. Pripravljeno imajo multimedijsko predstavitev, organizirajo različne delavnice, na ogled pa bodo, kot načrtujejo, zbirke zasebnih zbirateljev mineralov oziroma muzejev. Bo pa hiša organizirala tudi skupinsko iskanje in spoznavanje mineralov na terenu, tematska predavanja priznanih strokovnjakov s področja mineralogije, paleontologije in gemologije itd. 

Deli s prijatelji