JASLICE

V vasi 180 ljudi in kar 140 jaslic

Objavljeno 24. december 2013 16.44 | Posodobljeno 24. december 2013 16.44 | Piše: Milan Glavonjič

Dolenjska vasica Gradež se pred božičem spremeni v vas jaslic. Letos so jih razstavili rekordno število, dvoje celo iz Južne Amerike.

Na Gradežu nad Turjakom v občini Velike Lašče je tamkajšnje Društvo za ohranjanje dediščine pripravilo že šesto razstavo jaslic. Marko Šavli, ki v društvu vsa leta skrbi za božično okrasje v vasi, je dejal, da so jih letos na ogled postavili več kot 140. To je največ doslej, vsaj polovica je novih. »Če sem odkrit, jih več niti ne štejemo, bolj se oziramo na videz oziroma sporočilnost. Nekatere so prinesli iz okoliških krajev. Lani smo imeli narejene iz stiropora v naravni velikosti, letos so na ogled enako velike iz blaga. Pravljične kamenčke dodajajo tudi otroci, njihove so zelo izvirne, enako pritegnejo božični motivi svete družine žal že pokojne Brigite Juvan iz Zgornjih Pirnič. Verjetno bomo prihodnje leto celotno razstavo posvetili njej,« se nadeja Šavli. V vasi s 180 ljudmi so jaslice razstavljene skoraj v vsakem kotičku: najdemo jih v skednjih, točilnici, izbi, hlevu, svinjaku, drevesnih duplinah, kapelici, na dvoriščih … Skoraj pri vsaki hiši pa so jaslični motivi narisani na okenskih šipah ali pa so na policah razstavljene miniaturne.

Večina se jih zvečer in ponoči koplje v soju žarometov, one pod kozolcem, denimo, nekatere so osvetljene z baklami, kar vas naredi še bolj praznično. Žive jaslice v nekdanjem hlevu uprizarjajo skavti iz škocjanske fare. Le lučaj stran je osrednja vaška kapela; tam so najstarejše jaslice, ki jih je iz koruznih storžev in suhega sadja pred 150 leti, ko naj bi se tradicija jasličarstva na Gradežu tudi začela, naredil domačin Andrej Vihtelič.

»Pri izdelavi uporabljamo glino, vosek, papir, mavec, mah, beton, keramiko, borovo in orehovo lupino, les, koruzne storže, lubje, mavec, stiropor, krušno testo,« razloži Šavli. Predsednik gradeškega društva Matjaž Starič ponosno kaže na jaslice v stari sušilnici sadja, ki je osrednji kraj družabnosti v vasi. Narejene iz gline so iz zaklada Juvančeve, veliko je novih iz lesa in papirja, dvoje so iz Peruja in Čila. »Zaradi razstave smo ustavili sušenje sadja. Toliko ga je, da bomo peč na stari način, na drva, tako kot pred 70 leti, znova zakurili po novem letu.«

Vodeni ogledi po razstavi s kulturnim programom bodo vsako nedeljo do svetih treh kraljev ob 17.30.

Božična vas Banovci

Vrelci termo-mineralne vode so bili povod za začetek razvoja turizma v Banovcih, s katerim danes živi celoten kraj in tudi občina Veržej. To se najlepše pokaže prav v predbožičnem času, ko domačini okrasijo svoje domove. Od sredine decembra do prvih dni v novem letu je namreč kraj že štirinajsto leto zapored Božična vas Banovci. Prireditev, ki jo pripravljajo tamkajšnje turistično društvo, občina Veržej, veržejski Zavod Marianum in Terme Banovci, je del projekta Božična Prlekija. Njen namen je ohranjanje bogate kulturne dediščine, ki vsebinsko in predstavitveno povezuje dogodke: razstavo jaslic v Veržeju, Božično vas Banovci in Božično noč pri Ivanovem izviru v Razkrižju. Banovška posebnost so jaslice na prostem, ki krasijo že skoraj vse domove – letos jih je več kot 40. Gostje Term Banovci in obiskovalci sodelujejo pri izboru najlepše okrašenega gospodinjstva. 

Deli s prijatelji