OSNOVNOŠOLCI

V učiteljico metali jajca in za kazen ostali brez valete

Objavljeno 14. junij 2017 09.17 | Posodobljeno 14. junij 2017 09.17 | Piše: Špela Ankele

Devetošolci poskrbeli za incident na jeseniški Osnovni šoli Toneta Čufarja.

Na jeseniški šoli velja ničelna toleranca do nasilja.

JESENICE – Tisti, ki imajo doma šolarje, dobro vedo, da je tik pred vrati konec šolskega leta in čas, ko se devetošolci (bolj ali manj izvirno) poslavljajo od osnovnošolskih klopi. Medtem ko nekateri razredi pripravijo osmrtnice, plakate in podobne ustvarjalne projekte, so nekateri devetošolci jeseniške Osnovne šole Toneta Čufarja namesto spodobnega slovesa izbrali – jajca. Minuli teden so jih med poukom metali v tablo in stene, nekatera so letela tudi proti učiteljici in katedru. Po dogodku se je vodstvo šole odločilo, da za učence tega razreda ne bo valete, ki bi jo morali imeti ravno danes.

Štirje krivci

Oče enega od otrok, ki so ostali brez valete, nam je povedal, da so jajca metali štirje učenci: »Tri dekleta in en fant, če povem bolj natančno. Ne zdi se mi prav, da zaradi teh štirih tudi preostali, ki niso vedeli, kaj nameravajo narediti njihovi sošolci, in tudi niso sodelovali pri takšnem početju, ostanejo brez valete. To preprosto ni prav. Naj bo kazen za tiste, ki so metali jajca, ne pa da dodelijo kazen celotnemu razredu. Nekateri starši so otrokom že kupili nova oblačila in zelo smo se veselili valete, zdaj pa vse odpade.« Ravnateljica Branka Ščap pa pravi, da so vsi učenci v razredu vedeli, kaj se pripravlja, saj so se o metanju jajc dogovarjali prek facebooka in drugih sodobnih komunikacijskih kanalov. Kot je pojasnila, so jajca po razredu začela leteti med poukom, in to takrat, ko je učiteljica nekaterim od učencev dala še zadnjo priložnost, da popravijo oceno: »Ko so začeli metati jajca, me je učiteljica poklicala po telefonu. Čutilo se je, da jo je ravnanje učencev prizadelo, in prosila me je, ali lahko pridem do učilnice. Takoj sem šla tja, to pa je storil tudi razrednik.« Ko so jajca nehala leteti po razredu, so rumene sledi ostale na tabli, na katedru in na stenah hodnika, leteči predmeti pa k sreči niso zadeli učiteljice.

Tudi drugod

Na Gorenjskem se je že zgodilo, da so se učenci neprimerno in žaljivo poslovili od osnovne šole. Tako so pred tremi leti učenci kranjske Osnovne šole Staneta Žagarja v šolsko poslopje zmetali na desetine jajc. Tisto leto so bili devetošolci nadvse »izvirni« tudi na drugem koncu Kranja, saj so pred šolo v Predosljah postavili mlaj, nanj pa napisali: »9 let ste nas jeb*** vi, 1 teden vas bomo mi!« Za žaljivi mlaj so se najstniki kmalu opravičili.

Prijavljeni policiji

»Pogovorili smo se z učenci. Ti so bili nekaj časa tiho, nato pa so začeli pripovedovati. Ena od učenk, ki je tudi sama metala jajca, je povedala, da so vsi v razredu vedeli, kaj se bo zgodilo pri uri. O tem dogodku smo govorili tudi na učiteljskem zboru in sklenili, da je to nedopustno nasilje in uničevanje javne lastnine. Ravnanje devetošolcev smo prijavili policistom,« je pojasnila ravnateljica Branka Ščap. Hkrati je poudarila, da bodo učenci tega devetega razreda ostali le brez enega dela zaključnih prireditev: »Za sredo (danes, op. p.) smo načrtovali valeto, to je kulturni program, ki ga za starše in učitelje pripravijo devetošolci. Dan pozneje pa bo podelitev spričeval in preostalih listin, česar se bodo udeležili tudi učenci tega razreda.« Pa je vodstvo šole, ki je zaradi ravnanja posameznikov na neki način kaznovalo celoten razred, ravnalo prav? »O tem ne dvomimo, kajti za načrtovanje metanja jajc so vedeli vsi v razredu. Menim, da morajo otroci pri teh letih sprejeti odgovornost za svoja dejanja. Na naši šoli velja ničelna toleranca do nasilja.«

Preiskava poteka

Bojan Kos s kranjske policijske uprave je pojasnil: »Zaradi varstva podatkov in interesa postopka odgovarjamo z informacijo, da so policisti prejšnji teden v eni od izobraževalnih ustanov na območju Jesenic obravnavali prijavo neprimernega ravnanja posameznih udeležencev izobraževanja proti izvajalcu. Postopek še poteka.«

 

Deli s prijatelji