BRALEC POROČEVALEC

V Tušu prodajajo sok, ki škodljivo vpliva na otroke

Objavljeno 07. februar 2012 11.04 | Posodobljeno 07. februar 2012 14.04 | Piše: Mo. S.

Brezalkoholna pijača z okusom pomaranče lahko škoduje pozornosti in aktivnosti otrok.

Pomarančna brezalkoholna pijača.

LJUBLJANA – Nepozorni kupec lahko v trgovini kupi živila, ki bi jih, če bi vedel, kaj vsebujejo, verjetno pustil na prodajni polici. Bralec nas je opozoril na brezalkoholno pijačo, ki jo je našel v trgovini Tuš. Gre za negazirano brezalkoholno pijačo z okusom pomaranče s sladili brez energijske vrednosti. 

Škodljiv vpliv na otroke

Brezalkoholno pijačo po navadi enačimo s sokom in tako jo zagotovo dojema tudi večina kupcev, vendar pa je očitno, da to ni navaden sok, s katerim bi se otroci lahko sladkali. Na etiketi je namreč zapisano, da pijača lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok, kar je bralca več kot presenetilo.

Z etikete je razvidno, da pijačo proizvajajo v Sloveniji.

Lahko povzroči alergijske odzive

Mitja Vrdelja z Inštituta za varovanje zdravja nam je razkril, da je tartrazin (E102), ki je med drugim naveden na etiketi, rumeno barvilo, ki se največkrat uporablja v brezalkoholnih osvežilnih pijačah, slaščicah in omakah. »Študije kažejo, da uživanje hrane, obarvane s tem barvilom, lahko povzroči določene alergijske (intolerantne) odzive, kot so izpuščaji na koži (urtikarija), dermatitis, astmatični simptomi ali alergijski nahod (rinitis), vendar pri zelo majhnem številu ljudi.«

Uporaba tartrazina v živilih se sicer v zadnjih letih manjša, vendar nevarnost ostaja.

Tuš: Aditivi so varni

Iz Tuša pa so nam odgovorili: »V trgovinah Tuš ponujamo samo preverjene izdelke, ki ustrezajo vsem zdravstvenim predpisom, spoštujejo veljavno zakonodajo ter ustrezajo evropskim primerom varstva zdravja in potrošnikov. Kot proizvajalec smo dolžni naše kupce opozoriti na aditive, ki jih izdelki vsebujejo, in jim podati določene dodatne informacije. V primeru pijače Olimp pomaranča smo deklaracijo opremili z obvezno dodatno informacijo 'Lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok', ki je zakonsko obvezna, če je v živilu prisoten aditiv – barvilo tartrazin (E 102), čeprav le v sledovih. Aditivi, v tem primeru barvila za živila, so varna in ne presegajo predpisanih količin, nad katerimi se izvaja zdravstveni nadzor,« nam je sporočila Anja Marjetič, vodja stikov z javnostjo v Tušu.

Če ste tudi vi opazili kaj zanimivega, nam to sporočite prek spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji