GRESTE NA DOPUST?

V Tuniziji nevarno, v Grčijo nesite dovolj denarja

Objavljeno 29. junij 2015 20.02 | Posodobljeno 29. junij 2015 20.01 | Piše: Mo. S.

Zunanje ministrstvo opozarja na razmere v Tuniziji pa tudi v Grčiji: če potujete tja, imejte s seboj dovolj gotovine, saj jo boste tam le težko dobili.

LJUBLJANA, TUNIS, ATENE – Po strahotnem napadu na turiste, ki se je pretekli teden zgodil v tunizijskem letovišču Sousse, je nekaj Slovencev to državo že zapustilo, prestali pa svoj oddih na drugi strani Sredozemskega morja nadaljujejo. Nekaj pa je gotovo tudi takšnih, ki so dopust v Tuniziji že rezervirali …

MZZ svetuje dodatno previdnost

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) na svoji spletni strani v zvezi s to državo opozarja: »Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.«

Višja sila? Od pogodbe lahko takoj odstopite

Opozorilo je torej jasno, kaj pa to pomeni za turiste, ki so potovanje morda že plačali in so si zdaj premislili? Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pravijo, da lahko potrošnik v vsakem trenutku od pogodbe o turističnem aranžmaju odstopi. Če odstopi zaradi višje sile, mora agenciji plačati le tiste stroške, ki so ji do takrat dejansko nastali, pri tem pa naj od agencije zahtevajo, da se s temi stroški tudi izkaže.


In kaj je višja sila? 

Okoliščine, ki se jim turist ni mogel izogniti ali jih odvrniti in bi ob sklenitvi pogodbe predstavljale utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenil, če bi že takrat obstajale.
 
  

Pomembno je torej, kdaj je potrošnik sklenil pogodbo o potovanju in ali so v času sklenitve pogodbe izredne okoliščine že obstajale. Če od pogodbe odstopite, to storite pisno in se pri tem sklicujte na obvestilo MZZ, svetujejo pri ZPS. »V tistih primerih, ko so potniki aranžma sklenili tik pred odhodom in so bili z izrednimi razmerami že seznanjeni, pa se nanje ne bodo mogli sklicevati (razen v primeru, če se situacija še poslabša). Štelo se bo, da gre za nepravočasen odstop od pogodbe – agencija bo zahtevala plačilo sorazmernega zneska vplačanega aranžmaja po tabeli, navedeni v splošnih pogojih agencije,« so še zapisali. Seveda je mogoče, da bo potovanje zaradi izrednih razmer odpovedala tudi agencija sama – takrat mora povrniti celoten vplačani znesek.

Turistična agencija mora potrošniku, ki se med samim potovanjem znajde v težavah zaradi na primer višje sile, takoj nuditi pomoč in zagotoviti, da se potniki varno vrnejo domov. Morda bo agencija v takšnih primerih potovanje prekinila ali spremenila program, a vse stroške bo v tem primeru krila sama oziroma znižala ceno potovanja. Od pogodbe lahko odstopite tudi med samim potovanjem, a le v primeru, če na primer odpadejo vsi organizirani ogledi ali pa se program izvaja v drugem delu države. V takšnem primeru je potrošnik dolžan plačati le stroške že opravljenih storitev.

V Grčijo pa nesite dovolj gotovine

MZZ pa medtem državljanom Slovenije, ki nameravajo potovati v Grčijo, svetuje, da je glede na trenutne omejitve nekaterih bančnih storitev priporočljivo, da imajo pri sebi zadostno količino gotovine. Sicer omejitev količine dnevnega dviga gotovine s tamkajšnjih bankomatov za turiste oziroma tujce ne velja, je pa težava v tem, da je veliko bankomatov po navalu v zadnjih dneh – brez denarja.

MZZ na svoji spletni strani izpostavlja še, da ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje, svetujejo pa običajno previdnost. Priporočajo tudi, da se slovenski državljani pred odhodom pozanimajo o varnosti potovanja, da spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter da pred odhodom posredujejo obrazec, s katerim bodo ministrstvo obvestili o svojem potovanju.

Deli s prijatelji