BUTALSKO POČETJE

V Trebnjem divja krompirjeva vojna

Objavljeno 12. julij 2015 22.45 | Posodobljeno 18. september 2015 15.08 | Piše: Drago Perko

Bivši podžupan Jože Povšič občini očita butalsko početje: poleti Romom posadili krompir.

TREBNJE – Ena najpomembnejših rastlin na svetu, v Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb. Prav zavoljo te poljščine pa se je v Trebnjem razvnela prava krompirjeva vojna! Na nasprotnih si bregovih stojita nekdanja sodelavca in politična sopotnika, danes pa tekmeca: aktualni župan Alojzij Kastelic in nekdanji podžupan Jože Povšič. Že nekaj časa se je po Trebnjem šušljalo, da se je župan Kastelic odločil za sajenje krompirja. Šli smo po sledi zapisa lokalnega glasila Glas Trebnje.

Jožetova resnica

»Oni dan, na začetku junija, tega leta Gospodovega, se je butalski župan spomnil, da se v romskem naselju, torej za neko skupino ljudi, posadi semenski krompir, ki je ostal neprodan v zadrugi. In sicer se naj krompir posadi tako, da bo volk sit (seveda volk sit krompirja) in da bo koza cela (zadruga bo imela plačan krompir). In je ta butalski župan kar z občinsko naročilnico številka 2015/000079 z dne 28. 05. 2015 ukazal komunalskim delavcem, da morajo kar oni posaditi ta semenski krompir. Si predstavljate, ne da krompir posadijo Romi sami, ampak komunalci na občinske stroške sadijo krompir Romom! Si predstavljate! Posaditi ga morajo komunalski delavci, ki so zadolženi za javne vodovode, kanalizacije in smeti!« In še: »Pa je komunalski direktor hitro tekel k butalskemu županu in mu nadvse močno kimal, da ga je v vratu zabolelo, da bodo komunalski delavci butalski krompir posadili tako, kot se šika. V vrsto in ne na kupe! Še prej so skupaj družno in veselo kupili semenski krompir v zadrugi v soseščini, kjer ima butalski župan enega svojega dobrega kamerada, kateri mu flaše kar 'z zabmi adpira', da ni treba ključa za odpiranje s seboj nosit'. Ta semenski krompir, ki je od zgodnje pomladi tičal v skladišču zadruge, pa je bil že ves uvel in njegova cima je bila zelo dolga, do enga čevlja je imela že po dolžini in za debelino svinčnika po širini. No, in tako zadrugi ni bilo treba odpisati krompirja, ni ga bilo treba vreči stran, ni ga bilo treba skuhati pujskom, ampak se je našel pametni butalski župan in ga je kupil kar na občinske stroške,« je zapisal nekdanji podžupan Jože Povšič.

Rad bi jih naučil poljedelstva

Župan Alojzij Kastelic je za zapis vedel; pravi, da če bi hotel Povšiču odgovarjati na vsako strelico, bi moral na občini zaposliti nekoga za polni delovni čas. »Nič nismo naredili napak. Smo pa se odločili, da krompir posadimo in Rome naučimo poljedelstva. Zato smo temu namenili 2000 evrov v proračunu. Žal pa je bil proračun pozno sprejet, zatem pa nas je ustavilo še slabo vreme, zato smo res sadili pozno, bilo je konec maja,« v svoj bran pripoveduje Kastelic. Prepričan je, da lahko Rome nauči in še dodatno socializira. »Z Romi je treba sodelovati, a brez potrpljenja ne gre. Lahko smo zgled številnim občinam,« je Kastelic ponosen na obravnavo Romov, ki imajo v trebanjski občini svoje naselje Vejar. Prav tu so posadili krompir na njivi, veliki za nogometno igrišče. »To je občinska zemlja. Zdaj smo posadili krompir, v naslednji fazi bomo to njivo razdelili Romom, vsak bo dobil en kos in bo lahko obdeloval svojo zemljo. Naj se navadijo delati, vrt pa je prva faza,« nadaljuje Kastelic, ki potrdi, da so za nakup krompirja plačali dobrih 900 evrov, preostanek bo namenjen skrbi zanj pa tudi nekaj orodja so kupili. »S Povšičem sva bila sodelavca, bil je direktor občinske uprave. Pa ga večina ni marala, zato se je moral posloviti. Ne po moji volji. Ta g. Povšič je zelo častihlepen, vsako priliko išče, da se na koga spravi... Od tu tudi vse njegove zgodbe,« še pristavi Kastelic, ki je v romskem naselju dobrodošel, Romi ga imajo radi, volijo ga, cenijo in spoštujejo.

Vir iz komunale

Na Kasteličeve očitke se odzove tudi Povšič. »Sem proti takemu butalskemu početju. Kastelica poznam zelo dolgo, neodgovorna oseba je. Večkrat sem ga opozoril: Ne počni neumnosti. Pa je odvrnil, da raja itak vse v 14 dneh pozabi,« nadaljuje Povšič in opozori, tako njegovi viri, da krompir sploh ne bo rasel (dobro), ker je bil posajen v kupih, ne pa v vrstah. Pove nam še, da so krompir sadili zaposleni na komunali. To je moral Povšič izvedeti iz prve roke, saj ima še kopico virov v podjetju, ki ga je včasih vodil. A v Komunali Trebnje zanikajo, da so sadili njihovi delavci. »Pripravljalnih del zemljišča ter sajenja krompirja niso izvajali delavci Komunale Trebnje, temveč zunanji izvajalci. Dela so bila opravljena v zadnjem tednu meseca maja,« brez zadržkov razkriva direktor komunale Stanko Tomšič. Dela je komunala prevzela na podlagi posredovane naročilnice Občine Trebnje št. 2015/000079 z dne 28. 05. 2015. Komunala je svoje opravila, kdo bo naprej skrbel za krompir, ni znano. Morda Romi kar sami, Kastelic je kupil tudi nekaj orodja za njih.

Neprimeren čas

Da je zdaj čas, ko se krompir že izkopava, ne pa sadi, pa so nam pojasnil na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto. In še: krompir se po navadi sadi konec marca oziroma aprila. Po navadi pa takrat, ko imajo tla 8 stopinj ali več v senci. Trebanjska krompirjeva vojna se nadaljuje, Romi v Vejarju pa so srečni: krompir so jim posadili, kupili so jim tudi orodje, krompir bo treba osuti. »Hvaležni smo občini, ker nam je posadila krompir. Upamo, da kmalu dobimo tudi vrt,« pa povedo Romi ob njivi. 

Deli s prijatelji