MRAZ

V tem tednu nas bo najbolj zeblo v četrtek

Objavljeno 11. december 2012 12.56 | Posodobljeno 11. december 2012 12.57 | Piše: Aleksander Brudar

Mraz se bo stopnjeval do četrtka, v petek odjuga.

Za sprehod v naravi se dobro oblecite. Foto: Ljubo Vukelič

LJUBLJANA – Še začela se ni, pa že kaže svoje zobe. Govor je seveda o letošnji zimi. Po močnem sobotnem sneženju in številnih preglavicah, ki jih je sneg povzročal voznikom, smo v nov delovni teden stopili s temperaturami, ki so se gibale globoko pod lediščem. V Ljubljani so tako včeraj namerili –8 stopinj Celzija, na Babnem Polju pa kar –3 stopinj Celzija. Po napovedih vremenoslovca iz Agencije za okolje RS Braneta Gregorčiča bomo podobne jutranje temperature imeli še vse do petka. Najhladnejši bo četrtek, ko bodo na planotah Notranjske zjutraj izmerili več kot –20 stopinj Celzija, nič prijetneje pa ne bo čez dan, saj bodo temperature vztrajale pod lediščem.

A sogovornik ob tem miri, da so take temperature še daleč od rekordnih in da so za ta letni čas povsem običajne. Še nikjer po državi včeraj niso namerili rekordnih temperatur. »Tudi na Primorskem so bile decembra že precej nižje,« pravi Gregorčič in dodaja, da lahko o rekordnih vrednostih govorimo le, če gledamo podatke o debelini snežne odeje.

Sobotno sneženje jo je Primorcem pošteno zagodlo, kar so na svoji koži dobro občutili tudi vozniki, ki so zaradi snega in snežnih zametov za več ur obtičali na primorski avtocesti. Na portoroškem letališču so v soboto namerili kar 11 centimetrov snega, v Biljah pri Novi Gorici pa 18 centimetrov, in v obeh primerih je, kot pravi vremenoslovec, šlo za rekordni vrednosti. V Novi Gorici so namreč nazadnje tako debelo snežno odejo namerili 18. decembra 2010, ko je zapadlo 17 centimetrov snega, na portoroškem letališču pa 30. decembra 1976, ko ga je zapadlo pet centimetrov.


V slovenski Sibiriji še daleč od rekordov

image

Dušan Ule je mrzlih in sneženih zim že navajen. Foto: Jaroslav Jankovič

Dušan Ule, slavni meteorolog iz Babnega Polja – nekateri temu kraju pravijo tudi slovenska Sibirija –, je tako nizkih temperatur že navajen. Kot pravi, so bile decembra v preteklosti še nižje, tudi 27 stopinj Celzija pod lediščem. Ob tem dodaja, da so tovrstni ekstremi predvsem značilni za januar in februar. O tem priča tudi podatek o najnižji izmerjeni temperaturi na Babnem Polju –36,4 stopinje Celzija v začetku januarja 1968. Po sobotnem sneženju v kraju še vedno vztraja 64-centimetrska snežna odeja, kar je precej manj od rekordnega leta 1976, ko je zapadlo 176 centimetrov snega.

Zaščitite se
pred mrazom

Kot pravijo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ), v Sloveniji zdravstvene težave pozimi povzroča predvsem hud mraz. Slednjega se morajo najbolj paziti otroci, starejši in kronični bolniki, predvsem tisti z obolenji srčno-žilnega sistema in dihal. Ob izjemno nizkih temperaturah bo za vaše zdravje najbolje, če se zadržujete v zaprtih prostorih. Če se odpravite na prosto, se oblecite v topla oblačila in se izogibajte ledenim površinam, saj je hoja po ledu zaradi padcev lahko zelo nevarna. Ana Hojs z IVZ ob tem svetuje nakup majhnih derez oziroma tako imenovane ježke, ki lahko nekoliko preprečujejo morebitne zdrse. Samo na ljubljanski travmatološki urgenci so v nedeljo obravnavali 197 poškodovancev, v soboto 156, v petek pa 199. Več kot četrtina poškodb je bila posledica padcev na ledu, so povedali v UKC Ljubljana.

Mraz seveda ne sme biti razlog za izogibanjem aktivnostim na prostem. Rekreacija na prostem je po besedah Hojsove primerna, če smo ustrezno oblečeni (prva plast naj odvaja znoj od telesa in se hitro suši, druge so izolacija), zaščiteni s kapo in z vodoodporno obutvijo ter če zaužijemo dovolj hrane in tekočine. Takoj po rekreaciji se je treba umakniti na toplo in se preobleči.

Zelo hitro se lahko prehladite v tako imenovanih zimskih vrtovih na prostem pred gostinskimi lokali, ko vam med pitjem pijače iz grelnika nad glavo piha topel zrak, v druge dele telesa pa mrzel zrak iz okolice. »Dolgo posedanje pred lokalom je lahko problem, še posebno če je združeno s popivanjem alkohola, ki da občutek, da nas pogreje, v večjih količinah pa zmanjša razsodnost in občutljivost za mraz, poveča pa izsušenost telesa in vpliva na presnovo, kar je na mrazu lahko nevarno,« pravi Hojsova in dodaja, da je lahko v primeru, ko se telo podhladi, verjetnost za prehlad večja. »Mrazenje in drgetanje sta znak, da se je bolje umakniti v lokal ali pa se je treba začeti gibati (da proizvedemo še nekaj toplote),« še svetuje sogovornica.

Mraz bo
 vztrajal do petka

Po napovedih Gregorčiča nas že v petek čaka otoplitev in po razmeroma jasnem vremenu med tednom poslabšanje. V noči na soboto bo sneg že počasi prehajal v dež, dnevne temperature pa se bodo dvignile nad ničlo. Glede na to, da nas do božiča loči le še 14 dni in da si marsikdo tega praznika ne more predstavljati brez snega, je zato upravičeno vprašanje, ali se bo do takrat obdržal oziroma ali lahko v naslednjih tednih še pričakujemo kakšno snežno pošiljko. Za take napovedi je še prezgodaj, odgovarja Gregorčič in dodaja, da bi se lahko sneg, če vmes ne bo daljše otoplitve, do božiča obdržal.


Pred mrazom zavarujte cevi

 

image

Če čez zimo nekaj časa ne boste bivali v vikendu ali hiši, v ogrevalni sistem nalijte antifriz. Foto: Igor Modic

Pred nizkimi temperaturami dobro zaščitite tudi stanovanje in vikende, še posebno tiste, ki bodo čez zimo bolj samevali. Profesor z ljubljanske fakultete za strojništvo Sašo Medved svetuje, da v ogrevalni sistem hiše ali vikenda nalijete antifriz, saj tako ob mrazu ne bo zamrznila voda. Iz cevi, v katerih se preteka pitna voda, pa izpustite vso vodo, tako da bodo prazne. V primeru, da počijo te cevi, vas lahko doletijo visoki stroški sanacije, pravi Medved. Da o škodi, ki jo lahko razlita voda povzroči tudi morebitnim sosedom in jo boste morali plačati vi, ne govorimo.

 

Deli s prijatelji