RAZISKAVA

V teh panogah bodo v naslednjih treh mesecih zaposlovali

Objavljeno 10. september 2014 16.20 | Posodobljeno 10. september 2014 16.20 | Piše: A. L.

V primerjavi z istim obdobjem lani so se napovedi zaposlovanja okrepile za dve odstotni točki in se izboljšale v sedmih gospodarskih panogah od desetih.

Delavci iz GPG že pred sedmo uro čakali, da se odpro vrata zavoda za zaposlovanje.

LJUBLJANA – V četrtem trimesečju letošnjega leta od 621 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi Manpower, jih devet odstotkov pričakuje rast zaposlitvenih možnosti v svojem podjetju/enoti, upad zaposlovanja jih napoveduje sedem odstotkov, 78 odstotkov delodajalcev pa v tem obdobju ne pričakuje bistvenih sprememb. V primerjavi z istim obdobjem lani so se napovedi zaposlovanja okrepile za dve odstotni točki in se izboljšale v sedmih od 10 gospodarskih panog. 

Transport, komunikacije, trgovina, rudarstvo

Podatki po posameznih gospodarskih panogah kažejo na pričakovano rast zaposlovanja v 8 od 10 sektorjev. Najmočnejšo napoved zaposlovanja, in sicer za 12 odstotkov, so oddali v panogi transporta, logistike in komunikacij, kjer so se namere zaposlovanja povečale tako v primerjavi s prejšnjim četrtletjem (za 4 odstotke) kot tudi v primerjavi z istim obdobjem lani (za 3 odstotke). V primerjavi z istim obdobjem lani je najvišjo rast, tj. za 10 odstotnih točk,  pričakovati tudi v panogi trgovine na debelo in drobno z neto napovedjo 7 odstotkov. Neto napoved se je za 9 odstotnih točk izboljšala v panogi rudarstva in kamnin in za 6 odstotnih točk v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo. Nekaj novih delovnih mest pa se obeta tudi v panogi finančnih in poslovnih storitev (rast za 4 odstotke).

Odpuščanja v gostinstvu in turizmu

Delodajalci iz dveh gospodarskih panog napovedujejo padec zaposlovanja, ki se za prihajajoče četrtletje kaže v negativnih napovedih. Največji padec se v četrtletni primerjavi obeta v panogi gostinstvo in hotelirstvo (za 12 odstotkov), in sicer za kar 38 odstotnih točk. Spodbudne niso niti napovedi zaposlovanja, ki so jih oddali v panogi javni sektor in socialne storitve (za 10 odstotkov), saj so se v primerjavi z istim obdobjem lani zaposlitvene namere oslabile za 18 odstotnih točk. Najšibkejši tempo zaposlovanja od zadnjega četrtletja 2011 je pričakovati v panogi finančnih in poslovnih storitev z napovedjo rasti za 4 odstotke, kjer so zaposlitvene namere v primerjavi s prejšnjim četrtletjem šibkejše za 6 odstotnih točk, v primerjavi z istim obdobjem lani pa za 10 odstotnih točk.

Osrednja Slovenija v prednosti

Najmočnejši zaposlitveni utrip je pričakovati v osrednji Sloveniji, kjer neto napoved zaposlovanja znaša 7 odstotkov in je tudi za 10 odstotnih točk izboljšana v primerjavi z istim obdobjem lani. Za jugovzhodno regijo napoved zaposlovanja znaša 3 odstotke več. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja za 6 odstotkov šibkejša, za 2 odstotka šibkejša pa je tudi v primerjavi z istim obdobjem lani. Podobno negotovost napovedujejo tudi v severovzhodni regiji (Pomurska, Podravska, Koroška, Savinjska regija; zmanjšanje za 2 odstotka), kjer je napoved upadla za 12 odstotnih točk v primerjavi s prejšnjim četrtletjem in za 2 odstotni točki v primerjavi z istim obdobjem lani. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so napovedi zaposlovanja tako šibkejše prav v vseh regijah, medtem ko so v primerjavi z istim obdobjem lani izboljšane le v dveh.

Deli s prijatelji