OBVESTILO REDARSTVA

V tednu dni dobila tri kazni

Objavljeno 21. april 2016 18.45 | Posodobljeno 21. april 2016 18.45 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Očitki, da na metliški avtobusni postaji mestno redarstvo kaznuje selektivno.

METLIKA – »Če je vojna, naj bo vojna za vse, sploh pa se sprašujem, zakaj redarstvo, ko pa parkirišča niso urejena, kot bi morala biti,« je začela svoje neprestane slabe izkušnje z mestnim redarjem opisovati Annemarie Šimec, podjetnica iz Metlike, ki ima poslovne prostore na avtobusni postaji v Metliki.

»V dveh letih sva s partnerjem dobila vsaj 20 kazni, nabralo se jih je za 2000 evrov. Vse sva plačala, a očitno je, da redar, zaposlen na medobčinski inšpekciji in redarstvu Črnomelj, ki je skupen za vso Belo krajino, prav čaka, kdaj bo lahko napisal kazen. A dejstvo je, da ne kaznuje vseh. Na romskih avtomobilih, na primer, ni obvestil o prekršku, na naših pa takoj,« je še dodala. Pri vsem tem bode v oči tudi dejstvo, da avtobusna postaja, ki je bila zgrajena pred približno tremi desetletji, sploh še ni zemljiškoknjižno urejena. »V zemljiški knjigi še vedno nismo vpisani kot lastniki, na mestu, kjer so peroni, je še vedno vrisana cesta, ki je bila včasih speljana tam. Zanimivo, da smo lastniki takrat, ko je treba plačati račune za gretje, urejanje okolice in druge skupne stroške,« je dodal Annemariejin partner Robert Dragovan.

Robert in Annemarie sta kupila prvi lokal na avtobusni postaji leta 2004, imela sta bar, ki je zadnji dve leti zaprt, dva prostora pa sta kupila leta 2008, v enem imata pisarno špedicije, saj se ukvarjata z izvozom rabljenih vozil iz Evropske unije v države nekdanje Jugoslavije. »Že ko smo dobili gradbeno dovoljenje za lokal, je bilo v njem zapisano, da so trije parkirni prostori rezervirani zanj. Včasih namreč gostinskega lokala niti nisi mogel odpreti, če nisi imel parkirišč,« je nadaljeval Robert. Resda je pri avtobusni postaji okoli 50 parkirnih prostorov, a ti so vedno zasedeni, pa še preozko zarisani.

»Že od 5. ure zjutraj tu parkirajo ljudje, ki gredo na delo v Revoz v Novo mesto z avtobusom. Torej so parkirišča zasedena do pol štirih, dokler delavci ne pridejo iz službe, avtobusnega prometa v vmesnem času razen šolskega ni, veliko strank ima tudi zavod za zaposlovanje, ki je v zgornjih prostorih avtobusne postaje, tu pa pustijo avtomobile še ljudje, ki delajo v trgovinah čez cesto, kjer prav tako primanjkuje parkirišč,« je razmere v Metliki opisovala Annemarie. Njihove stranke in oni, ki naj bi ta parkirišča uporabljali, nimajo kje parkirati. »Če slučajno parkiramo pred vhodom, torej če pripeljemo kakšno blago, saj nam to dovoljuje zakon za dostavna vozila, redar čaka, da se umaknemo v notranjost Avtobusne, in že nam napiše kazen. Ampak zanimivo je, da se kazni piše samo določenim. To lahko vidite s fotografij, eni so brez obvestila redarstva, naša vozila pa dobijo kazen,« pove sogovornica in opiše, kaj se je zgodilo pred dvema letoma, ko so imeli v gasilskem domu, ki je le lučaj od avtobusne, krvodajalsko akcijo. Ker tudi tam ni parkirišč, krvodajalci pa so avte pustili ob zelenici, kjer niso nikogar ovirali, je prišel redar in vsem spisal kazni. Po pritožbi je redarstvo krvodajalcem kazni storniralo, podjetnikom pa spet ne.

»V enem tednu sem dobila tri kazni. Včeraj na primer tudi, ko sem le v pisarno nesla registratorje. Mene je redar, ki je naš sosed, kaznoval, dva avta zraven pa ne,« je zagotovila Annemarie in dodala, da je lokal Avtobusna zaprla zaradi policistov, ki so ji s takšnimi in drugačnimi nerazjasnjenimi kaznimi onemogočali delo. »Tiste, ki hočemo delati, nas državni organi ovirajo,« je zaključila sogovornica.

Ne kaznuje selektivno!

»Navedbe Annemarie Šimec, da redar na avtobusnem postajališču v Metliki kaznuje selektivno, ne držijo, saj je redarstvo v zadnjih letih na tem območju izvedlo več ukrepov zaradi nepravilnega parkiranja in neupoštevanja prometne signalizacije. Redarstvo pri svojem delu redno zaznava navedene kršitve Šimčeve in njenega partnerja, zaradi česar jima je izreklo več ustnih opozoril, pri tem lahko uporabimo podatek nekaj desetkrat, a tega nista upoštevala, zato sta bila posledično večkrat sankcionirana. Prekrške izvajata na istem kraju, čeprav je v neposredni bližini na javnem parkirišču na voljo še prostih prostorov za parkiranje,« je pojasnil Marjan Kastelic, vodja Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine, in dodal, da redarstvo pri nadzoru Črnomaljske ceste v Metliki ukrepa zoper vse kršitelje.

Kastelic se je dotaknil tudi navedb, da na avtobusni postaji vozila parkirajo delavci Revoza: »Tukaj s prometno signalizacijo to ni prepovedano, saj je parkirišče javno dostopno. Tudi navedbe, da je parkirišč premalo, niso resnične, saj redarstvo pri kontroli ugotavlja, da je v času kontrole praviloma približno četrtina parkirnih prostorov prostih.«

Župan občine Metlika Darko Zevnik pa je povedal: »Pred enim letom smo pripravili elaborat za celovito rešitev urejanja avtobusnega postajališča, določili smo tudi parkirišča, ki bi bila v lasti lastnikov, dodeljena pa bi bila glede na število zaposlenih, a se ti s tem niso strinjali. Situacije ne želimo zaostrovati, podjetnikom smo šli nasproti, a ponujenega niso sprejeli, bomo pa razmere uredili v prihodnjih letih.« Dodal je, da je že podpisal pogodbe o etažnem lastništvu, tako da bo zemljiškoknjižno lastništvo lokalov kmalu urejeno, in še opozoril, da v nobeni pogodbi ne piše, da lastnikom lokalov pripadajo parkirišča, temveč le to, da morajo imeti za svojo dejavnost ali svoja ali javna parkirišča, ki jih lahko uporabljajo.

Deli s prijatelji