KLEKLJANJE

V tanke niti mojstrsko ujele naravo

Objavljeno 28. september 2015 19.40 | Posodobljeno 28. september 2015 19.42 | Piše: Janez Kuhar

Razstava 259 klekljanih izdelkov tridesetih članic skupine Lastovke Cerklje.

Mentorica Lojzka Mrgole skupaj z Milko Basarac in mentorico Zdenko Zajc, z leve. Foto: Janez Kuhar

V Petrovčevi hiši v Cerkljah na Gorenjskem je od četrtka na ogled šesta samostojna razstava 259 klekljanih izdelkov pridnih rok tridesetih deklet in žena Klekljarske skupine Lastovke Cerklje, ki so letošnjo razstavo poimenovale Čipka s pridihom jeseni. Lastovke združujejo klekljarice, ki pridno in urno sučejo kleklje, iz občine Cerklje in številnih okoliških krajev. Klekljana čipka je resnično umetnina, mavrica barv in belina v nitih, ki se prepletajo v nešteto tehnikah. Ročno izdelana čipka je nekaj, kar ljubitelji ročnega dela, umetnosti in lepih stvari cenijo že stoletja. Za klekljanje pravimo, da je starodavna domača obrt tudi na Slovenskem. Njihovo delo je prepleteno z ljubeznijo do klekljanja in druženja, zato pod vodstvom Alojzije Mrgole ustvarjajo čudovite unikatne izdelke.

Med obiskovalci razstave iz vse Slovenije so izdelki vzbujali veliko pozornosti in pohval, precej jih je tudi v knjigi vtisov. Nad razstavo so bile navdušene klekljarice kluba Cvetke iz Žirov. Kot je dejala Marica Albreht iz Žirov, ki že 52 let uči klekljati, je pri Lastovkah viden velik napredek: »Čestitam jim, kajti z raznimi tehnikami so zelo napredovale. Imajo zelo bogat izbor vzorcev; od šolskih, idrijskih, imajo celo češke, bavarske in italijanske.« Izstopajo zavese z vzorci v prvem nadstropju Petrovčeve hiše, ki so resnično izvrstno narejene, s srčki in ribicami. Kot pravi Marica Albreht, zna ribice narediti le okrog petnajst odstotkov klekljaric. Za izdelavo čipk na zavesah v prvem nadstropju so potrebovale 521 ur, za vse v hiši pa 1610 ur.

Članice Klekljarske skupine Lastovke Cerklje letos začenjajo sedmo učno leto. Srečujejo se vsak ponedeljek zvečer od 18. do 20. ure v prostorih Osnovne šole Davorina Jenka v Cerkljah. Nad izvedbo njihovih klekljarskih izdelkov skrbno bdita mentorici Lojzka Mrgole in Zdenka Zajc. Prav vse se veselijo srečanj, ki jim dajejo možnost učenja izdelave novih klekljanih mojstrovin in hkrati omogočijo prijetno druženje ter sproščen klepet. Njihova jata zdaj šteje že 34 članic, imajo pa tudi skupino začetnic, ki se pridno učijo začetnih veščin, da se bodo pozneje pridružile Lastovkam. Na Osnovni šoli Davorina Jenka deluje krožek, v katerem se šolarji učijo začetnih veščin klekljanja. Lastovke skupaj klekljajo od leta 2009, takrat je začelo prvih deset članic. V tem času so sodelovale pri mednarodnem projektu Klekljamo prt za Lurd in nato so klekljale še prt za strunjansko cerkev. Lani so skupaj z drugimi slovenskimi čipkaricami klekljale čipke za prte na Brezjah. Z zavesami in prti so opremile celotno Petrovčevo hišo. Razstava bo odprta do četrtka, 1. oktobra, vsak dan od 9. do 19. ure.

Andreja Štern z Lastovkami kleklja že peto leto, sicer pa jo je tega naučila njena mama, ko je bila še osnovnošolka. Anka Vidmar se je naučila klekljati pri Lastovkah: »Čipka me je navduševala že od mladih nog, vendar ni bilo priložnosti, da bi se naučila. Kot večino deklet so nas v naših krajih učile stare mame le kvačkati, plesti in vezenja. Potem pa sem pred petimi leti prišla v Cerklje, si tam ogledala razstavo in bila navdušena.«

»V sredo smo zakorakali v koledarsko jesen in od tod navdih za letošnji naslov razstave. Jesen nas vsako leto obdari s svojimi darovi, narava pa nas v lepih toplih barvah navdušuje v vsej svoji lepoti. Delček narave, ki smo jo ujele v tanke niti, smo s čipko poudarile in jih sklekljale v trajen spomin. Vse leto smo pridno klekljale in prav vsi razstavljeni izdelki so na ogled prvič in narejeni v minulih mesecih,« je na odprtju razstave povedala mentorica Lastovk in vodja kluba Lojzka Mrgole. S krajšim kulturnim programom, ki ga je domiselno povezovala Anka Vidmar, so nastopili recitatorki Ada Lovše Mušič, Marija Kern, mlada klarinetistka Adrijana Slemc ter z ubranim petjem oktet Zven iz Ljubljane, zapeli so tudi pesem Lastovki v slovo, res primerno za ta letni čas. Klekljarice so se zahvalile Tini Ručigaj, ki je skupaj z možem Marjanom postavila razstavo.

Deli s prijatelji