TEŽAVE

V Svei stavkajo še danes, sledi zamrznitev

Objavljeno 14. junij 2013 13.06 | Posodobljeno 14. junij 2013 13.06 | Piše: STA, Mo. S.

Zahteve stavkajočih delavcev so izplačilo že zapadlih terjatev iz naslova plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad.

Zaposleni v Svei stavkajo še danes.

ZAGORJE OB SAVI – Delavci zagorske Svee, ki so stavko začeli v ponedeljek, bodo stavkali še danes, potem pa bodo stavko zamrznili. V ponedeljek bodo začeli delati v zmanjšanem obsegu, ker jim primanjkuje tudi repromateriala, je danes povedal predsednik podjetniškega sindikata Antonio Buovski in dodal, da bo stavka zamrznjena, dokler ne bodo poplačane njihove terjatve. Zahteve stavkajočih delavcev so sicer izplačilo že zapadlih terjatev iz naslova plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad.

Državna pomoč pod posebnimi pogoji

Vlada je na četrtkovi seji potrdila državno pomoč Sveiimage. Banke morajo konvertirati šest milijonov evrov terjatev v lastniški delež, družba bo dobila skoraj 1,4 milijona evrov kratkoročnega kredita, v drugi fazi pa bo država dala še 3,6 milijona evrov poroštva za dolgoročno posojilo. Nekatere zaveze pa mora izpeljati tudi Svea, sicer sledi stečaj.

Prestrukturiranje je nujno

Uprava Svee mora v roku treh mesecev pripraviti program celovitega prestrukturiranja, ki bo družbi povrnil dolgoročno konkurenčno sposobnost preživetja na trgu in dolgoročno plačilno sposobnost. Razmerje med dobičkom iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki ter zadolženostjo podjetja mora biti ena proti tri. Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič je pred dnevi dejala, da bi z državno pomočjo prebrodili najtežje obdobje, vendar je treba družbo prestrukturirati.

Deli s prijatelji