JAVNI SEKTOR

V štirih letih za pet odstotkov več javnih uslužbencev

Objavljeno 24. julij 2012 11.52 | Posodobljeno 24. julij 2012 09.41 | Piše: A. K.

Vse več učiteljev in zdravnikov, manj pa policistov in vojakov.

V pasji vročini pa dela tudi osebje v UKC Ljubljani, domu za upokojence in ZPKZ Ljubljana (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) kažejo, da je število javnih uslužbencev v štirih letih zraslo za skoraj pet odstotkov ali za dobrih 7500 zaposlenih. Letos so se po številu najbolj okrepili zaposleni v zdravstvu ter vzgoji in izobraževanju, poročajo Finance.

Zaradi ukinitve ali pripojitve več vladnih uradov in služb ter prezaposlitev so se okrepili tudi na ministrstvih. Tu se je število zaposlenih letos povečalo za 245 oziroma za 0,9 odstotka. Največji uradniški aparat imajo po podatkih Ajpesa še vedno ministrstvo za obrambo, ministrstvo za notranje zadeve in finančno ministrstvo.

Več vojakov, manj policistov

V vojski in policiji se letos število zaposlenih zmanjšuje, a v primerjavi s položajem pred štirimi leti se je zaposlenost v vojski okrepila za 8,5 odstotka ali 523 zaposlenih, zaposlenost v policiji pa znižala za 7,1 odstotka oziroma 643 zaposlenih.

V šolstvu in zdravstvu še kar zaposlujejo

Zaposleni v vzgojnih in izobraževalnih ustanovah pomenijo največji del javnega sektorja. Teh je kar 36 odstotkov oziroma skoraj 59 tisoč. Od januarja do maja se je njihovo število povečalo za 338 oziroma za 0,6 odstotka, v zadnjih štirih letih pa za 6,6 odstotka.

Zdravstvo je na drugem mestu po številu zaposlenih. Tu se je število letos okrepilo za 742 zaposlenih oziroma za 2,3 odstotka, v primerjavi z zadnjimi štirimi leti pa je zaposlenih za pet odstotkov več.

Največ so jih zaposlili v agencijah

Socialno varstvo zaposluje 11400 ljudi, kar je 12,8 odstotka več kot pred štirimi leti. Občine zaposlujejo slabih pet tisoč uslužbencev, pred štirimi leti pa je bilo v občinah kar za 9,5 odstotka zaposlenih manj. Največje povečanje števila zaposlenih v štirih letih so zabeležili v agencijah, in sicer za kar 45 odstotkov. 

Deli s prijatelji