REFERENDUM

V štirih dneh zbrali 48.164 podpisov, zdaj gredo na ustavno sodišče

Objavljeno 27. marec 2015 16.53 | Posodobljeno 27. marec 2015 16.53 | Piše: STA, P. Pa.

Podpisov ne bodo vložili v državni zbor, ker bodo v roku sedmih dneh sprožili ustavni spor.

Jasne zahteve

LJUBLJANA – Koalicija Za otroke gre je do četrtka do polnoči zbrala 48.164 overovljenih podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Podpisov ne bodo vložili v državni zbor, ker bodo v roku sedmih dneh sprožili ustavni spor, je na novinarski konferenci napovedal sovoditelj koalicije Aleš Primc.

V državnem zboru »podivjana večina«

Sklep državnega zbora o prepovedi referenduma je bil po Primčevih besedah pričakovan, a so v koaliciji po tihem upali, da se bo zadeva razpletla drugače. »Ugotavljamo, da imamo v Sloveniji podivjano večino v državnem zboru, ki zlorablja ustavo, zakon in poslovnik, in upamo, da jih bo ustavilo ustavno sodišče,« je dejal Primc, ki bo »po enem mesecu trdega dela nekoliko počival«. Toliko zbranih podpisov v tako kratkem času zanj pomeni, da Slovenci »nismo razdeljeni ob tem vprašanju, ampak, da nas je ta zakon poenotil«.

Sovoditeljica koalicije Metka Zevnik vladi očita, da zaničljivo govori o 48.164 državljanih in še prej o 85.500 ljudeh, ki so podpisali pobudo za referendum. Kot je dejala, se je državna sekretarka Martina Vuk kot predstavnica vlade na četrtkovi seji spraševala, ali ljudje, ki so dali pobudo za referendum in se podpisali, sploh vedo, kaj so podpisali.

Kot pravi, je sama bila v svojem kraju veliko ur pri stojnici, kjer je srečala mnogo poznanih ljudi, ki so prispevali svoj podpis, zato se ji zdi sramotno, da tako govorijo visoki uradniki, ki naj bi s svojim znanjem in kompetencami služili ljudstvu.

»Pred ustavnim sodiščem bomo dokazovali, da je prepoved referenduma o noveli zakona protiustavna tako v postopkovnem kot vsebinskem smislu,« pojasnjuje Primc in dodaja, da zakonska zveza ni bila nikoli ugotovljena kot protiustavna, kar je ravno bistvo novele, da se spreminja definicija zakonske zveze.

»Ustavno sodišče si ne more privoščiti tega sporočila«

Za pripravo ustavnega spora imajo v koaliciji po navedbah Primca izjemno visoko strokovno pravno skupino. Primc srčno upa, da ustavno sodišče ne bo razsodilo v njihovo škodo, ker bi bilo to izjemno slabo sporočilo državnemu zboru in vladi, ki zlorabljata ustavo, zakon in poslovnik, naj še naprej delata tako. »Ustavno sodišče si ne more privoščiti tega sporočila,« pravi Primc, ki zaupa ustavnemu sodišču, da bo odločilo v skladu z ustavo.

Novelo zakona o zakonski zvezi so predlagali v ZL z namenom odprave diskriminacije istospolnih parov. V koaliciji Za otroke gre pa so prepričani, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih, čemur nasprotujejo. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so napovedovali že pred sprejetjem novele, po njenem sprejetju v državnem zboru pa jo tudi vložili, skupaj z več kot 80.500 podpisi volivcev. A je državni zbor na četrtkovi izredni seji zavrnil razpis referenduma in ustavil zbiranje referendumskih podpisov.

Deli s prijatelji