SLABO VZDRŽEVANJE

V stanovanjih vlaga, na stopniščih podgane, psi in mačke

Objavljeno 26. junij 2017 13.04 | Posodobljeno 26. junij 2017 13.04 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Blok na Titovi 86 na Senovem slabo vzdrževan. V nekdanji žandarmeriji bi še potrebovali žandarje.

V jašku za blokom so uredili zavetišče za živali. Foto: Nada Černič Cvetanovski

SENOVO – V središču Senovega, na Titovi 86, stoji blok, v katerem je 10 stanovanj. Na zunaj se zdi urejen, na lepi fasadi najdemo kovinski napis Žandarmerija. To daje slutiti, da je bila v tej hiši nekoč žandarmerijska postaja. Toda stanovalci pravijo, da bi danes spet potrebovali žandarja, če bi hoteli, da v njej ne bi bilo hrupa, pijančevanja in da bi bil hišni red vsaj za silo spoštovan. Tako pa nekateri pred blok postavljajo posode za mačke in pse, v kanalizacijskem jašku so zanje uredili tudi zasilno zavetišče.

Nova vhodna vrata, ki naj bi jih ponoči zaklepali in bi stanovalcem omogočala miren počitek, so bila po zamenjavi zaklenjena le nekaj dni, zdaj pa so privezana na steno, da jih ni treba vedno znova odpirati. Kot pravi Janez Skornšek, eden od nezadovoljnih stanovalcev bloka, so ponoči domov kolovratili stanovalci ali njihovi obiskovalci, in ker niso imeli ključa, so zvonili kar povprek in sredi noči vrgli pokonci vso hišo. Zdaj so vrata odprta na stežaj, po stopnišču je polno muh in živalskih iztrebkov, iz bližnjega potoka in kanalizacije noter zaidejo podgane. Hiša brez hišnega reda bi rekli. Prostor v kleti, kjer je bila do lani pisarna Rdečega križa, si je prilastila ena od stanovalk.

Ko smo že pri žandarjih – zdi se, da bi stanovalci žandarja poslali še v družbo Rudar, ki je upravljavec in vzdrževalec tega bloka. Kot je povedal Skornšek, vzdrževalec nekaj obljublja, a nič ne stori, zato se je po pomoč obrnil na občino, a tam so mu povedali, da je Rudar, ki je sicer v občinski lasti, samostojna družba in naj tam ureja zadeve.

Ogledali smo si notranjost hiše. Omet na hodnikih in stopniščih odpada v velikih kosih, pod drobnogled pa smo vzeli Skornškovo stanovanje. Dotrajana okna se ne dajo zapirati, že zdavnaj so obljubili vsaj zamenjavo okenskih kljuk, pa nič. Tla se udirajo, bojler, za menjavo katerega je zadolžen Rudar, ne dela, tako da si vodo za umivanje grejejo na štedilniku. Dvakrat je vzdrževalec resda prinesel grelnik za bojler, a ta ne dela. Skornšek je oskrbnika lani obvestil tudi o odkritju, da naj bi sosed sebi in sosedi v klet napeljal elektriko, priključeno na skupno elektriko, tisto, vezano na hodnik in stopnišče, ki so jo poravnavali vsi stanovalci. "Rudar je poslal obvestilo stanovalcem, naj bomo zaradi suma kraje elektrike v ponedeljek doma, kletni prostori pa odprti, da bodo pogledali, ali je res tako," pripoveduje Skornšek. Predstavniki Rudarja so res prišli, vendar sta soseda v tem času iz kleti že umaknila skrinjo in hladilnik.

Novinarji pomagajo

Direktor družbe Rudar Senovo Goran Udovč je po našem poizvedovanju preveril stanje na objektu in v arhivu. Kot je povedal, Skornška ni bilo doma (očitno ga o obisku predhodno niso obvestili), zato stanja v stanovanju nista mogla preveriti. Po njihovih podatkih imajo za Skornška v evidenci tri delovne naloge iz leta 2014, ki se nanašajo na težave z grelnikom sanitarne vode, kar naj bi rešili takoj, septembra lani so na grelniku sanitarne vode zamenjani termostat, grelnik in namestili nova tesnila. "Grelnike sanitarne vode v naših stanovanjih menjamo na naše stroške, ker je to del opreme stanovanja, in kjer je menjava bojlerja potrebna, to tudi storimo," je povedal direktor Udovč. Dodal je, da mora vodni kamen, ki povzroča težave pri delovanju in učinkovitosti bojlerja, najemnik očistiti sam.

Kot navaja direktor, drugih prijav od Skornška nimajo, če pa ima težave z okni ali podi, naj pokliče in bodo ukrepali. Opozoril je še na vlago in posledično plesen v stanovanjih, kar je pogosto posledica preslabega zračenja. Direktor Rudarja se strinja, da so ometi na stopnišču in v kleti slabi in jih bo treba sanirati. Pojasnil je, da o tem odločajo etažni lastniki, ki pa po dogovoru sredstva rezervnega sklada trenutno hranijo za ukinitev greznice in priklop na javno kanalizacijsko omrežje.

Direktor je povedal še, da je bila deratizacija skupnih prostorov letos že izvedena, če bo treba, jo bodo ponovili. "Glede odprtih vrat pa bomo vsem uporabnikom poslali dopis, naj vhodnih vrat ne privezujejo na zid in puščajo odprtih, ampak naj jih za seboj zapirajo," je še dodal.

Še preden je bila ta zgodba objavljena oziroma kmalu za tem, ko smo začeli raziskovati zadeve, so se stvari začele obračati na bolje, nas je obvestil bralec Janez Skornšek. Nada Černič Cvetanovski

Deli s prijatelji