NOVA ZGODBA NA KRASU

V Štanjel v hotel St. Daniel

Objavljeno 09. marec 2017 09.42 | Posodobljeno 09. marec 2017 09.42 | Piše: Tina Horvat

Na Krasu se začenja nova zgodba, Nina Abramič in Miran Prodnik odpirata nov družinski ekološki hotel St. Daniel. Tako sta, oba zaljubljena v to pokrajino, poskrbela, da se da njenega duha pri njih doživeti s telesom, dušo in srcem. Ponujata staro kraško kuhinjo, sprostitev in celo vodno karto.

V hotelu imajo seveda dober izbor najboljših vin, pohvalijo pa se tudi z vodno karto. Foto Družinski arhiv

Nutricistko Nino Abramič in akademskega kiparja Mirana Prodnika je že dolgo vleklo iz Ljubljane. Kot kaže, jima je to tudi uradno uspelo, saj sta po treh letih dela pravkar uspešno odprla vrata svojega družinskega ekološkega hotela St. Daniel v Hruševici, vasici slab kilometer od Štanjela. Njuno vodilo je preprosto: celostni, do narave spoštljivi butični pristop. Tudi sama že več let živita po teh načelih, zato je odločitev za njuno novo poslovno pot povsem logična. 
»Kras je prečudovit in ne prenese masovnega turizma! Vzljubila sva to pokrajino in vse skupaj se sploh ni moglo končati drugače, kot se je. Pri tem nam je bila v veliko oporo mednarodna veriga Bio Hotels, ki v Avstriji in Nemčiji piše zgodbo o uspehu ekološkega turizma. Tudi mi smo se vključili v to verigo in veliko so nama pomagali z nasveti in pravili, ki jih morava upoštevati,« pripoveduje prijazna gostiteljica Nina, ki je tako zgovorna, da ni težko ugotoviti, da je vsaj po rodu Primorka. »Miran pa je v Ljubljano pred leti prišel s Koroške,« pristavi.

Ker gre ljubezen skozi želodec, se moramo najprej pomuditi pri kulinariki. Pogled na jedilnik je sila zanimiv, saj je napisan po kraško, v narečju. Brez pršuta in u'lk (oljk) seveda ne gre, ponujajo pa tudi stokviž, šelinko, krompirjevo župco, vrzotine zavitke, rižoto z žajbljem, različne njoke in sire, od zorjenega v tropinah do brinjevega in s pepelom, pa dušen goveji škinko, ocvrt telečji rep, sardelce in mnogo teranovih in drugih sladkih grižljajčkov. 
»Pri izboru jedi za naš jedilnik in recepturah nam je veliko pomagala izjemna poznavalka kraške kuhinje Vesna Guštin, za izvedbo pa je odgovoren naš glavni kuharski chef Borut Jakič, ki se je pogumno lotil priprave okusnih jedi na ekološki način, torej brez umetnih arom, aditivov in ojačevalcev okusa. Sodelujemo z vrhunskimi dobavitelji ekološke hrane in pijače in tako smo dobili staro kraško kuhinjo, prevedeno v sodobnost,« pripoveduje.

Dober izbor vin je v vsaki gostilni seveda stalnica, v hotelu St. Daniel pa so mu dodali tudi vodno karto. »Velikokrat pozabljamo na tiste, ki se zavedajo pomena pitja kakovostne vode. Prav za njih smo se odločili za velik izbor mineralnih in navadnih vod, domačih in tujih, pod geslom – različne vode za različne ljudi,« še pove. 
Ekološki hotel pomeni tudi, da gostom prijazno povedo, naj ugašajo luči, naj ne točijo vode v neomejenih količinah in se vedejo kar se da spoštljivo do vseh naravnih dobrin. Sami pa so že pri načrtovanju in gradnji poskrbeli, da so kar se da sonaravni. Ogrevajo se na toplotno črpalko, vse pohištvo je iz recikliranih sestavin, pohištva in parketa prav tako niso lakirali, ampak samo naoljili. V kuhinji so še posebno pozorni, da je čim manj odpada in da se čim več porabi, v pralnici pa perejo in sušijo po ekološko.

Hotel lahko v dveh sobah ter v treh suitah in apartmajih sprejme 22 gostov, ponudijo pa jim različne protistresne in poživljajoče programe, sproščanje v zeliščni, finski ali fullspectrum savni ali prečiščevanje v posebni hidroterapevtski komori. Gostom so na voljo tudi karbonska kolesa, da lahko z njimi odkrivajo kraško pokrajino in jo začutijo. Daleč naokoli ni podobnega hotela, a to pogumnima priseljencema na Krasu niti ni najbolj všeč. Pravzaprav si želita, da bi jih bilo čim več, saj bi to pomenilo večjo prepoznavnost na globalni ravni.
 

 

Deli s prijatelji