9. MAREC

V sredo stavka v šolah in vrtcih: ali bo poskrbljeno za varstvo?

Za stavko se je odločilo 91 odstotkov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik, Delo

9. marca se bodo vrata vrtcev, osnovnih, srednjih in visokih šol zaprla zaradi stavke, ki so jo napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Stavka bo potekala med 6. in 22. uro. V tem dnevu vrtčevski program ali pouk ne bo potekal, a kot smo izvedeli, bodo ponekod organizirali nujno varstvo.

Zaprti vzgojno-izobraževalni zavodi zagotovo največ nevšečnosti povzročajo staršem, saj morajo za tisti dan poskrbeti za varstvo otroka. Tega se pri Svizu zavedajo, a starše prosijo za podporo pri njihovi stavki in stavkajočim. 

Glede na besede glavnega tajnika Branimirja Štruklja, ki je dejal, da je za stavko podprlo 91% zaposlenih v šolstvu (37.000 od 40.000) se zdi, da bodo šole tisti dan prazne in da bodo ulice napolnili stavkajoči. Vseeno pa nekateri starši že prejemajo informacije iz šol, da bodo ponekod zagotovili nujno varstvo za najmlajše.

image_alt
Šolniki napovedali stavko: 9. marca bodo zaprte šole in vrtci

Za nujno varstvo bodo poskrbeli posamezni zaposleni, ki se tisti dan ne bodo odločili za stavko. Sviz svetuje tistim, ki ne bodo stavkali, naj se glede delovnih obveznosti na dan stavke dogovorijo z delodajalcem. »Delodajalec jih lahko pošlje tudi na službeno pot (izobraževanje, spremljanje učencev), ali pa jim na podlagi prošnje za ta dan odobri dopust.« Ker zakon o stavki ne predpisuje nikakršnega zagotavljanja minimuma delovnega procesa, stavkajočim ni ni mogoče naložiti nobenega dela. »Tisti, ki bi pozival učence ali dijake, naj na dan stavke pridejo v šolo, zanje v celoti prevzema odgovornost, saj zaposleni ne delajo.«

Varstvo le za nujne primere

Ne glede na to, da bodo vrtci na dan stavke zaprti, pa je glavni stavkovni odbor svetoval, da se v vrtcih organizira varstvo za nujne primere. »Predvsem gre za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika njihove varnosti. Nujni primeri morajo biti predhodno dogovorjeni s starši najpozneje tri dni pred izvedbo stavke,« pojasnjujejo. V osnovnih šolah na dan stavke pouk ne bo potekal, a  je glavni stavkovni odbor je stavkajočim svetoval, »da se po njihovi presoji v nujnih primerih odločijo o morebitnem sprejemu posameznih otrok v varstvo, če je to mogoče ali okoliščine to zahtevajo«.

Kako se bodo posamezne šole in vrtci odločili, bodo starši izvedeli v teh dneh, če še niso. A kaže, da bodo ponekod vendarle pustili priprta vrata in bodo otroci in učenci dobrodošli, če bodo starši nujno varstvo potrebovali. Predvsem pa bo poskrbljeno za najmlajše, ki še ne morejo biti sami doma.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije