SLOVESNOST

V spomin na žrtve nasilja v Kočevski rog tudi predsednik Pahor

Objavljeno 09. junij 2013 09.26 | Posodobljeno 09. junij 2013 09.26 | Piše: STA, P. J.

Predsednik države se bo slovesnosti in maše udeležil v okviru prizadevanj za spravo in narodovo pomiritev.

KOČEVJE – Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu bo danes ob 11. uri potekala spominska slovesnost s 24. obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo prirejata župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje bo vodil novomeški škof Andrej Glavan, osrednji govornik pa bo slovenist Matija Ogrin.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, se bo v okviru prizadevanj za spravo in narodovo pomiritev maše in spravne slovesnosti udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Pred slovesnostjo pa bo položil venec k obeležju pred breznom pod Krenom.

Po podatkih Nove slovenske zaveze grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar.

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Rog pa že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške, so še zapisali v Novi slovenski zavezi.

Od ustanovitve novih slovenskih škofij leta 2006 grobišče leži na območju novomeške škofije, pred tem pa sodilo na območje ljubljanske. Kapelo v Kočevskem rogu je leta 2005 skupaj z ekipo umetnikov iz Centra Alleti v Rimu umetniško opremil jezuit Marko Ivan Rupnik.

Deli s prijatelji