TORTELINI

V Sparu se zaradi spornega mesa opravičujejo

Objavljeno 25. februar 2013 17.36 | Posodobljeno 25. februar 2013 17.36 | Piše: Mo. S.

Pri trgovcu poudarjajo, da izdelke kontrolirajo na več stopnjah, število analiz pa bodo povečali.

LJUBLJANA – Na novico, da so v tortelinih z govejim mesom Spar gourmet našli konjsko meso, so se danes odzvali tudi v Sparu Slovenija. »Izdelek smo nemudoma umaknili iz prodaje, kupcem pa se zaradi neskladne deklaracije izdelka tortelini Spar gourmet tudi opravičujemo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

V tujini vsi rezultati negativni

Poudarjajo, da kakovost izdelkov njihovih znamk kontrolirajo na več stopnjah, in sicer že pri proizvajalcu, nato pa prek pristojnih institucij izdelek še enkrat testirajo. Za sporne torteline so v zadnjem mesecu v tujini pri proizvajalcu izvedli več kot 150 analiz na prisotnost konjskega mesa in vsi rezultati so bili negativni.

Zaradi rezultatov analize, ki je bila narejena v Sloveniji, so že ukrepali, zaradi različnosti rezultatov pa so sprožili še dodatne analize: »Po naših ugotovitvah v Sloveniji namreč ni akreditiranih laboratorijev za to vrsto analiz, kar je tudi težava in povzroča negotovost zaradi različnih rezultatov.«

Poostrili bodo nadzor

Doslej je bila uveljavljena praksa pogostega naključnega testiranja. Glede na zadnje podatke bodo nadzor pri izdelkih, kjer obstaja možnost zdajšnjega problema, poostrili, število analiz in testiranj pa povečali, napovedujejo pri Sparu in dodajajo, da je to za trgovca sicer radikalen ukrep, a bodo za varnost kupcev storili vse.

Deli s prijatelji